Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Zákányszék Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019. (XI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2021. 12. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Zákányszék Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019. (XI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.01.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület tagjainak száma a polgármesterrel együtt 7 fő, névsoruk az önkormányzat hivatalos honlapján közzétételre kerül.”

2. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés f) pont fa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ülés vezetőjének feladatai, jogkörei:
a napirend elfogadása után az ülés vezetője:)

„fa) rendes ülés esetén tájékoztatást ad a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, és az előző ülés óta történt fontosabb eseményekről,”

3. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kérdezés a képviselő-testületi hatáskörbe tartozó, szervezetre, működésre, döntésre, előkészítésre vonatkozó tudakozódás. Az interpelláció olyan felszólalás, melynek tárgya szoros kapcsolatban kell, hogy álljon az önkormányzat hatáskörének ellátásával, és annak valamely - az önkormányzat irányítása alá tartozó - szervezet hatáskörébe kell tartoznia.”

4. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 11. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A hatályos rendeletek jegyzéke az önkormányzat hivatalos honlapján közzétételre kerül.”

5. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 18. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A képviselő-testület indokolt esetben, meghatározott feladat ellátására ideiglenes bizottságot hozhat létre. Az ideiglenes bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig, az erről szóló jelentésnek a képviselő-testület által történő elfogadásáig tart.”

6. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 19. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A bizottságok személyi összetétele az önkormányzat hivatalos honlapján közzétételre kerül.”

7. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 20. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság közreműködik az önkormányzat költségvetési, pénzügyi-ellenőrzési, vagyongazdálkodási, településüzemeltetési, infrastrukturális, településrendezési, településfejlesztési és ügyrendi feladatainak ellátásában.

(2) A Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság az Mötv. 120. § (1) bekezdésében foglalt feladatokon túl

a) közreműködik a feladatkörét érintő önkormányzati rendeletek kidolgozásában, döntések előkészítésében,

b) ellátja a polgármester és a képviselők által benyújtott vagyonnyilatkozatok vizsgálatával, nyilvántartásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat,

c) ellátja a polgármester és a képviselők összeférhetetlenségével és méltatlanságával kapcsolatos feladatokat,

d) javaslatot tesz a polgármester jutalmazására,

e) véleményezi:

ea) az önkormányzat gazdasági programját,

eb) az önkormányzat éves költségvetését és annak módosítását,

ec) az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet tervezetét,

ed) az önkormányzati vagyongazdálkodási ügyeket,

ee) a pénzmaradvány felhasználását,

ef) a hitelfelvételt, kötvénykibocsátást,

eg) a helyi adók bevezetését,

eh) az önkormányzati intézmény alapítását, megszüntetését,

ei) alapítvány létrehozását,

ej) a képviselő-testület éves munkatervét,

ek) a társulásban való részvételt,

el) azon ügyeket, amelyeket eseti döntésével a képviselő-testület véleményezésre kiad.”

8. § (1) A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság közreműködik az önkormányzat szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi, valamint családsegítő és gyermekjóléti feladatainak ellátásában.”

(2) A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 21. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság véleménye szükséges az alábbi képviselő-testületi döntések előkészítéséhez:

a) a szociális ellátások helyi szabályozásához,

b) a gyermekvédelmi ellátások, támogatások helyi szabályozásához,

c) a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer keretében benyújtott pályázatok elbírálásához,

d) a képviselő-testület éves munkatervének összeállításához,

e) a szociális jellegű beruházások és felújítások indokoltságához,

f) az önszerveződő csoportokkal, társadalmi szervezetekkel kapcsolatos előterjesztésekhez,

g) a közoktatási és kulturális intézmények által tevékenységükről készített éves beszámolóhoz,

h) az önkormányzat által fenntartott közoktatási és kulturális intézményekkel kapcsolatos valamennyi képviselő-testületi előterjesztéshez,

i) a közoktatási és kulturális intézményvezetői megbízással kapcsolatos előterjesztésekhez,

j) az önkormányzat éves költségvetéséhez és annak módosításához,

k) azokhoz az ügyekhez, amelyeket eseti döntésével a képviselő-testület véleményezésre kiad.”

9. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 22. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A polgármester a képviselő-testület által átruházott hatáskörben az alábbi feladatokat látja el:

1. a rendszeres települési támogatás megállapítását,

2. a rendkívüli települési támogatás megállapítását,

3. a köztemetés engedélyezését, az arról való gondoskodást,

4. szociális tűzifa támogatás megállapítását,

5. dönt a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díjának csökkentéséről, elengedéséről,

6. közfoglalkoztatás megszervezését, lebonyolítását, melynek során munkaszerződést köt a közfoglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalókkal, valamint támogatást igényel a közfoglalkoztatásra,

7. dönt, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő támogatási kérelmekről, az elszámolások elfogadásáról vagy elutasításáról, valamint – az alapítványi forrás kivételével – az államháztartáson kívüli forrás átvételéről,

8. gyakorolja a tulajdonosi jogokat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló önkormányzati rendeletben (továbbiakban: Önkormányzat Vagyonrendelete) rögzítettek szerint,

9. engedélyezi az ingatlanok vagyoni körén kívüli vagyontárgyak, illetve felújításhoz és beruházáshoz kapcsolódó tárgyi eszközök beszerzését az Önkormányzat Vagyonrendeletében meghatározott értékhatárok szerint,

10. dönt az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek időleges lekötéséről,

11. dönt a vagyon elfogadásáról, illetve átvételéről az önkormányzat öröklése, vagy megajándékozása esetén,

12. dönt a célhoz nem kötött források betétként történő elhelyezéséről,

13. biztosítja a közút tisztántartását, a hó eltakarítását továbbá az utak síkosság elleni védelmét,

14. eljár a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 46. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott helyi közutakkal kapcsolatos közútkezelői ügyekben,

15. dönt a közmű bekötéshez szükséges tulajdonosi hozzájárulásról,

16. jóváhagyja az önkormányzat részvételével működő társulások tárgyévi pénzügyi elszámolását, és a következő évi költségvetését,

17. dönt közterület-használati engedély iránti kérelmek elbírálásáról az egy év időtartamot meg nem haladó engedélyek tekintetében,

18. ellenőrzi a közterület használat szabályszerűségét,

19. gyakorolja a filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket

20. gyakorolja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkormányzati rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói hatásköröket.

21. a településkép védelméről szóló 16/2018. (XII.28.) önkormányzati rendeletben rögzített településképi érvényesítési eszközök közül a településképi véleményezési-, a településképi bejelentési- és a településképi kötelezési eljárások lefolytatása, valamint a kötelezés nem teljesítése esetén a végrehajtás foganatosítása,

22. a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 48. § szerinti rendeltetésváltozás megállapítása.”

10. § A Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelet

a) „Munkaterv” alcím címe,

b) „Meghívó” alcím címe,

c) „A tanácskozás rendje” alcím címe,

d) „A képviselő-testület döntései” alcím címe,

e) „Jegyzőkönyv” alcím címe,

f) „Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság” alcím címe,

g) „Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság” alcím címe,

h) „Az önkormányzat vagyona” alcím címe,

i) „Az önkormányzat költségvetése” alcím címe,

j) „Az önkormányzat gazdálkodása” alcím címe,

k) 35. § (2) és (3) bekezdése,

l) 1-4. függeléke.

12. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Az önkormányzat szakágazati besorolása, valamint a kötelező és önként vállalt feladatainak kormányzati funkció szerinti részletezése
Alaptevékenység államháztartási szakágazati azonosítója:

841105

Helyi önkormányzatok és társulások igazgatási tevékenysége

Az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása:

A

B

1

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

2

011220

Adó-, vám- és jövedéki igazgatás

3

013320

Köztemető-fenntartás és - működtetés

4

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

5

041231

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

6

041232

Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

7

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

8

041236

Országos közfoglalkoztatási program

9

041237

Közfoglalkoztatási mintaprogram

10

042130

Növénytermesztés, állattenyésztés és kapcsolódó szolgáltatások

11

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

12

045161

Kerékpárutak üzemeltetése, fenntartása

13

047410

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

14

049030

Kéményseprő ipari tevékenység

15

051030

Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása

16

052020

Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

17

063020

Víztermelés, -kezelés, -ellátás

18

064010

Közvilágítás

19

066010

Zöldterület-kezelés

20

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

21

072112

Háziorvosi ügyeleti ellátás

22

072311

Fogorvosi alapellátás

23

074011

Foglalkozás-egészségügyi alapellátás

24

074040

Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás

25

081030

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

26

082092

Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

27

091140

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

28

106010

Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése

29

106020

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások”