Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2009. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

Hatályos: 2018. 12. 15- 2021. 10. 06

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2009. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) foglaltakra a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sándorfalva város közigazgatási területén rendezett vásárokra és fenntartott piacokra. A rendelet személyi hatálya kiterjed a piacon, vásáron kereskedelmi tevékenységet folytatókra, a piac, vásár területén tartózkodókra valamint a piac, vásár üzemeltetőjére.

(2) A vásáron, piacon – az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával – az áru-és termékértékesítésen túl vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelemi szolgáltató és javító tevékenység is folytatható.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a vásár és a piac területén létesített üzlet működésére, valamint az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) kapuzárás: a Sándorfalva Város Önkormányzat tulajdonában lévő Sándorfalva, belterület 2424/2. hrsz., a Sándorfalva, Árpád utca 1. (2425. hrsz.) valamint a Sándorfalva, Ady Endre utca 1. (2488. hrsz.) szám alatti ingatlanokon rendezett vásárok és fenntartott piacok területének teljes bezárása, amikor ott az üzemeltető képviselőin és az üzemeltető engedélyével rendelkezőkön kívül más nem tartózkodhat,
  • b)[1]
  • c)[2]
  • d) üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a vásár, piac vezetését, illetve annak működésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult,
  • e) hely elfoglalása: az árusító a rendelkezésére bocsátott területre az áruját elhelyezi,
  • f)[3]
  • g) üzemeltető képviselője: helypénzszedő, piacgondnok.

3. § (1) A Sándorfalván megrendezett vásár és fenntartott piac helye a Sándorfalva Város Önkormányzat tulajdonában lévő Sándorfalva, belterület 2424/2. hrsz., a Sándorfalva, Árpád utca 1. (2425. hrsz.) valamint a Sándorfalva, Ady Endre utca 1. (2488. hrsz.) szám alatti ingatlanok.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen Sándorfalvi Városi Piac- és Kirakodóvásár (továbbiakban: Piac- és Kirakodóvásár) elnevezéssel az alábbi típusú piacok és vásárok tarthatók:

  • a) élelmiszer, napi cikk piac,
  • b) használt-cikk piac és
  • c) országos kirakodó vásár.

(3)[4][5] Piac tartásának időpontja, nyitvatartási ideje: 5:30-12:20.

(4)[6]

(5) Amennyiben a piac, vásár napja munkaszüneti napra esne az új időpont maghatározása az üzemeltető feladata, amelyről előzetesen legalább két héttel értesíti az árusítókat és a vásárlókat.

4. § (1) Sándorfalva Város Önkormányzattal kötött megállapodás alapján a 3. § (1)- (2) bekezdéseiben meghatározott Piac- és Kirakodóvásár üzemeltetését az [7]SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

(2) Az üzemeltető feladatai:

  • a) térvilágítás, térítésmentes ivóvíz és illemhely biztosítása,
  • b) a Piac- és Kirakodóvásár tisztántartása, a megfelelő számú szeméttároló elhelyezése, szükség szerinti fertőtlenítése, a szemét elszállítása,
  • c) a Piac- és Kirakodóvásár megnyitása, az érkező árusok elhelyezése,
  • d) a helypénz beszedése,
  • e) a Piac- és Kirakodóvásár rendjének meghatározása, megtartatása és betartásának ellenőrzése,
  • f) évente egy alkalommal Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testületét írásban tájékoztatni az üzemeltetés tapasztalatairól.

A piac rendje, helypénz

5. § (1) A Piac- és Kirakodóvásáron az árusítás helypénz vagy helyfoglalási díj és helypénz megfizetése ellenében történik. A fizetendő díjtételeket a piac területén jól látható helyen ki kell függeszteni. A díjtételeket a rendelet Melléklete tartalmazza.

(2)[8] A helyfoglalási díjat megfizető árusítók a helyüket 6:30 óráig kötelesek elfoglalni. Az ezen időpont után fennmaradó helyek az érkezés sorrendjében, az üzemeltető képviselőjének irányításával szabadon elfoglalhatók. A helyek elfoglalásával kapcsolatos vitában az üzemeltető képviselőjének döntése az irányadó.

(3) Az üzemeltető csak a Piac- és Kirakodóvásár befogadóképessége erejéig köteles helyet biztosítani az árusításhoz. A Piac- és Kirakodóvásár térképét a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

(4) A helyfoglalás a rendelet Mellékletében meghatározott helyfoglalási díj tárgyhónapot megelőző hónap 10. napjáig történő megfizetése ellenében lehetséges az alábbiak szerint:

  • a) az állandó jellegű elárusító épületek esetében legalább negyedéves, legfeljebb egy éves időtartamra,
  • b) az elárusító asztalok valamint a földről árusítást szolgáló területek esetében legfeljebb egy havi időtartamra.

(6)[9] A napi helypénz kiszabásának alapja az elfoglalt terület nagysága. A kistestű állatok (baromfi, házinyúl, galamb, hobbiállat) árusítása esetén a napi helypénz kosaranként, kasonként, illetve ládánként kerül kiszabásra. A nagytestű gazdasági állatok (ló, öszvér, szamár, sertés, juh, kecske) árusítása a piac területén tilos.

(7) A helypénz és a foglalási díj számításánál minden megkezdett m2 egész m2-nek és minden megkezdett folyóméter egész folyóméternek számít.

(8) A Piac- és Kirakodóvásáron felvásárolt és ott ideiglenesen tárolt áruk után a helypénzt meg kell fizetni akkor is, ha ugyanazon áru után az eladó a helypénzt már megfizette.

6. § (1) Az üzemeltető képviselője a megfizetett helypénzről a befizetett összeg megjelölésével, folyószámmal és értékjelzéssel ellátott, másra át nem ruházható helypénz-jegyet ad az árusítónak, melyet a helyhasználat ideje alatt köteles megőrizni és ellenőrzéskor azt felmutatni.

(2) Ha az árusító a helypénz-jegyet ellenőrzéskor bármilyen okból nem tudja felmutatni, a helypénzt újból meg kell fizetnie.

(3) Ha az árusító a piac nyitvatartási ideje alatt helyét kiürítette és véglegesen elhagyta, az helypénz megfizetése ellenében, más árusító részére használatba adható.

7. § (1)[10] Tilos a Piac- és Kirakodóvásár területén 3 tonna feletti önsúlyú gépjárműről árusítani.

(2)[11]

8. § (1) Az árusító a Piac- és Kirakodóvásáron általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.

(2) Az árusító köteles

  • a) az árusító helyén keletkezett szemetet és hulladékot az árusítás ideje alatt és annak befejeztével összetakarítani, a kijelölt gyűjtőedényekbe tenni és
  • b) a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat magánál tartani és ellenőrzéskor, az arra jogosultaknak bemutatni.

Búcsúvásár

9. § (1) Sándorfalva Város Önkormányzata minden év szeptember hó 12. napján vagy az azt követő vasárnapon az Alkotmány körút és a Dr. Bod Árpád utca által határolt Sándorfalva, belterület 1994/3. és 1994/4. hrsz-ú ingatlanokon alkalmi ünnepi vásárt tart (továbbiakban: búcsúvásár).

(2) A búcsúvásárra jelen § (3)-(5) bekezdéseiben írt eltérésekkel a 4. § (2) bekezdésében, 5-6. §-okban valamint a 8. §-ban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(2a)[12] (2a) A búcsúvásáron szolgáltató vagy értékesítő mutatványosok, lövöldések (továbbiakban a 9. § vonatkozásában: mutatványosok) a búcsúvásár napját megelőző szombaton tartanak a mutatványos berendezések biztonságáról szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendelet 7. § (2) bekezdésének megfelelő próbaüzemet (továbbiakban: próbaüzem). A mutatványosok mutatványos berendezéseiket kizárólag a próbaüzem napján és a búcsúvásár napján helyezhetik üzembe.

(2b) A mutatványosok gépjárműveiket az üzemeltető képviselőjével egyeztetett helyen a búcsúvásár napját megelőzően legfeljebb 72 órával helyezhetik el és kötelesek a búcsúvásár napját követő legkésőbb 48 órán belül a búcsúvásár helyét gépjárműveikkel elhagyni.

(2c) A búcsúvásár napján elfoglalt terület után a Melléklet szerinti helypénz megfizetése tartalmazza a (2b) bekezdésben írt területhasználat jogát is.

(3) A búcsúvásáron a hely elfoglalása a Mellékletben meghatározott helypénz megfizetése ellenében történik. A fizetendő helypénz kiszabásának alapja az elfoglalt terület nagysága (m2).

(4) Az árusító helyek elfoglalása az árusítók között előzetesen lefolytatott igényfelmérés alapján és az [13] SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft.

képviselőinek kijelölése alapján történik.

(5) Az [14] SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft.

képviselője a megfizetett helypénzről a befizetett összeg megjelölésével, folyószámmal és értékjelzéssel ellátott, másra át nem ruházható helypénz-jegyet vagy készpénzfizetési számlát ad az árusítónak.

Szabálysértési rendelkezések

10. § [15] [. §]

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben valamint a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a piacokról szóló 1/1991. (II. 21.) Ör. rendelet és az azt módosító 22/1995. (XI. 23.) Kt. sz. rendelet, 1/1996. (VII. 25.) Kt. sz. rendelet, a 11/2000. (III. 14.) Kt. sz. rendelet, a 16/2004. (IX. 23.) Ör. rendelet, a 13/2005. (V. 26.) Ör. rendelet és a 24/2008. (XII. 18.) Ör. rendelet.

(3) Jelen rendelet 5. § (7) bekezdése 2010. január 1-jén lép hatályba.

(4) Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Piaci, vásári helypénz díjszabás[16]

I. A Piac és Kirakodóvásár helypénzei

Kiskereskedelmi tevékenység díjai alkalmanként

1./ Járműről árusítás

a.) Tehergépjárműről /3 t önsúly alatt/

840.- Ft

b.) Személygépkocsiról

700.- Ft

2./ Asztalon, földön (sátorban, bódéban, állványokon) való árusítás

a.) Az elfoglalt terület után m2-enként

210.- Ft

b.) Kosaranként, ládánként, vödrönként

110.- Ft

3./ Az épületek előtti ideiglenes kirakodás díja m2-enként 210.- Ft

Vendéglátó tevékenység díjai alkalmanként

4./

Pecsenyesütők, italmérők, kürtös kalács-, lángos készítők m2-enként

330.- Ft

Helyfoglalás díjai havonta

5./

Állandó árusító épület m2-enként

330.- Ft

6./

Asztalfoglalás folyóméterenként

840.- Ft

7./

Területfoglalás (földön) díja folyóméterenként

160.- Ft

II. Búcsúvásár helypénzei

8./[17]


Kiskereskedők az elfoglalt terület után m2-enként


600.- Ft

9./[18]


Vendéglátók: pecsenyesütők, italmérők, kürtös kalács-, lángos készítők m2-enként



900.- Ft

10./ Mutatványosok, lövöldések elfoglalt terület után m2-enként

a)[19] a búcsúvásár napján

210.- Ft

b) a próbaüzem napján

90.- Ft

A feltüntetett helypénzek az ÁFA-t tartalmazzák.

1. függelék az 1. melléklethez

[20]

2. függelék az 1. melléklethez

Sándorfalvi Városi Piac- és Kirakodóvásár

kép: /download/1911/resources/EJR_9782444-image1.png


[1] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[2] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[3] Hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[4] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[5] Módosította a 20/218. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2018. december 15-től.
[6] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[7] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[8] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[9] Módosította: 38/2009. (XII. 17.) Ör. 1. §. Hatályos: 2009. december 18.-tól. Rendelkezéseit 2010. január 1-től kell alkalmazni.
[10] Módosította: 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2012. január 1-től.
[11] A bekezdést hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[12] (2a)-(2c) bekezdésekkel kiegészítette a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[13] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[14] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[15] Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 21. § 5. pontja. Hatályos 2012. június 1. 18.00 óra.
[16] Módosította: a 32/2012. (XI.29.) Önkormányzati rendelet. 1. §. Hatályos 2013. január 1-től.
[17] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[18] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[19] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (6) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[20] Hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.