Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2003. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a környezet védelméről

Hatályos: 2010. 10. 01- 2012. 05. 31

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2003. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a környezet védelméről

2010.10.01.

Sándorfalva Város Képviselő-testülete felismerve a környezet védelmének jelentőségét azért, hogy megfelelő életminőséget biztosítson lakosai számára, az 1995. évi LIII. törv. 46. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a város bel- és külterületén lakó, tartózkodó, működő és tevékenykedő természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra és más szervezetekre.

(2) Fokozott védelmet biztosít a természetes környezet, valamint az ember által annak védelme érdekében létrehozott létesítmények számára.

(3) E rendelet oltalma alatt áll Sándorfalva városban különösképpen:

a) a föld,

b) a víz,

c) a levegő,

d) az élővilág,

e) épített környezet,

f) a táj,

g) a zöldterületek,

h) a települési környezet tisztasága,

i) a csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornarendszer és más létesítmények.

Általános rendelkezések

2. § (1) A környezethasználat során biztosítani kell a nyilvánosság, tájékoztatás, együttműködés és helyreállítás elvének érvényesülését.

(2) A környezet tisztaságának megóvása és biztosítása minden érintett közös feladata.

(3) Ezen rendelet hatálya alatt állók kötelesek tevékenységük során a környezeti elemek:

a) védelmét biztosítani minden olyan külső hatástól, terheléstől és Igénybevételtől, amely az eredeti állapotot és a megújulási képességet károsan befolyásolja, az egészségre ártalmas és az egészséges életkörülményekre negatív hatással van,

b) tisztaságát és eredeti állapotát helyreállítani a tevékenység befejezése után,

c) egységét, összességét, összhangját és elemeinek kölcsönhatását védeni, annak megbontásától tartózkodni,

d) használatát az adott területen más környezethasználókkal összehangolni,

f) szennyezésétől mentes tevékenységet kialakítani, vagy védőeszközöket és módszereket alkalmazni, illetve védőlétesítményeket létrehozni.

A föld védelme

3. § (1)1 Sándorfalva város területe a “védett természeti kategóriába” tartozik, ami miatt különösen fontos a környezet védelmének szabályozása.

(2) A talaj felszínének roncsolásával járó tevékenység befejezése után a tevékenység kifejtőjének kell gondoskodni az érintett terület rendezéséről, eredeti állapotba való visszaállításáról.

(3) A jármű és gyalogosforgalomtól mentes területeken törekedni kell a talajfelszín növényzettel való ellátására.

(4) Törekedni kell a szabad talajfelszín vízzáró anyaggal történő lefedésének minél kisebb területre történő visszaszorítására.

(5) A háztartásokban keletkező szennyvizet kizárólag zárt tárolórendszerben lehet gyűjteni, és kötelező onnan a folyékony települési hulladék befogadására alkalmas, engedéllyel rendelkező helyre szállítani, illetve szállítatni.

(6) A belterületen történő állattartás és állattenyésztés során gondoskodni kell a trágya és annak híg fázisai szakszerű elhelyezéséről. A trágyatárolót szivárgásmentesen kell kialakítani.

(7) A tevékenységük során olajszármazékokat felhasználó telephelyek (benzinkutak, gépjárműszervizek és gépjárműmosók, tehergépkocsikkal szállítók, stb.) a tevékenységükkel összefüggésben keletkezett szennyvizet és szennyező anyagokat az elszállításig kötelező zárt rendszerben tárolni.

(8) A háztartási és ipari hulladékokat a kötelező elszállításig zárt rendszerben kell tárolni.

(9)2 A hulladékgazdálkodás során az önkormányzat köteles a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 21. § -ában meghatározott feladatokat ellátni.

A víz védelme

4. § (1) A város közigazgatási területén kialakult felszíni vizek környezetét csak indokolt esetben, a vonatkozó környezetvédelmi előírások megtartásával szabad megváltoztatni.

(2) Közkutaknál és közkifolyóknál tilos állatok itatása, valamint gépjármű mosása.

(3) Tilos háztartási és ipari szennyvizet, valamint a mérgező anyagot tartalmazó szennyvizet bármilyen módon a talaj felszínére kiengedni.

(4) Tilos olyan tevékenységet folytatni, ami a talajt és a talaj vízkészletét szennyezi.

(5) A felszíni vizek és környéke természetes állapotának megőrzéséről a terület mindenkori kezelője köteles gondoskodni.

(6) A felszíni víz tükrének szélétől számított 50 méteren belül tilos műtrágya, veszélyes növény-védőszer, vegyi anyag, szennyvíz, szennyvíziszap tárolása és az állattartás, valamint tilos műtrágya, veszélyes növény-védőszer alkalmazása.

(7) A háztartásokban a csapadékvíz szakszerű elvezetése (közterületen kialakított nyílt csapadékvíz-elvezető árokba juttatása) az ingatlan tulajdonosának és használójának kötelessége, míg a közterületi csapadékvíz elvezetése az önkormányzat feladata.

A levegő védelme

5. § (1) A levegő tisztaságának védelme mindenkinek kötelessége.

(2) Különösképpen tilos:

a) vegyileg szennyezett növényi hulladék égetése nyílt térben, vagy fűtés céljára,

b) szennyvíz nyílt rendszerben történő szállítása

c) bűzt árasztó, szilárd hulladék nyílt rendszerű szállítása és tárolása.

(3)3

Az élővilág védelme

6. § (1) A város kül- és belterületén a telepített és őshonos növényzet, valamint az állatvilág károsítása és pusztítása tilos. Az élővilág védelmének érdekében a komplex gyomirtás, deszikkálás és rovarirtás tilos a helyi védettségű természetvédelmi területeken és annak határától:

a) földi géppel való permetezés esetén 25 m-rel (kivéve a kis- és zártkerteket),

b) merev, illetve forgószárnyas repülővel történő permetezés esetén 100 méterrel.

(2)4 Közterületen fás szárú növényt csak a jegyző engedélyével lehet kivágni. A részletes szabályokat a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza.

Az épített környezet védelme

7. § (1) Az épített környezet védelme kiterjed az építményekre és a műszaki létesítményekre.

(2) Az épített környezet védelmének részletes szabályait Sándorfalva Város Rendezési Terve tartalmazza.

A táj védelme

8. § Gondoskodni kell a város közigazgatási területén lévő védett, illetve jelentős természeti értékek megóvásáról. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet természetes állapotát kötelező megőrizni. Mindennemű tevékenység folytatása, mely a Körzetben mások pihenését és nyugalmát zavarná tilos.

A zöldterületek védelme

9. § (1) Sándorfalva város közigazgatási területén zöldterületnek minősülnek a parkok, az intézmények körül lévő fák, parkos területek, zöldsávok, virágágyások, virágtartályok és a szobrok környéke.

(2)5

(3)6 A zöldterület növényei, illetve az ott elhelyezett tárgyak védelem alatt állnak.

(4) A város területén lévő védett zöldterületek felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Zaj-, rezgés védelem

10. § (1)7 A város területén lévő szórakoztató, kulturális, sport, szolgáltató és egyéb létesítményeiben és a közterületen használt hangosító berendezés működtetésekor az üzemi létesítményekre a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendeletben előírt zajhatárértéket kell figyelembe venni.

(2)8 Ezen rendelet hatálybalépése után hangosító berendezés felszerelése, pótlása és működtetése csak kistérségi jegyzői engedéllyel lehetséges.

(3)9

(4)10

A települési környezet tisztasága

11. § (1) Tilos közterületen mérgező növények vetése, ültetése, telepítése, állati trágya és trágyázásra szánt növény vagy növényi hulladék tárolása.

(2)11

(3)12

(4)13 Veszélyes hulladékot tilos az egyéb kommunális hulladék közé keverni. Elszállításáról külön kell gondoskodni.

(5) A kül- és belterületi ingatlanok tulajdonosai, kezelői és használói kötelesek azokat a gyom- és allergén növényektől szakszerű gyomirtással mentesen tartani.

(6) Háziállatok tartása a város területén olymódon lehetséges, hogy az ne zavarja a szomszédos ingatlanok tulajdonosait és használóit. Az állattartó köteles zárt trágyatárolót létesíteni, mely 12 méternél kisebb távolságra nem lehet lakóépülettől.

(7) Az ipari övezeteket a lakóterülettől legalább négy sor fából álló védősávval kell elválasztani.

A csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornarendszer és más létesítmények védelme

12. § (1) Tilos a csapadékvíz-elvezető árokba szennyvizet, vagy az állattartás hulladékait tartalmazó vizet bevezetni.

(2) Tilos a csapadékvíz-csatornában és a part élétől számított 0,5 méteres sávon belül fát ültetni.

(3) Tilos a meglévő csapadékvíz-csatornákat betemetni, illetve bármilyen halmazállapotú és keletkezésű hulladékot elhelyezni benne.

(4) A háztartások előtt lefektetett nyílt csapadékvíz-elvezető árok tisztántartása (az árkot benövő növényzettől való megtisztítása, a belekerült hulladékok eltávolítása a csapadékvíz akadálymentes elfolyásának elősegítésére) az ingatlan tulajdonosának és használójának a kötelessége. A város intézményei előtt lefektetett nyílt csapadékvíz-elvezető árok tisztántartása az önkormányzat feladata.

Környezetvédelmi alap

13. § (1) Az önkormányzat a környezetvédelem anyagi hátterének biztosítása érdekében Környezetvédelmi Alapot hoz létre ( a továbbiakban: Alap).

(2) Az Alap bevételei:

a) az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott összeg,

b) a közigazgatási területen a területi környezetvédelmi hatóság által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 30 %-a,

c) környezetterhelési díj, igénybevételi járulék (a jogszabály szerinti mértékben és lehetőség szerint),

d) az önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi és természetvédelmi bírság,

e) pályázatok,

f) egyéb.

(3) A környezetvédelmi alapot a törvényben meghatározott feladatok ellátására kell fordítani. A környezetvédelmi alap felhasználásáról a Képviselő-testület évente a költségvetési rendelet és a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg kell rendelkezni.

(4) A környezet védelme közös feladat, ezért az állampolgárok jogosultak részt venni a környezettel kapcsolatos eljárásban. A képviselő-testület az alap felhasználásáról szóló döntés előtt köteles az állampolgárok véleményét kikérni. Ez történhet nyilvános képviselő-testületi ülésen, vagy írásos vélemény kérésével.

Záró rendelkezések

14. § (1) Szabálysértést követ el és 50.000- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható – amennyiben cselekménye vagy mulasztása nem magasabb szintű jogszabály által szankcionált cselekmény – aki jelen rendelet 3. § (2), (6) - (8) bekezdéseit, a 4. § (2)- (3), (6) - (7) bekezdéseit, az 5. § (2) bekezdését, a 11. § (1), (4)- (5), (7) bekezdéseit, valamint a 12. § (1)-(4) bekezdéseit megszegi.

(2) Az (1) bekezdésben bekezdésben foglaltak megszegői ellen 3.000.-Ft-tól 20.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabható ki.

(3) A rendelet kihirdetésével lép hatályba.

15Melléklet a 19/2003. (X. 16.) Önkormányzati rendelethez15

16Sándorfalva Város védett zöldterületei
a. Templomkert, dísztér, 1., 2/1. hrsz.
b. Az Alkotmány krt. és a Kis krt. sarkán, a IV. sz. óvoda előtti terület, 1994/2. hrsz.
c. Az Őz utca Fácán utca és Fürj utca által határolt terület, 2637. hrsz.
d. A Bikakaszálónak a 816/2. hrsz-mal érintett része
e. Nádastó Szabadidőpark, 0384/6. hrsz.
f. Sétány az Orchideás Tavakhoz, 0350/1, 0351., 0352., 0355., 0387. hrsz.
g. Erdei tanösvény, 0359/1. hrsz.
h. Tölgyes allé (fasor), 0256. hrsz.
1

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 2. § (2) bek. Hatályos: 2010. október 1.

2

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 2. § (3) bek. Hatályos: 2010. október 1.

3

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

4

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdés. Hatályos: 2010. október 1.

5

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

6

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 3. § (2) bek. Hatályos: 2010. október 1.

7

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 2. § (4) bek. Hatályos: 2010. október 1.

8

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 2. § (5) bek. Hatályos: 2010. október 1.

9

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

10

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

11

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

12

Hatályon kívül helyezte a 17/2010. (IX. 30.) Ör. rendelet 3. § (1) bek. Hatályos: 2010. október 1.

13

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 2. § (6) bek. Hatályos: 2010. október 1.

15

Elnevezését módosította a 17/2010. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bek. Hatályos: 2010. október 1

16

Módosította a 17/2010. (IX. 30) önkormányzati rendelet 1. § (5) bek. Hatályos: 2010. október 1.