Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 15/2016. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 07
az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 15/2016. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. évben megalkotta az egészségügyi alapellátási körzeteinek kialakításáról szóló 15/2016. (XI.24.) önkormányzati rendeletét. Az önkormányzati rendelet meghatározza az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. tv (Továbbiakban: Eüatv) 5. § (1) bek. a)-e) pontjában felsorolt (fogorvosi ügyeleti ellátás kivételével) valamennyi egészségügyi alapellátás körzeteit.
Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal CS/B01/05599-2/2021 számú törvényességi felhívással élt melyben megállapította, hogy „az önkormányzat nem tett eleget az Eüatv. 6. § (1) bekezdésébe foglalt jogalkotási kötelezettségének, mert a rendeletben az Eüatv. 5. § (1) bekezdés c) pontja szerinti alapellátáshoz kapcsolódó fogorvosi ügyeleti ellátás körzetét nem alakította ki.„
A rendelet mellékleteiben átvezetésre került az „Úttörő utca” korábbi névváltozása: „Ősz utca” megnevezésre módosult. Új utcaként bekerült az 1. és 2. mellékletbe a „Zabosfa utca” illetve a „Szögihögyi utca”, amely két utcának jelenleg nincs lakója, gazdasági-kereskedelmi övezet mellett találhatók a külterület határán. Emellett a háziorvosi- és házi gyermekorvosi ügyeleti körzet kialakítása kapcsán a feladatellátás részletei törlésre kerültek, az Óvodában és Iskolában ellátott iskola-egészségügyi tevékenység leírása pedig pontosításra került a 6. §-ban, egyúttal a korábban ezt részletező 3. melléklet hatályon kívül helyezésre került. Szövegcserés módosítás történt a 2. § (1) bekezdésében és az 5. §-ban: az „ezen” szövegrész helyébe az „e” szöveg lép.
Az Eüatv. szerinti véleményező szervek megküldték véleményüket, melyek az előterjesztés mellékletét képezik. Minden szerv kikötés és módosítási javaslat nélkül elfogadta a rendelet-tervezetet.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.