Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2013.(II.18.) Ör. rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 18

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.18.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2013.(II.18.) Ör. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat vagyongazdálkodása keretében adódhat olyan helyzet, amikor az önkormányzat tulajdonában álló út eladására, áthelyezésére kerül sor. Figyelemmel arra, hogy az önkormányzat vagyona, a nemzeti vagyon részeként erős védelmi szabályozás alatt áll, az alábbi jogszabályokat betartva valósulhat meg az értékesítés jogszerűen.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Továbbiakban: Kktv.) értelmében az utak jellege különböző lehet.
A Kktv. 47. § 7. pontja alapján:
Út: a járművek és a gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület, vagy magánterület (közút, magánút); magánútnak kell tekinteni az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen lévő, közforgalom elől elzárt utat is”.
A Kktv. 32. § (1) és (2) bekezdése szerint az úthálózat közutakból és a közforgalom elől el nem zárt magánutakból áll. Az országos közúthálózat az állam tulajdonában, a helyi közúthálózat a települési vagy területi önkormányzat tulajdonában van. Magánútnak minősülnek a természetes személyek és a jogi személyek tulajdonában álló területen lévő utak. Magánútnak minősül továbbá az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen lévő, közforgalom elől elzárt út, az ingatlan-nyilvántartásban „kivett, saját használatú út” megnevezéssel nyilvántartott ingatlanon vezető út, továbbá az állam tulajdonában és a vízügyi igazgatási szerv kezelésében vagy vagyonkezelésében lévő elsőrendű árvízvédelmi fővonalakon a kerékpáros-forgalom számára megnyitott út.
A közutakat az ingatlan-nyilvántartásban közútként kell feltüntetni.
A fentiek alapján az önkormányzat tulajdonosi szemszögéből megkülönböztethetünk önkormányzati közutat (helyi közút), valamint magánutat.
Önkormányzati magánút értékesítése
Figyelemmel arra, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő magánutakat az Nvtv. nem sorolja az önkormányzat törzsvagyonába, így az üzleti vagyonba tartozónak tekinthető.
Az üzleti vagyon esetében, a tulajdonjog átruházása esetében is vannak törvényi korlátok. Engedély nélkül elidegeníthető, hasznosítható, de figyelemmel a Nvtv. 13. §-ára a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. További korlát, hogy önkormányzati vagyon tulajdonjogát átruházni csak természetes személy vagy átlátható szervezet részére lehet.
2022. decemberében két, az önkormányzat tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartásban „kivett, saját használatú út” megjelöléssel szereplő területre érkezett magánszemélytől kérelem. A 042/61 hrsz-ú, 696 m2 alapterületű „kivett, saját használatú út” megvásárlására és a 0153/36 hrsz-ú 3138 m2 alapterületű „kivett, saját használatú út” bizonyos szakaszának áthelyezésével kapcsolatosan.
Az önkormányzati vagyon kategóriái
A helyi önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet.
A törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladatok ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, körét jogszabály – törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete – határozza meg. Minden más vagyon üzleti vagyonnak tekinthető, amellyel az önkormányzat a jogszabályi keretek között szabadon gazdálkodik.
Az érintett ingatlanok a Vagyonrendelet 1. melléklete szerint jelenleg forgalomképtelenek, azonban, a fentebb részletezettek alapján „magánútnak” minősülnek, és erre tekintettel átsorolhatóak az önkormányzat forgalomképes üzleti vagyonelemei közé.
A Vagyonrendelet 1. mellékletének módosítása a fenti okok miatt vált szükségessé.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.