Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2009. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, a házszámozás, valamint az utcanév táblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2010. 04. 01- 2012. 05. 31 18:00

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2009. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, a házszámozás, valamint az utcanév táblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

2010.04.01.

Sándorfalva Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. tv. 10. § h.pontja, és a 16. § (1) bekezdésében, továbbá az 1991. évi XX. Htv. 39. § (2) bekezdésben, az 1992. évi LXVI. törvénynek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról, és a törvény végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Kr. valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Kr. rendelkezéseire figyelemmel Sándorfalva város városrészei, közterületei nevének megállapítására, megváltoztatására, nyilvántartására, alkalmazására, továbbá a közterületek névtábláinak elhelyezésére és a házszámozásra vonatkozó szabályok meghatározására ezen rendeletet alkotja.

I. A rendelet hatálya, célja, fogalmai

1. § (1) Jelen rendelet hatálya Sándorfalva város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed:

a) A földrajzi nevek megállapításának és megváltoztatásának rendjére.

b) Az ingatlan –nyilvántartásban magánút megnevezésű közlekedési célú területekre, melyek a közforgalom számára megnyitottak.

c) A házszám keletkezésével, a közterületek névtábláinak elhelyezésével, karbantartásával kapcsolatos eljárásra.

(3) Az államigazgatási helynévről, domborzat –tájnévről, a területnévről, a víznévről, a természetvédelmi területek nevéről, valamint a közlekedési és hírközlési létesítmények nevéről külön jogszabály rendelkezik.

2. § A rendelet célja, hogy Sándorfalva város közigazgatási területén egységesen szabályozza a város bel- és külterületén kialakult, vagy kialakuló városrészek, közterületek nevének megállapításához, a név- és házszámtáblák elhelyezéséhez fűződő hatásköröket, feladatokat, jogokat és kötelezettségeket.

3. § A rendeletben alkalmazott fogalmak meghatározásai:

(1) Közterület: közhasználatra szolgáló, minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok), a közművek elhelyezése. (1997. évi LXXVIII. tv. 2. § 13.)

(2) Külterületi városrésznév: a város külterületének lakott részét jelölő név.

(3) Utcanév: a város út, utca, tér, park, köz, sétány, dűlő, stb. jellegű közterületét jelölő név.

(4) Földrajzi név: a földfelszín természetes vagy mesterséges részeinek azonosítására szolgáló kisebb vagy nagyobb közösségek által használt tulajdonnév.

(5) Hivatalos földrajzi név: a hivatalos célra megállapított, esetenként ugyanazon részlet több neve közül kiválasztott földrajzi név.

(6) Közterület név: a bel-és kültrületi közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.

(7) Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőéleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút) {1988. évi I. tv.}

(8) Közforgalom elől elzárt magánút: a sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel lezárt, vagy mindkét irányból behajtani tilos jelzőtáblával és a magánút feliratot tartalmazó kiegészító táblával jelzett út, amely az ingatlan –nyilvántartásban magánútként van bejegyezve {1988. évi I. tv.}.

II. Elnevezések megállapítása és megváltoztatása

4. § (1) Városrészek, közterületek, nevének megállapítása, megváltoztatása Sándorfalva Város Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

(2) Az elnevezések megállapítására, illetve megváltoztatására, vonatkozó javaslatokat- a Pánzügyi és Településfejlesztési Bizottság véleményezésével -, a polgármester készíti és terjeszti elő, melynek alapján a képviselő-testület határozatban dönt.

(3) Az elnevezéssel kapcsolatos eljárásban biztosítani kell, hogy a város lakossága a javasolt elnevezés tekintetében véleményt nyilváníthasson. Az ezzel kapcsolatos felhívást a helyben szokásos módon kell közzétenni. A javaslatokat a megjelenéstől számított 30 napon belül Sándorfalva Város Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán lehet leadni.

(4) Új közterület elnevezéséről szóló döntés előkészítését a közterületet érintő telekalakítási engedélyezési eljárással egyidejűleg kell megkezdeni és a földhivatali bejegyzést megelőzően döntést kell hozni.

(5) A város belterületén minden közterületet, külterületen minden olyan Sándorfalva Város Önkormányzatának tulajdonában lévő utat, mely Sándorfalva Szabályozási terve és Helyi Építési Szabályzata szerint lakóépülettel, szolgáltató, vagy üzemi épülettel beépíthető terület megközelítésére szolgál, el kell nevezni.

(6) Közforgalom elől el nem zárt magánutak hivatalos elnevezésére a tulajdonos(ok) Sándorfalva Város Képviselőtestületének egyetértése mellett jogosultak.

III. Az elnevezések általános szabályai

5. § (1) A városrészek és közterületek elnevezése, illetve megváltoztatása az egyértelmű tájékozódást szolgálja.

(2) Új közterület nevét a közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Új közterületek és magánutak elnevezésénél figyelemmel kell lenni a településen belüli elhelyezkedésére, a hagyományokra és a helytörténeti vonatkozásokra, törekedni kell a tömörségre és a közérthetőségre. A közterület nevének tartalmaznia kell előtagként az azonosító nevet, utótagként a közterület jellegére utaló elnevezést (pl. tér, utca, dűlő stb.). Hiányos szerkezetű közterület név nem adható. Új közterület arab vagy római számot nem kaphat.

(4) Közterületet személyről elnevezni csak a halálát követő 25 év elmúltával lehet. Földrajzi név olyan személyről adható:

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;

c) akinek a város életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Sándorfalva város fejlődéséhez,

d) olyan nem magyar nemzetiségű személyről is, akinek életműve az emberiség egyetemes értékeit gyarapította.

(5) A város közigazgatási területén több azonos közterület elnevezés nem lehet.

(6) A már névvel ellátott közterület természetes meghosszabbításaként kialakuló új közterület-szakasz külön elnevezés nélkül a meghosszabbított közterület nevét kapja.

(7) Ha a városszerkezetet érintő változások következtében a közterület korábbi egysége megszűnik, a leszakadó közterületet létrejöttekor új névvel kell ellátni. Az eredeti elnevezést az 1. számozással kezdődő szakasznál kell megtartani.

IV. Közterületek nevének nyilvántartása

6. § (1) Sándorfalva város közterületeinek és magánútjainak nevét (kül- és belterületi bontásban ) jegyzékbe kell foglalni és a változásokat napra készen kell vezetni. A nyilvántartást Sándorfalva Város Jegyzője "Közterület jegyzék" címmel vezeti. A jegyző a közhitelű nyilvántartáshoz, a változásokról - a döntésről szóló határozat alapján – az illetékes Földhivatalnak adatot szolgáltat.

(2) A "Közterület jegyzék" alapját képezi a folyamatosan karbantartott térkép, melyen fel kell tüntetni a közterületek neveit, az épületek körvonalait és számozását, továbbá a közintézmények nevét.

(3) A ”Közterület jegyzék” adattartalmában bekövetkezett az erre vonatkozó jogszabály alapján meg kell küldeni az abban megjelölt szerveknek.

(4) Városrendezési okból megszűnő vagy más közterületekhez kapcsolódó közterületek nevét - külön döntés nélkül - a nyilvántartásból törölni kell.

V. Az ingatlanok házszámozásának szabályai

7. § (1) A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket - a továbbiakban: ingatlanok - házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozást belterületen új utca esetén annak keletkezésével, illetőleg a telekalakítás engedélyezésével, külterületen új épület építési engedélyezési eljárásával egyidejűleg kell elvégezni.

(3) Az ingatlanok házszámmal való ellátásáról és a házszámozás nyilvántartási térképre történő bejegyzéséről jelen rendelet szabályai szerint Sándorfalva Város Jegyzője gondoskodik.

(4) Az utcák vagy utca jellegű közterületek házszámai 1.-el kezdődnek. A számozás az utcák magasabb rendű útba való torkolódásától indul és az innen kifelé haladó bal oldal páratlan, a jobb oldal páros számozást kap.

(5) Azonos rangú utcák kereszteződésénél az utcák számozását a városközponthoz közelebb eső végén kell kezdeni.

(6) A csak egyik oldalon beépíthető utcák házszámai folyamatosak.

(7) Terek, vagy tér jellegű közterületek házszámait a városközponthoz legközelebbi utca torkolatánál kell kezdeni. A házszámok az óramutató járásával ellentétes irányban emelkednek és számozásuk folyamatos.

(8) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telkek ugyanarra a közterületre esnek – a megosztásra kerülő ingatlan első tagjának számozása visszamarad. Az újonan kialakult telkeket a házszám növekedésének irányában az ABC kisbetűivel kiegészítve kell megkülönböztetni.

(9) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat megtartják.

(10) Azokon a helyeken, ahol a tájékoztatás szükségessé teszi, az egy ingatlanon lévő több bejáratot (lépcsőházat) az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni.

(11) Több közterülettel határos ingatlan minden olyan közterület felé eső oldalán házszámot kap, ahonnan önálló rendeltetési egység bejárata nyílik.

(12) Külterületen – ha egyéb földrajzi névvel az ingatlan nincs nyilvántartva – a házszám az ingatlannyilvántartás szerinti helyrajzi szám.

(13) Belterületbe vont ingatlan a belterületi számozási rend szerint új számozást kap.

VI. Az utcanévtáblák és házszámtáblák elhelyezése

8. § (1) Az utcanévtábla elhelyezéséről, karbantartásáról és szükség szerinti cseréjéről Sándorfalva Város Önkormányzatának megbízásából a Sándorfalva Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végzi.

(2) Az utcanévtáblákat az utcák végein és minden útkereszteződés minden oldalán el kell helyezni.

(3) A névtáblákat közterületről jól látható helyen, épületen – az épület homlokzati tagozódásához illeszkedően – illetve kerítésen vagy –más, a jelen rendeletben szabályozott elhelyezési lehetőség hiányában - álló táblaként kell elhelyezni.

(4) Az utcanévtábla szövegének és a házszámnak a nyilvántartásban szereplővel megegyezőnek kell lenni.

(5) A házszámtáblák közterületről jól látható helyen, az épület bejárati oldalán történő elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonos, illetve kezelő köteles gondoskodni.

(6) A névtábla megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg engedély nélküli eltávolítása tilos.

VII. Egyéb rendelkezések

9. § (1) Új utcanév megállapításáról vagy meglévő megváltoztatásáról a lakosságot, a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Az érintett nyilvántartási-, közlekedési-, postai szervek, mentők, orvosi ügyeletek és tűzoltók tájékoztatása magánutak esetén a tulajdonos(ok), közterület esetén Sándorfalva Város Jegyzőjének a feladata.

(2) Megváltoztatott utcanév esetén a régi névtáblának piros átlós vonallal áthúzva a változásról szóló döntést követő egy évig az eredeti helyén kell maradnia.

(3) Új névtáblát a közterület nevének megállapításáról vagy megváltoztatásáról hozott döntést követően, ütemezés szerint kell elhelyezni.

(4) Utcanévtáblák elhelyezését az ingatlanok tulajdonosa (használója) tűrni köteles.

(5) A 6. § (1) bekezdés szerinti közterület jegyzéket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

10. § (1) Szabálysértést követ el és 3000,-tól -30.000, Ft-ig terjedő pénzbírsággal, vagy 3000, - tól- 20.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújtható az aki:

a) a névtábla kihelyezését akadályozza {9. § (4) bekezdés },

b) a kihelyezett névtáblát megrongálja, beszennyezi, szövegét megváltoztatja vagy olvashatatlanná teszi, illetőleg a tulajdonos/kezelő hozzájárulása nélkül eltávolítja {8. § (6) bekezdés },

c) a házszám elhelyezési, karbantartási illetve pótlási kötelezettségének a jegyző felszólítása ellenére nem tesz eleget {8. § (5) bekezdés}.

(2) A szabálysértési eljárás a jegyző hatáskörébe tartozik

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen önkormányzati rendelet 2009. november 01. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően kell alkalmazni.

(2)1

(3) A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést is szolgálja.

1. melléklet

Külterület

1.

Ady Endre utca

1.

Belső-Csuzdi dűlő

2.

Akácfa utca

2.

Büdöstó dűlő

3.

Alkotmány körút

3.

Csibafa szőlők

4.

Aradi utca

4.

Csikójárás dűlő

5.

Arató utca

5.

Csuzdi dűlő

6.

Árpád utca

6.

Eperjes dűlő

7.

Attila utca

7.

Fehérföldes dűlő

8.

Béke utca

8.

Homok dűlő

9.

Brassói utca

9.

Homoki major

10.

Cinke utca

10.

Kapcaszék dűlő

11.

Csongrádi utca

11.

Kéri dűlő

12.

Dóci utca

12.

Kővágó dűlő

13.

Dózsa György utca

13.

Kuti dűlő

14.

Dr. Bod Árpád utca

14.

Külső-Kuti dűlő

15.

Endresz utca

15.

Nádastó dűlő

16.

Erdő sor

16.

Szaporhegy dűlő

17.

Fácán utca

17.

Szokony dűlő

18.

Farkas utca

18.

Szt. János dűlő

19.

Felszabadulás utca

19.

Vedres szőlők

20.

Fürj utca

21.

Gyöngyvirág utca

22.

Hétvezér utca

23.

Homok dűlő

24.

Hunyadi utca

25.

Iskola utca

26.

Jókai utca

27.

Kassai utca

28.

Kishomokköz utca

29.

Kis körút

30.

Kis utca

31.

Kolozsvári utca

32.

Korsó utca

33.

Kossuth utca

34.

Kölcsey utca

35.

Major utca

36.

Május 1. tér

37.

Maros utca

38.

Mátyás király utca

39.

Munkácsy utca

40.

Nádas utca

41.

Nefelejcs utca

42.

Nyírfa utca

43.

Orgona utca

44.

Őz utca

45.

Partizán utca

46.

Petőfi utca

47.

Póling utca

48.

Pozsonyi utca

49.

Pusztaszeri utca

50.

Rákóczi utca

51.

Rét utca

52.

Rigó utca

53.

Rózsa utca

54.

Sövényházi út

55.

Sport utca

56.

Strand utca

57.

Szabadkai út

58.

Szabadság tér

59.

Széchenyi utca

60.

Szegedi utca

61.

Szegfű utca

62.

Temesvári utca

63.

Tisza utca

64.

Tó utca

65.

Tolbuhin utca

66.

Tölgy utca

67.

Úttörő utca

68.

Zrínyi utca

1

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 7/2010. (III. 25.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdése, hatálytalan 2010. április 1-jétől.