Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2009. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

Hatályos: 2021. 10. 07- 2021. 12. 31

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2009. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) foglaltakra a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sándorfalva város közigazgatási területén rendezett vásárokra és fenntartott piacokra. A rendelet személyi hatálya kiterjed a piacon, vásáron kereskedelmi tevékenységet folytatókra, a piac, vásár területén tartózkodókra valamint a piac, vásár üzemeltetőjére.

(2) A vásáron, piacon – az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával – az áru-és termékértékesítésen túl vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelemi szolgáltató és javító tevékenység is folytatható.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a vásár és a piac területén létesített üzlet működésére, valamint az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • a)[1] kapuzárás: a Sándorfalva Városi Önkormányzat tulajdonában lévő Sándorfalva, belterület 2424/2. hrsz. alatti ingatlanon rendezett vásárok és fenntartott piacok területének teljes bezárása, amikor ott az üzemeltető képviselőin és az üzemeltető engedélyével rendelkezőkön kívül más nem tartózkodhat,
  • b)[2]
  • c)[3]
  • d) üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a vásár, piac vezetését, illetve annak működésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult,
  • e) hely elfoglalása: az árusító a rendelkezésére bocsátott területre az áruját elhelyezi,
  • f)[4]
  • g)[5] üzemeltető képviselője: piacfelügyelő, piacfelügyelő helyettes.

3. § (1)[6] A Sándorfalván megrendezett vásár és fenntartott piac helye a Sándorfalva Városi Önkormányzat tulajdonában lévő Sándorfalva, belterület 2424/2. hrsz. szám alatti ingatlan.

(2)[7] Az (1) bekezdésben meghatározott területen Sándorfalvi Piac elnevezéssel az alábbi típusú piacok és vásárok tarthatók:

  • a) élelmiszer, napi cikk piac,
  • b) használt-cikk piac és
  • c) országos kirakodó vásár.

(3)[8][9] Piac tartásának időpontja, nyitvatartási ideje: 4:30-12:00.

(4)[10]

(5) Amennyiben a piac, vásár napja munkaszüneti napra esne az új időpont maghatározása az üzemeltető feladata, amelyről előzetesen legalább két héttel értesíti az árusítókat és a vásárlókat.

4. § (1)[11] Sándorfalva Város Önkormányzattal kötött megállapodás alapján a 3. § (1)- (2) bekezdéseiben meghatározott Sándorfalvi Piac üzemeltetését az [12]SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

(2) Az üzemeltető feladatai:

  • a) térvilágítás, térítésmentes ivóvíz és illemhely biztosítása,
  • b)[13] a Sándorfalvi Piac tisztántartása, a megfelelő számú hulladéktároló elhelyezése, szükség szerinti fertőtlenítése, a keletkezett hulladék kezelése ,
  • c)[14] a Sándorfalvi Piac megnyitása, az érkező árusok elhelyezése,
  • d) a helypénz beszedése,
  • e)[15] a Sándorfalvi Piac rendjének meghatározása, megtartatása és betartásának ellenőrzése,
  • f) évente egy alkalommal Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testületét írásban tájékoztatni az üzemeltetés tapasztalatairól.

A piac rendje, helypénz

5. § (1)[16] A Sándorfalvi Piacon az árusítás helypénz vagy helyfoglalási díj és helypénz megfizetése ellenében történik. A fizetendő díjtételeket a piac területén jól látható helyen ki kell függeszteni. A díjtételeket a rendelet Melléklete tartalmazza.

(2)[17] A helyfoglalási díjat megfizető árusítók a helyüket 6:30 óráig kötelesek elfoglalni. Az ezen időpont után fennmaradó helyek az érkezés sorrendjében, az üzemeltető képviselőjének irányításával szabadon elfoglalhatók. A helyek elfoglalásával kapcsolatos vitában az üzemeltető képviselőjének döntése az irányadó.

(3)[18] Az üzemeltető csak a Sándorfalvi Piac befogadóképessége erejéig köteles helyet biztosítani az árusításhoz. A Sándorfalvi Piac térképét a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

(4) A helyfoglalás a rendelet Mellékletében meghatározott helyfoglalási díj tárgyhónapot megelőző hónap 10. napjáig történő megfizetése ellenében lehetséges az alábbiak szerint:

  • a) az állandó jellegű elárusító épületek esetében legalább negyedéves, legfeljebb egy éves időtartamra,
  • b) az elárusító asztalok valamint a földről árusítást szolgáló területek esetében legfeljebb egy havi időtartamra.

(6)[19] A napi helypénz kiszabásának alapja az elfoglalt terület nagysága. A kistestű állatok (baromfi, házinyúl, galamb, hobbiállat) árusítása esetén a napi helypénz kosaranként, kasonként, illetve ládánként kerül kiszabásra. A nagytestű gazdasági állatok (ló, öszvér, szamár, sertés, juh, kecske) árusítása a piac területén tilos.

(7) A helypénz és a foglalási díj számításánál minden megkezdett m2 egész m2-nek és minden megkezdett folyóméter egész folyóméternek számít.

(8)[20] A Sándorfalvi Piacon felvásárolt és ott ideiglenesen tárolt áruk után a helypénzt meg kell fizetni akkor is, ha ugyanazon áru után az eladó a helypénzt már megfizette.

6. § (1) Az üzemeltető képviselője a megfizetett helypénzről a befizetett összeg megjelölésével, folyószámmal és értékjelzéssel ellátott, másra át nem ruházható helypénz-jegyet ad az árusítónak, melyet a helyhasználat ideje alatt köteles megőrizni és ellenőrzéskor azt felmutatni.

(2) Ha az árusító a helypénz-jegyet ellenőrzéskor bármilyen okból nem tudja felmutatni, a helypénzt újból meg kell fizetnie.

(3) Ha az árusító a piac nyitvatartási ideje alatt helyét kiürítette és véglegesen elhagyta, az helypénz megfizetése ellenében, más árusító részére használatba adható.

7. § (1)[21] Tilos a Sándorfalvi Piac területén 3 tonna feletti önsúlyú gépjárműről árusítani.

(2)[22]

8. § (1)[23] Az árusító a Sándorfalvi Piacon általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.

(2) Az árusító köteles

  • a)[24] az árusító helyén keletkezett szemetet és hulladékot az árusítás ideje alatt és annak befejeztével összetakarítani és elszállítani; az árusítóhelyen vagy annak környékén hátrahagyott hulladék utólagosan kiszámlázásra kerül az árusító részére
  • b) a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat magánál tartani és ellenőrzéskor, az arra jogosultaknak bemutatni.

Búcsúvásár

9. § (1)[25] Sándorfalva Városi Önkormányzat minden év szeptember hó 12. napján, ha az vasárnapra esik, amennyiben nem, akkor az azt követő vasárnapon, elsődlegesen a Sándorfalva, belterület 2424/2. hrsz-ú ingatlanon, illetve az üzemeltetővel egyeztetett egyéb helyszínen alkalmi ünnepi vásárt tart (továbbiakban: búcsúvásár).

(2) A búcsúvásárra jelen § (3)-(5) bekezdéseiben írt eltérésekkel a 4. § (2) bekezdésében, 5-6. §-okban valamint a 8. §-ban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(2a)[26] (2a) A búcsúvásáron szolgáltató vagy értékesítő mutatványosok, lövöldések (továbbiakban a 9. § vonatkozásában: mutatványosok) a búcsúvásár napját megelőző szombaton tartanak a mutatványos berendezések biztonságáról szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendelet 7. § (2) bekezdésének megfelelő próbaüzemet (továbbiakban: próbaüzem). A mutatványosok mutatványos berendezéseiket kizárólag a próbaüzem napján és a búcsúvásár napján helyezhetik üzembe.

(2b) A mutatványosok gépjárműveiket az üzemeltető képviselőjével egyeztetett helyen a búcsúvásár napját megelőzően legfeljebb 72 órával helyezhetik el és kötelesek a búcsúvásár napját követő legkésőbb 48 órán belül a búcsúvásár helyét gépjárműveikkel elhagyni.

(2c) A búcsúvásár napján elfoglalt terület után a Melléklet szerinti helypénz megfizetése tartalmazza a (2b) bekezdésben írt területhasználat jogát is.

(3) A búcsúvásáron a hely elfoglalása a Mellékletben meghatározott helypénz megfizetése ellenében történik. A fizetendő helypénz kiszabásának alapja az elfoglalt terület nagysága (m2).

(4) Az árusító helyek elfoglalása az árusítók között előzetesen lefolytatott igényfelmérés alapján és az [27] SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft.

képviselőinek kijelölése alapján történik.

(5) Az [28] SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft.

képviselője a megfizetett helypénzről a befizetett összeg megjelölésével, folyószámmal és értékjelzéssel ellátott, másra át nem ruházható helypénz-jegyet vagy készpénzfizetési számlát ad az árusítónak.

Szabálysértési rendelkezések

10. § [29] [. §]

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben valamint a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a piacokról szóló 1/1991. (II. 21.) Ör. rendelet és az azt módosító 22/1995. (XI. 23.) Kt. sz. rendelet, 1/1996. (VII. 25.) Kt. sz. rendelet, a 11/2000. (III. 14.) Kt. sz. rendelet, a 16/2004. (IX. 23.) Ör. rendelet, a 13/2005. (V. 26.) Ör. rendelet és a 24/2008. (XII. 18.) Ör. rendelet.

(3) Jelen rendelet 5. § (7) bekezdése 2010. január 1-jén lép hatályba.

(4) Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Piaci, vásári helypénz díjszabás[30]

I. A Piac és Kirakodóvásár helypénzei

Kiskereskedelmi tevékenység díjai alkalmanként

1./ Járműről árusítás

a.) Tehergépjárműről /3 t önsúly alatt/

840.- Ft

b.) Személygépkocsiról

700.- Ft

2./ Asztalon, földön (sátorban, bódéban, állványokon) való árusítás

a.) Az elfoglalt terület után m2-enként

210.- Ft

b.) Kosaranként, ládánként, vödrönként

110.- Ft

3./ Az épületek előtti ideiglenes kirakodás díja m2-enként 210.- Ft

Vendéglátó tevékenység díjai alkalmanként

4./

Pecsenyesütők, italmérők, kürtös kalács-, lángos készítők m2-enként

330.- Ft

Helyfoglalás díjai havonta

5./

Állandó árusító épület m2-enként

330.- Ft

6./

Asztalfoglalás folyóméterenként

840.- Ft

7./

Területfoglalás (földön) díja folyóméterenként

160.- Ft

II. Búcsúvásár helypénzei

8./[31]


Kiskereskedők az elfoglalt terület után m2-enként


600.- Ft

9./[32]


Vendéglátók: pecsenyesütők, italmérők, kürtös kalács-, lángos készítők m2-enként



900.- Ft

10./ Mutatványosok, lövöldések elfoglalt terület után m2-enként

a)[33] a búcsúvásár napján

210.- Ft

b) a próbaüzem napján

90.- Ft

A feltüntetett helypénzek az ÁFA-t tartalmazzák.

1. függelék az 1. melléklethez

[34]

2. függelék az 1. melléklethez

Sándorfalvi Városi Piac- és Kirakodóvásár

kép: /download/1911/resources/EJR_9782444-image1.png


[1] A 2. § a) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[3] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[4] Hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[5] A 2. § g) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.
[6] A 3. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[7] A 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.
[8] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[9] Módosította a 20/218. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2018. december 15-től. A 3. § (3) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § c) pontja szerint módosított szöveg.
[10] Hatályon kívül helyezte a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2014. november 29.-től.
[11] A 4. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § d) pontja szerint módosított szöveg.
[12] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[13] A 4. § (2) bekezdés b) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[14] A 4. § (2) bekezdés c) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § e) pontja szerint módosított szöveg.
[15] A 4. § (2) bekezdés e) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § f) pontja szerint módosított szöveg.
[16] Az 5. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § g) pontja szerint módosított szöveg.
[17] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[18] Az 5. § (3) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § h) pontja szerint módosított szöveg.
[19] Módosította: 38/2009. (XII. 17.) Ör. 1. §. Hatályos: 2009. december 18.-tól. Rendelkezéseit 2010. január 1-től kell alkalmazni.
[20] Az 5. § (8) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § i) pontja szerint módosított szöveg.
[21] Módosította: 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2012. január 1-től. A 7. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § j) pontja szerint módosított szöveg.
[22] A bekezdést hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[23] A 8. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. § k) pontja szerint módosított szöveg.
[24] A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.
[25] A 9. § (1) bekezdése a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.
[26] (2a)-(2c) bekezdésekkel kiegészítette a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2012. január 1-től.
[27] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[28] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[29] Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 21. § 5. pontja. Hatályos 2012. június 1. 18.00 óra.
[30] Módosította: a 32/2012. (XI.29.) Önkormányzati rendelet. 1. §. Hatályos 2013. január 1-től.
[31] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[32] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[33] Módosította a 13/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. § (6) bekezdése. Hatályos 2014. november 29.-től.
[34] Hatályon kívül helyezte a 20/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től.