Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 12/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 07
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 12/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya 2022. február elején a mellékelt törvényességi felhívással és szakmai segítségnyújtással élt a Képviselő-testület felé a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 12/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) kapcsán.
A törvényességi felhívás szerint a közművelődési rendelet könyvtárra vonatkozó szabályokat akkor sem tartalmazhat, ha a települési önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelezettséget integrált kulturális intézményben látja el. Erre tekintettel hatályon kívül helyezésre kerülnek az Ör. vonatkozó részei.
Ezen felül módosul az Ör. 4. § (1) bekezdése, mert a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.) 48. § (2) bekezdése szerint „Több mint tizenöt elemű felsorolást csak pozitív egész számokból képzett arab sorszámokkal lehet megjelölni.”
A Jszr. 7. § (5) bekezdése alapján: „Az „és” és a „vagy” kötőszó írásjellel összekapcsolva vagy közvetlenül egymást követően a jogszabály tervezetében nem alkalmazható.” Emiatt szövegcserés módosítás történik az Ör. 9. § (2) és (3) bekezdésében, az „és/vagy” szövegrészek helyébe „és” szöveg lép.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.