Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2021. 02. 03

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről

2021.02.03.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zákányszék Község közigazgatási területén található Zákányszék, Ifjúság utca 1., 279/68 helyrajzi számon a helyi termelői piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területen folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. A piac fenntartása

2. § (1) Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a lakosság jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően helyi termelői piacot (továbbiakban: piac) tart fenn és üzemeltet.

(2) Az önkormányzat ellátja a piac üzemeltetését, jelen rendelet 2. mellékletében foglalt üzemeltetési szabályzat és házirend szerint.

(3) A piac rendezésének helyét, időpontját a helyben szokásos módon úgy kell közzétenni, és az érintett hatóságokat úgy kell értesíteni, hogy arról az árusok és vásárlók, valamint egyéb érintettek kellő időben értesüljenek.

(4) A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az önkormányzat jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(5) Az önkormányzat feladata a piac üzemeltetése, rendjének biztosítása, területének tisztántartása. Az önkormányzat gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék közszolgáltató általi elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

f) a helypénz beszedéséről, és annak elszámolásáról.

(6) Az önkormányzat a piaccal kapcsolatos egyes üzemeltetési feladatokat természetes, vagy jogi személy(ek)nek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság(ok)nak üzemeltetésre át adhatja.

3. A piac helye és ideje

3. § (1) A piac helye: 6787 Zákányszék, Ifjúság utca 1., 279/68 hrsz.

(2)1 A piac nyitvatartási ideje: kedden, pénteken és szombaton 600-1200 óráig. Ünnepnapokon a piac zárva tart.

4. Piaci árusítás feltételei

4. § (1) A piacon Csongrád-Csanád megyében vagy a piac 40 km-es körzetében működő kistermelő, mezőgazdasági őstermelő árusíthat, az Üzemeltetési Szabályzatban meghatározott forgalmazható áruk körében.

(2) A piac területén létesített üzlet működésére, valamint az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységre külön, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabályok rendelkezései az irányadóak. Az üzlet bérbeadása a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete vagyonrendeletében meghatározottak alapján történik. A bérbeadás szabályait az Önkormányzattal kötött szerződés szabályozza.

(3) Az üzemeltető a piacon árusítóktól az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan árusítás vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, és az árusítót kitilthatja a piac területéről.

(4) A helypénz összege az elfoglalt terület nagysága alapján kerül megállapításra, melyet az 1. melléklet tartalmaz.

(5) A piacon a 65 év feletti zákányszéki kistermelők, őstermelők helypénz megfizetése nélkül árusíthatnak. Az életkort és a lakcímet nyilatkozattal kell igazolni.

(6) A helypénzt az üzemeltető megbízottja helyben kiállított nyugta vagy számla ellenében szedi be.

5. A piac rendjének fenntartása

5. § (1) A piacon árusítók árusítóhelyüket kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni, és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(2) A piac rendjét és a forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályok betartását a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet 9. §-ban foglalt hatóságok ellenőrizhetik.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és a szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

(2)2

(3) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2020.(IX.29.) önkormányzati rendelethez

A termelői piac helypénz díjszabása

1. Asztal (1.40 m) bruttó 250-Ft/nap

2. melléklet a 9/2020.(IX.29.) önkormányzati rendelethez3

ZÁKÁNYSZÉK HELYI TERMELŐI PIACÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA
6787 Zákányszék, Ifjúság utca 1., 279/68 hrsz.

I. A Szabályzat kiadásának célja:

Zákányszék Község Önkormányzata által üzemeltetett Helyi Termelői Piac (a továbbiakban: Piac) üzemeltetéséhez a Piac működésének rendjéről az alábbi szabályzatot adja ki:
A Szabályzatban és Házirendben foglaltakat a Piac valamennyi résztvevője betartani köteles.
A Piac helye: 6787 Zákányszék Ifjúság utca 1., 279/68 hrsz.

II. A Piac fenntartása és üzemeltetése

A Piac üzemeltető és fenntartó adatai:
Neve: Zákányszék Község Önkormányzata.
Székhelye: 6787 Zákányszék Lengyel tér 7.
Elérhetősége: Tel.: 62/590-490, email.: info@zakanyszek.hu
A Piac nyitvatartási ideje: kedden, pénteken és szombaton 600-1200 óráig.
Ünnepnapokon a piac zárva tart.

III. A Piacon árusításra jogosultak köre

A Csongrád-Csanád megyében, vagy Zákányszék község 40 km-es körzetében működő gazdaságból származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesítő kistermelők, őstermelők.
Ennek igazolására őstermelői igazolványát vagy kistermelői regisztrációs számát mindenkor tartsa magánál!

IV. A helyhasználat

Helypénz: asztal ( 1.40 m ) bruttó 250-Ft/nap
A 65 év feletti Zákányszéki kistermelők, őstermelők helypénz megfizetése nélkül árusíthatnak.
A helyhasználó az általa jogszerűen használt helyet csak rendeltetésének megfelelő célra és módon használhatja. A jogos helyhasználat időtartama a Piac nyitvatartási ideje.
A helyhasználók az árusító helyeket az érkezés sorrendjében foglalhatják el.

V. Árusítható termékek köre:

1. A piacon kizárólag a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet szerint meghatározott, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 6. számú mellékletében meghatározott termékek értékesíthetőek, az abban meghatározott feltételek szerint.

1/A. Értékesíthető termékek különösen
a./ a saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),
b./ méz (lépes méz), méhészeti termék,
c./ saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás,
d./ darabolás nélkül vágott és belezett baromfit (tyúk, vízi szárnyas, pulyka) és nyúlféléket;
e./ sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési zsírt az élelmiszerek előállítására és
forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;
f./ a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon árusíthatja.
1/B. Nem értékesíthető termékek
a./ a gyűjtött, szedett gomba a piacon nem értékesíthető,
b./ élő állat a piacon nem értékesíthető.

2. Az árusítást végző személyek kistermelői igazolványában vagy engedélyező hatóság által kiadott határozatban termékeket árusíthatják.

3. Árusítani csak olyan nyers gyümölcsöt, zöldséget lehet, melynek növényvédőszeres kezelése a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint történt. Az erre vonatkozó nyilvántartást (permetezési naplót) az ellenőrző hatóság részére be kell mutatni.

4. Hatósági vizsgálathoz kötött termék értékesítése kizárólag a jogosult hatóság által kiállított érvényes engedély birtokában végezhető.

5. Az üzemeltető megbízottja napi nyilvántartást vezet a piacon árusító kistermelők, őstermelők nevéről, címéről, gazdasága, illetve a termelés és előállítás helyéről, regisztrációs számáról, az árusított termékekről.

VI. Házirend

A Piacra vonatkozó házirendet Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete határozza meg, melyet e Szabályzat melléklete tartalmaz!
ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETE
HÁZIREND
és Általános tudnivalók

1. A piaci rend megtartása az ott jelenlévők kötelessége.

2. A piac nyitvatartása: kedden, pénteken és szombaton 0600-1200-ig. Ünnepnapokon a piac zárva tart.

3. A piacon csak az üzemeltetési szabályzatban leírtaknak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történhet az árusítás.

4. A helypénz: asztal ( 1.40 m ) bruttó 250,-Ft/nap

5. A helyhasználó Üzemeltető felhívására helyhasználói minőségét hitelt érdemlően mindenkor igazolni köteles! (őstermelői igazolvány, kistermelői regisztráció)

6. A Helyhasználó köteles minden hulladékot összetakarítani és a kijelölt tárolóba helyezni.

7. A piac területére élő állatot bevinni tilos!

8. A piac területén dohányozni csak a kijelölt helyen lehet!

9. A Helyhasználó felelős az általa árusított termékek biztonságáért, illetve a termékkörre vonatkozó jogszabályban rögzített előírások betartásáért!

10. A számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség teljesítése a Helyhasználó felelősségi körébe tartozik.

11. Az árusítani kívánt termékek beszállítását, kirakodását a piacnyitás időpontja előtt egy órával lehet megkezdeni.

12. Az illemhely használata térítésmentes.

Aki az Üzemeltetővel, hatósággal, vagy a Piacon tartózkodókkal szemben botrányos magatartást tanúsít, vagy nem tartja be a fentiekben, illetve a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltakat figyelmeztetni kell.
Amennyiben a figyelmeztetés ellenére sem változtat viselkedésén, a Piac területének azonnali elhagyására köteles!
1

Módosította a 2/2021. (II.2.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2021. február 3-tól.

2

A 6. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Módosította a 2/2021. (II.2.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2021. február 3-tól.