Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításával és kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 04. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításával és kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

2024.04.01.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában és a 44/C. § (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Zákányszék község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, vagy a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást a MÓRAÉP Városüzemeltetési, Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (Rövid név: MÓRAÉP Nonprofit Közhasznú Kft.; Székhelye: 6782 Mórahalom, Röszkei út 34.; KÜJ azonosító: 100 310 953, KTJ azonosító: 100 572 367, Képviseli: Németh Attila ügyvezető, továbbiakban: Közszolgáltató) látja el látja el 2024. április 1. napjától 2024. december 31. napjáig.

(2) Az ártalmatlanítás céljából kijelölt átadási hely: Mórahalmi Szennyvíztisztító Telep (üzemeltető: ALFÖLDVÍZ Zrt.).

Az Ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

3. § (1) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelessége, hogy

a) a háztartási szennyvíz keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa,

b) az ingatlanon keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmények, berendezések ürítéséből származó, a befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vonatkozó jogszabályi előírások alapján gyűjteni, a keletkezés tényét, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szándékot a Közszolgáltatónak bejelenteni,

c) a háztartási szennyvizet úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d) az összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe vegye, a hulladékot a Közszolgáltatónak átadja és az e rendeletben meghatározott közszolgáltatási díjat megfizesse,

e) a közszolgáltatást megfelelő rendszerességgel igény bevegye, az elszállításhoz szükséges feltételeket biztosítsa.

(2) Az ingatlantulajdonos alapvető joga a közszolgáltatás e rendeletben foglaltak alapján történő igénybevétele.

(3) Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat Zákányszék Község Önkormányzata nem állapít meg.

A Közszolgáltató kötelezettségei és jogosultságai

4. § (1) A Közszolgáltató vállalja a szerződés tárgyát képező közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását.

(2) A közszolgáltatás ellátása során a szennyvíz begyűjtését és szállítását a Közszolgáltató elfolyás és környezetszennyezés nélkül, az e célra engedélyezett zárt gyűjtőtartályban végzi a közterület szennyezése nélkül.

(3) A Közszolgáltató a szennyvíz begyűjtését és szállítását a megrendelést követő 72 órán belül köteles teljesíteni, mely időtartamba a pihenőnapok, munkaszüneti napok, ünnepnapok nem számolnak bele.

(4) A közszolgáltatás iránti igényt a Közszolgáltató felé kell jelezni.

(5) Az elmulasztott közszolgáltatást – ha az a Közszolgáltatónak felróhatóan következett be - legkésőbb 24 órán belül, - ha a Közszolgáltatótól függetlenül, rajta kívül álló okokra vezethető vissza – akkor 48 órán belül, de legkésőbb az adott ok elhárulása után azonnal köteles pótolni. Az elmulasztott közszolgáltatás pótlásának időpontjáról a Közszolgáltató köteles az érintett ingatlantulajdonost közvetlenül értesíteni.

(6) A Közszolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy tárgyi közszolgáltatási tevékenysége keretében a szennyvizet kizárólag a 2. § (2) bekezdésben kijelölt átadási helyen helyezi el.

(7) A Közszolgáltató az ártalmatlanítás céljából beszállított szennyvíz mennyiségéről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza: a szennyvíz mennyiségét, minőségét és származási helyét.

(8) A Közszolgáltató a közszolgáltatás ellentételezéseként jogosult a tárgyi közszolgáltatást igénybe vevő megrendelőktől számla kibocsájtása ellenében, ezen önkormányzati rendeletben meghatározott közszolgáltatási díj beszedésére.

(9) A Közszolgáltató a közszolgáltatás részeként elektronikus úton és telefonon is ügyfélszolgálati tevékenységet biztosít a közszolgatatás megrendelői, igénybe vevői számára. Az ügyfélszolgálati tevékenység keretében a megrendeléseket, kifogásokat, panaszokat a hatályos vonatkozó jogszabályok szerint kell a Közszolgáltatónak kezelnie. A tárgyi közszolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokról, kifogásokról, azok kezeléséről és megoldásáról a Közszolgáltató az Önkormányzatot haladéktalanul tájékoztatja.

A háztartási szennyvíz elszállítására és kezelésére vonatkozó rendelkezések, a közszolgáltatásért fizetendő díj

5. § (1) Háztartási szennyvíz beszállítása csak a származási hely adatainak megadásával, a beszállíttató hiteles aláírásával ellátott szállítólevéllel történhet.

(2) A beszállítás csak igazoltan háztartási szennyvíz esetében történhet, az egyéb jogszabályi előírások alapján meghatározott veszélyes hulladék a telepre nem szállítható be.

(3) A háztartási szennyvíz szállítása csak a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközzel végezhető, melynek közterületen történő tárolása tilos. A beszállítás során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a háztartási szennyvíz az elszállítás és az elhelyezés során ne szóródjon, környezetterhelést ne idézzen elő.

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért fizetendő díjak:

a) Derítő akna szippantás 2254,- Ft/köbméter + ÁFA+ elhelyezési díj,

b) Űrgödrös WC 3959,- Ft/db + ÁFA + elhelyezési díj.

Adatkezelésre vonatkozó szabályok

7. § (1) A vonatkozó jogszabályi előírások alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződéshez szükséges, törvényben meghatározott személyes adatait és a számlázási címet a Közszolgáltató felhívására köteles bejelenteni. Ezen adatokban bekövetkező változásokat haladéktalanul köteles bejelenteni a Közszolgáltató részére.

(3) A Közszolgáltató a személyes adatok kezelése során köteles a vonatkozó jogszabályi előírások betartására, melynek keretében köteles megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

(4) Az adatkezelés célja csak és kizárólag a közszolgáltatással összefüggően, az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges adatbázis létrehozása és működtetése.

(5) A Közszolgáltató a feladatellátás érdekében kezelt adatokat – a hátralék behajtását végző szerven kívül – harmadik félnek nem adhatja ki.

Záró rendelkezések

8. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK (2006. december 12.) európai parlamenti és tanácsi irányelvben foglaltaknak való megfelelést szolgálja.

9. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.