Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva Város nevéről, címeréről, zászlajáról és pecsétjéről valamint azok használatának rendjéről

Hatályos: 2020. 02. 14

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva Város nevéről, címeréről, zászlajáról és pecsétjéről valamint azok használatának rendjéről

2020.02.14.

Sándorfalva Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján az értékőrző hagyománytisztelet szándékától vezetve, a város jelképeiről valamint azok használatáról a következő rendeletet alkotja:

Sándorfalva városra utaló elnevezés használata

1. § (1) Sándorfalva város nevét, annak rövidített, vagy toldalékos használatát bármely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, üzleti nyomtatványaira, termék megjelölésére, sajtótermék címfeliratába és rendezvényei címébe csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületére, az Önkormányzat önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerveire, az önkormányzat kizárólagos illetve többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságaira valamint az önkormányzat részvételével működő önkormányzati társulásokra és társulatokra.

A város címere

2. § (1) Kékkel és arannyal sakkozott kilences osztatú reneszánsz pajzs, kék arany foszlányokkal szegélyezett, melynek kék mezői díszítettek. Jobb felső pajzsrészen zöld zsombékon balraforduló természetes színű póling lép balra, a bal felsőben élével jobbranéző csoroszlya és hegyével felfelé, élével balra forduló fekete ekevas van. A pajzsderék közepén kilenc ágú csúcsaiban gyöngyös őrgrófi aranykorona található. A jobb alsó mezőben jobbra dőlő, balra domborodó hasas citera áll. A bal alsóban jobbra tarajosodó, zöld vízben aranyhalak úsznak balra, ill. jobbra. A pajzson lebocsátott rostélyú természetes színű harci sisak helyezkedik el.

(2) Sándorfalva címere a beszélő címerek kategóriájába tartozik. A kék-arany sakkozás a Pallavicini család címeréből eredő. Erre utal az őrgrófi korona is a pajzsderék középső mezejében. A póling és az aranyhalak a táj természeti gazdagságát jelképezik. A csoroszlya és az ekevas az 1903-as pecsét szimbólumából ered és a település kialakulására, mezőgazdasági jellegére utal. A citera a település kulturális fejlődését és Budai Sándor emlékét idézi és őrzi.

3. § (1) Sándorfalva címere (a továbbiakban: címer) a város történelmi múltjára, fejlődésének folytonosságára utaló jelkép.

(2) A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 3 §. (2) bekezdés b) pontja alapján a címert védjegyként sem önkormányzati, sem más szervek nem használhatják.

(3) A címert csak hiteles alakban a méretarányok és színek betartásával, illetve grafikus, vagy plasztikus módon lehet ábrázolni. Külön engedéllyel – a 10-12. §-okban szabályozott eljárás szerint - a város címere az előállításhoz felhasznált anyag (fém, fa, bőr stb.) saját színében is alkalmazható, nyomdai úton való előállítása esetén pedig fekete-fehér színben.

4. § (1) A címert Sándorfalva Város Önkormányzat önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervei, az önkormányzat kizárólagos illetve többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságai valamint az önkormányzat részvételével működő önkormányzati társulások és társulatok külön engedély nélkül használhatják a (2) bekezdésben meghatározott esetekben.

(2) Az engedély nélküli használat esetkörei:

a) testületi anyagokon (meghívó, előterjesztés)

b) levélpapír, boríték, pecsét

c) ünnepségek, emlékülések, tudományos konferenciák, rendezvények kiadványai

d) a várost bemutató valamint életével, fejlődésével foglalkozó kiadványok, plakátok

e) nemzetközi kapcsolatokban és idegenforgalmi propagandában

f) az (1) bekezdésben leírt szervek hivatalos helyiségeiben továbbá

g) a helyi középületek díszítésére.

Sándorfalva város zászlaja

6. § Sándorfalva város zászlaja (továbbiakban: zászló) fehérszínű, függőleges téglalap alakú, felső harmadában a címer, alsó harmadában arannyal Sándorfalva felirat olvasható.

7. § (1) A zászlót a Sándorfalva Város Polgármesteri Hivatala főépületén és a Sándorfalva Okmányiroda épületén állandó jelleggel kitűzve kell tartani.

(2) A zászlót Sándorfalva Város Önkormányzat önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervei, az önkormányzat kizárólagos illetve többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságai valamint az önkormányzat részvételével működő önkormányzati társulások és társulatok külön engedély nélkül használhatják

a) a képviselő-testület ülésein és rendezvényein,

b) nemzeti és állami ünnepeken,

c) jelentős helyi esemény, évforduló alkalmával,

d) nemzetközi kapcsolatokban,

e) idegenforgalmi propagandában

f) cserezászlóként.

(3) A zászlót csak hiteles alakban és az arányok betartásával lehet használni.

Sándorfalva Város pecsétje

8. § (1) Sándorfalva Város pecsétje (továbbiakban: pecsét) köralakú, közepén a címer található. Felirata pedig Sándorfalva Város pecsétje.

(2) A pecsét fajtái:

a) dombornyomású,

b) gumipecsét.

(3) A pecsétet Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete valamint polgármestere használhatja.

Sándorfalva Város Napja (június 12.)

9. § (1) A városnapi ünnepségek a történelmi visszatekintésnek, az eredmények számbavételének, a város folytonossága igazolásának, a város hírnevét és a sándorfalvi lakosok megpróbáltatásokkal szembeni helytállásának tudatát erősítő események megrendezésének alkalma.

(2) A város napjának tiszteletére a Képviselő-testület a városnapi ünnepségek alkalmával ünnepi testületi ülést tart, ahol átadják az önkormányzati kitüntetéseket. A városnapi ünnepségek időpontja mindenkor június hónap utolsó hétvégéje.

(3) A város napjának ünnepségéhez kapcsolódhat várostörténeti kiadványok megjelenése, várostörténeti kiállítások megnyitása, a város polgárainak széles körét megmozgató események megrendezése.

Az engedélyezésre irányuló eljárás

10. § A város nevének, címerének valamint zászlajának használatával kapcsolatos ügyekben első fokon Sándorfalva Város Önkormányzat polgármestere jár el, a fellebbezés elbírálására a Képviselő-testület jogosult. Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

11. § (1) A kérelmet a Polgármesteri Hivatalnál írásban kell előterjeszteni.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét és telephelyét, a tevékenységi körét,

b) a címer előállításának és felhasználásának, a városnév és a zászló használatának

célját, indokát és módját,

c) az előállítani illetve használni kívánt mennyiséget,

d) a terjesztés vagy forgalomba hozatal módját,

e) a használat időpontját, időtartamát,

f) a használatért felelős személy nevét.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a címerrel díszített kiadvány mintáját vagy méretarányos rajzát, a városnév tervezett használatával kiegészített megnevezést, és ennek kiviteli rajzát, a termék leírását.

12. § (1) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége, az áru minősége, jellege indokolttá teszi-e a címer, a zászló és a városnév használatát. A vizsgálatnak ki kell térnie arra is, hogy az elnevezés, a cég tevékenysége, a védjegy, szabadalom, áru, jogosítvány, vagy sajtótermék a közfigyelem felkeltésére és a város iránti megbecsülés fokozására alkalmas-e.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat a kérelmezőnek kell bizonyítania.

13. § (1) A használatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a felhasználásra jogosított megnevezését, címét,

b) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

c) a felhasználás idejét, illetőleg az engedély érvényességének időtartamát,

d) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

e) a használatért fizetendő ellenérték összegét,

f) a felhasználással kapcsolatos egyéb feltételeket.

(2) A polgármester egyszerűsített határozatot hozhat, ha a kérelemnek helyt ad, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

14. § Az engedély érvényessége szólhat:

a) határozott időre,

b) meghatározott alkalomra,

c) határozatlan időre (legfeljebb a kérelmező működési idejére).

15. § (1) A polgármester ingyenes, vagy ellenérték fejében történő használatot engedélyez.

(2) A használó ellenértéket fizet a kereskedelmi forgalomban értékesítésre kerülő terméke után, ha a termék a város nevét viseli, vagy a terméket a város címere, vagy zászlaja díszíti. Minden más esetben a használat ingyenes.

(3)1 A használatért fizetendő ellenérték 0-150 000 Ft-ig terjedhet. A fizetendő ellenérték összegét ezen összeghatáron belül az összes körülmény – így különösen a konkrét felhasználási cél, az előállítandó mennyiség – figyelembevételével alkalmanként és áruféleségenként kell megállapítani.

(4) Az ellenértéket az engedély megadását követő 30 napon belül kell Sándorfalva Város Önkormányzata részére megfizetni. Elmulasztása esetén a polgármester az engedélyt visszavonja.

16. § (1) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartásban fel kell tüntetni különösen:

a) az ügyszámot, a határozat keltét,

b) az engedély jogosultjának nevét (elnevezését) és lakcímét (székhelyét),

c) a képviselő nevét és székhelyét,

d) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

e)az engedély érvényességének időtartamát.

17. § A címer, zászló, pecsét és a város nevének használata során meg kell őrizni azok tekintélyét.

18. § Az engedélyt a polgármester visszavonhatja, vagy felfüggesztheti, ha a címer, zászló, pecsét és a város nevének használata méltatlan a város rangjához, hírnevéhez.

Az engedély nélküli használat jogkövetkezményei

19. §2 Átmeneti és záró rendelkezések

20. § (1) Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének Sándorfalva Város Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2007. (VI. 28.) Ör. rendelete 2. sz. melléklete „A polgármesternek képviselő-testület által átruházott hatáskörei önkormányzati rendelet alapján” az alábbi 12. ponttal egészül ki:

„12. Engedélyezi valamint visszavonja a város nevének, címerének és zászlajának használatát.”

21. § (1) Aki a városnevet és a címert e rendelkezések hatálybelépése előtt felvette és a város rangjához, hírnevéhez méltó módon használja, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem köteles.

(2) Az (1) bekezdésben írtaktól eltérő esetekben a városnevét, címerét vagy zászlaját használók kötelesek 2009. november hó 30. napjáig az engedély iránti kérelmüket jelen rendelet rendelkezéseinek megfelelően benyújtani.

(3)3

(4) E rendelet hatálybalépését megelőzően benyújtott címer- és zászló használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket is e rendelet szabályai szerint kell elbírálni.

22. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Sándorfalva Város címeréről, zászlajáról, pecsétjéről szóló 8/1995. (V. 30.) Ör. rendelet és az azt módosító 20/1995. (XI. 19.) Kt. sz. rendelet.

(2) Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Módosította a 2/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. február 14. napjától.

2

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 21. §. 4. pontja. Hatályos 2012. június 1. 18.00 óra.

3

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 28/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. §. a) pontja. Hatályos 2012. december 1.