Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2010. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről

Hatályos: 2014. 02. 18- 2017. 12. 31

Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének

16/2010. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről


(egységes szerkezet)


Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdésében és 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy meghatározza a köztemető használatára, működtetésére és fenntartására vonatkozó részletes szabályokat, megteremtve ezáltal annak a kereteit, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkinek biztosítva legyen.


2. A rendelet hatálya


2. §


(1) Sándorfalva Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét Sándorfalva belterület, 2115. helyrajzi számon és a 623. helyrajzi számon nyilvántartott, a Római Katolikus Egyház Sándorfalva (továbbiakban: Fenntartó) tulajdonában lévő temetőkben (továbbiakban együtt: temető) mint köztemetőben a Fenntartóval kötött kegyeli közszolgáltatási szerződés alapján látja el. A köztemető fenntartója a temető tulajdonosa.

(2) Jelen rendelet hatálya az (1) bekezdésben meghatározott temetőben igénybe vett temetési helyekre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybe vevő és e tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre, továbbá a kegyeleti jogokat gyakorlókra terjed ki.

(3) A temető Fenntartója a temető üzemeltetését az üzemeltetővel (továbbiakban: Üzemeltető) kötött szerződés útján látja el.


3. Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában:


  1. Sírbolt: a sírhelyen létesített terepszint alatti és feletti vagy kizárólag terepszint feletti építmény,
  2. Sírhely: koporsós temetésre szolgáló temetési hely, amely a betemetések számától függően lehet 1-es, 2-es, vagy többes sírhely,
  3. Sírjel: a temetési hely megjelölésére szolgáló jel, (kereszt), síremlék vagy más létesítmény.


4. A temető létesítményei


4. §


A temető rendeltetésszerű használatát biztosító létesítmények:

  1. Utak, parkolók,
  2. Ravatalozó,
  3. Tároló, hűtő,
  4. Kerítés,
  5. Vízvétel, illemhely,
  6. Hulladéktárolók.


5. Temetési helyek és a temetési hely feletti rendelkezési jog


5. §


(1) A temetési helyek mérete a következő:

  1. 1-es sírhely: 220 cm x 120 cm;
  2. 2-es sírhely: 220 cm x 200 cm;
  3. Többes sírhely: 220 cm x annyiszor 90 cm, amennyi a betemethető koporsók száma.

(2) A sírgödör mélysége 200 cm. Az egymással szemben elhelyezkedő sírhelyek sírjele közötti távolság legalább 60 cm. Az egymás mellett elhelyezkedő sírhelyek közötti távolság legalább 30 cm.

(3) Sírbolt méretét a betemethető koporsók számától függően a sírhelyre vonatkozó méretek szerint kell megállapítani.


6. §


(1) Temetési hely használatára megváltás útján csak határozott időre lehet jogot szerezni (rendelkezési jog). Rendelkezési jog jogosultja az, aki a temetési helyet megváltotta, vagy akit ő megjelöl, ennek hiányában az, aki az elhunyt temetéséről köteles gondoskodni.

(2) A temetési hely térítési díj ellenében megszerezhető rendelkezési jogának időtartama (továbbiakban: használati idő) a következő:

  1. koporsós betemetés, illetve rátemetés esetén a megváltástól számított 25 év,
  2. sírbolt esetén a létesítés vagy a betemetés napjától 60 év,
  3. keretezett sírhely esetén 25 év,
  4. urnafülke és urna sírhely esetén 10 év,
  5. urnasírbolt esetén 20 év.

(3) A temetési helyek megváltásának térítési díjait jelen rendelet Melléklete tartalmazza.

(4) Temetési hely újraváltása koporsós betemetés esetén 25 évnél, urnás betemetés esetén 10 évnél rövidebb idő előtt nem engedélyezhető. Újraváltásnál elsőbbséget élvez a rendelkezési jog jogosultja halála esetén a törvényes örököse.

(5) A használati idő a megváltással azonos időtartamban többször is meghosszabbítható, kivéve, ha a terület átalakítására vagy más célra történő felhasználására kerül sor.

(6) A használati idő lejártával - újraváltás hiányában - a rendelkezési jog megszűnik, és a temetési hellyel a Fenntartó rendelkezik.


6. A temető használatának és igénybevételének szabályai, temetői munkák


7. §


(1) A temetőt és létesítményeit nyitvatartási idő alatt lehet és rendeltetésszerűen kell használni.

(2) A temetési hely ápolását és gondozását végző jogosult (rendelkezési jog jogosultja), a kegyeleti jogát gyakorló temetőlátogató, a temetési szertartás, a kegyeleti ünnepekkel és megemlékezésekkel kapcsolatos szertartások résztvevői kivételével a temetőt és létesítményeit csak a Fenntartónak tett bejelentést követően lehet használni.

(3) A temetőben sövények és fák ültetéséhez valamint műtárgyak elhelyezéséhez a Fenntartó engedélye szükséges.


8. §


(1) A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói, temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatóknak nem minősülő más vállalkozók (továbbiakban: más vállalkozók). A temetkezési szolgáltatók és más vállalkozók a kötelező szakmai és szakhatósági előírásokat kötelesek megtartani a temetőben végzett tevékenységük során.

(2) Temetkezési szolgáltatást csak azok a tevékenységre jogosultsággal rendelkező temetkezési szolgáltatók végezhetnek, akik a temető Fenntartójával erre szerződést kötöttek és a temetőfenntartási hozzájárulás díját megfizették. A temetőfenntartási hozzájárulás díja mértékét jelen rendelet Melléklete tartalmazza.

(3) Temetkezési szolgáltatáson túl más vállalkozási tevékenységet azok a vállalkozói jogosultsággal rendelkező vállalkozók végezhetnek, akik a temető Fenntartójával erre szerződést kötöttek és a temetőfenntartási hozzájárulás díját megfizették.


9. §


A temetőben minden tevékenység, szolgáltatás, munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását, és ne sértse mások jogát és jogos érdekeit. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. Vasárnap és ünnepnapon a temetőben a temetési hely gondozását kivéve munkát végezni tilos.


10. §


A temetkezési szolgáltatások közül az alábbiakhoz kötelező az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele:

  1. az elhunyt hűtése,
  2. az elhunytnak a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása,
  3. sírhelynyitás,
  4. visszahantolás.


11. §


(1) A Fenntartó részére

  1. a ravatalozó használatáért díjat és
  2. a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetőfenntartási hozzájárulás díjat

kell fizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakat jelen rendelet Melléklete tartalmazza.


12. §


(1) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(2) A temető nyitva tartása:

  1. március 15-től szeptember 30-ig (nyáron): 6:00-20:00 óráig,
  2. október 01-től március 14-ig (télen): 8:00-17:00 óráig.

(3) A temetési hely felett rendelkező köteles a megváltott helyet gondozni, a környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani. A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó terület az elválasztó út feléig. A nem kezelt, gondozatlan ültetvényeket a temető Fenntartója jogosult eltávolíttatni.

(4) A temetőben keletkezett hulladékot – építési hulladék, avar, elszáradt koszorú, virágmaradvány stb. – (továbbiakban együtt: hulladék) a kihelyezett hulladéktároló edényben kell elhelyezni.

(5) Tilos a temetőben keletkezett hulladékot elégetni.

(6) Gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerülése végett a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.


13. §


(1) A temetőben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(2) 14 éves kor alatti gyermek csak nagykorú felügyelete mellett, annak felelősségére tartózkodhat a temető területén.

(3) Az építési hulladékot folyamatosan, de legkésőbb a munkafázis befejezésétől számított 3 napon belül a temetőből el kell szállítani.

(4) Tilos a temetőbe gépkocsival behajtani.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott tilalom alól kivétel:

  1. a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában,
  2. az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek a temető Üzemeltetőjének hozzájárulása esetén és
  3. a temetkezési szolgáltatók és más vállalkozók, akik a Fenntartóval erre vonatkozóan megállapodást kötöttek.


7. Szabálysértési rendelkezések


14[1]. §



8. Záró rendelkezések


15. §


(1) Jelen rendelet 2010. november 08. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Sándorfalva Város Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 13/2006. (VIII. 17.) Ör.-e a temetőkről és a temetkezésről.

(3) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényt valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szabályait és a Fenntartó temetőszabályzatát – mely jelen rendelet Függeléke- kell alkalmazni.



16. §


Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123 EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Sándorfalva, 2010. szeptember 15.




Kakas Béla sk.                                                                                  Dr. Kovács Beáta sk.

polgármester                                                                                                  jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja 2010. október 1.



Sándorfalva, 2010. október 1.

                                                                                                          Dr. Kovács Beáta sk.

                                                                                                                      jegyző

A rendelet egységes szerkezetben hiteles:

Sándorfalva, 2013. november 29.


   Dr. Kovács Beáta

                                                                                                                      jegyző


Melléklet a 16/2010. (IX. 30.) önkormányzati rendelethez [2]



I. Sírhely, sírbolt megváltási díjak


Megnevezés

Költség (Ft)

Év

Megjegyzés


1.

1-es sírhely

25 000 

25

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

1 000 Ft/év

2.

2-es sírhely

50 000 

25

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

2 000 Ft/év

3.

3-as sírhely

75 000 

25

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

3 000 Ft/év

4.

1-es sírbolt

150 000 

60

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

2 500 Ft/év

5.

2-es sírbolt

300 000

60

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

5 000 Ft/év

6.

3-as sírbolt

450 000

60

Sírhely-bérlő fizeti a plébánián

7 500 Ft/év




2. Ravatalozó használat                                                               25 000 Ft

    (temettető fizeti a temetés alkalmával a plébánián)


3. Temető-fenntartási hozzájárulás díja


Megnevezés

Költség (Ft)

Megjegyzés

1.

Temetés

8 750 

Az üzemeltetőn kívüli más temetkezés fizeti a plébánián.

2.

Teljes/komplett síremlék készítés

8 750 

Sírköves fizeti a plébániának

3.

Sírkeret készítés (fedőlapok nélkül)

8 750 

Sírköves fizeti a plébániának

4.

Fedőlap készítés / csere (fedőlapok számától független)

8 750 

Sírköves fizeti a plébániának

5.

Síremlék fejrészének készítése/ cseréje

8 750 

Sírköves fizeti a plébániának

6.

Régi síremlék általános felújítása, javítása- csiszolás, felület javítás

8 750 

Sírköves fizeti a plébániának




Függelék a 19/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez[3]








































[1] Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 21. §. 11. pontja. Hatályos 2012. június 1. 18.00 óra.

[2] Módosította a 19/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2.§.(1) bekezdése. Hatályos: 2013.november 30.-tól.

[3] Módosította a 19/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2.§.(2) bekezdése. Hatályos: 2013.november 30.-tól.