Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelete

a gépjármű elhelyezési kötelezettségről

Hatályos: 2007. 06. 01

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (V. 22.) önkormányzati rendelete

a gépjármű elhelyezési kötelezettségről

2007.06.01.

Sándorfalva Város Önkormányzata az 1990. évi LXV. Tv. 16. § - ában kapott felhatalmazás alapján - az országos területrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. ( XII. 20. ) Korm. rendeletet ( továbbiakban: OTÉK ) is figyelembe véve – az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja Sándorfalva Városban az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, gépjármű elhelyezés helyi szinten történő szabályozása.

2. § (1 ) A rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli társaságra ( továbbiakban: építtető ), aki / amely :

a) új lakóépületet , vagy nem lakás céljára szolgáló építményt szándékozik létesíteni,

b) meglévő épület funkciójának megváltoztatása érdekében építési engedély köteles bővítést, illetve átalakítást szándékozik megvalósítani,

c) építéssel nem járó átminősítési eljárást kezdeményez, feltéve, hogy az épület meglévő épület tervezett funkciójához a meglévőnél nagyobb számú parkoló szükséges.

3. § Az építtetőt az építmény nagysága, jellege és funkciója szerint a mindenkori hatályos Országos Településrendezési és Építési Követelmények ( OTÉK ) előírásai alapján meghatározott számú gépjármű elhelyezési kötelezettség terheli. A gépjármű elhelyezés biztosítására vonatkozó kötelezettséget, illetve a többlet parkolási igényt, az illetékes építésügyi hatóság az építésügyi hatósági eljárás során állapítja meg.

4. § (1) Az OTÉK 42. § ( 2 ) bekezdés szerint számított, meghatározott számú személygépkocsi elhelyezéséről elsősorban a saját telken belül kialakított parkolóban kell gondoskodni.

(2) Amennyiben a jogszabályban előírt számú parkolóhely kialakítása az ( 1 ) bekezdés szerinti módon nem lehetséges, úgy az OTÉK 42. § ( 10 ) bekezdés figyelembevételével, az építtető ingatlanja előtti közterületen is kialakításra kerülhet parkoló.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt esetben az OTÉK 42. § ( 2 ) bekezdés szerint számított, és a saját telken belül nem biztosítható gépjármű elhelyezési kötelezettséget 50 % - kal csökkentett mértékben kell figyelembe venni, lakás és üdülőegység kivételével.

5. § (1) A 4. § - ban megjelölt gépjármű elhelyezési kötelezettséget a kérelmező teljesítheti oly módon, hogy a saját telken belül nem biztosítható gépjármű parkoló helyeket a kérelemben megjelölt ingatlan előtti közterületen előzetes hatósági engedély alapján, saját költségén alakítja ki.

(2) Amennyiben a jogszabályi kötelezettségen alapuló gépjármű elhelyezési kötelezettséget a kérelmező a megfelelő nagyságú terület hiánya miatt, műemléki védettség, illetve városrendezési, vagy egyéb műszaki okból nem tudja teljesíteni a kérelemben megjelölt ingatlanon, illetve az ahhoz tartozó közterületen,( a jelen rendelet ( 1 ) bekezdése foglaltak szerint ), a gépjármű elhelyezési kötelezettséget pénzben is megválthatja Sándorfalva Város Önkormányzatának parkoló alapjába történő befizetéssel. A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltási összege Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő – testületének költségvetési rendeletében kerül megállapításra.

6. § (1) A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltási összege 200.000 Ft gépjárművenként.

(2) A megváltási összeget Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő – testülete a Műszaki osztály javaslatára, és a Pénzügyi és Területfejlesztési bizottság véleményezése alapján minden év január 1 – ig felülvizsgálja.

7. § (1) A gépjármű elhelyezés megváltási összeget az építésügyi hatósági engedélyezési eljárás keretében kell megállapítani és az építtetőnek használatbavételi vagy fennmaradási engedélyezési eljárás során, kell befizetni az Önkormányzat számlájára.

(2) Az építtető az építésügyi hatósági eljárás során a köteles csatolni a befizetés tényét igazoló bizonylat másolati példányát.

(3) Amennyiben az építésügyi hatóság engedélye fellebbezés vagy felügyeleti intézkedés miatt nem emelkedik jogerőre, a jogorvoslati eljárás befejezése után az Önkormányzat az építtető kérelmére a befizetett összeget a visszaigénylés kézhezvételétől számított 15 napon belül visszafizeti.

(4) Ha az építtető kéri az engedély meghosszabbítását, vagy változatlan tartalommal ismételten beterjeszti a kérelmet, az építési engedély kiadásának nem feltétele a parkoló alapba történő ismételt befizetés.

(5) Amennyiben az eljáró hatóság új eljárás (kérelem előterjesztés ) során a beterjesztett kérelem alapján a korábbinál nagyobb számú gépjármű elhelyezési igényt állapít meg, akkor csak a különbözetként jelentkező többletigény után szükséges a parkoló alapba a kérelem benyújtása időpontjában érvényes megváltási összeget befizetni.

(6) A jogerősen engedélyezett, de az eljáró hatóságon kívül álló okból meghiúsuló, vagy az építési engedély módosítása esetén a kérelmezőnek a parkoló alapból kamatmentes, önkormányzati költségekkel csökkentett visszafizetés jár.

8. § (1) A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltásának befizetéseit az Önkormányzat költségvetésileg és számvitelileg elkülönített alszámlán, ún. „parkoló alapként” kezeli.

(2) A parkoló alap felhasználásáról a Műszaki - beruházási osztály javaslatára a Pénzügyi és Területfejlesztési bizottság véleményezését követően Sándorfalva Város Képviselő – testülete, mint a vagyonrendeletben meghatározott tulajdonosi jogok gyakorlója dönt.

(3) A parkoló alap olyan beruházások előkészítésére, illetve a közterületi parkolók kialakítására, rehabilitálására használható fel, melyek a parkolás ésszerűsítését szolgálják.

9. § E rendelet 2007. június 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit az első fokon még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.