Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a település tisztaságáról és rendjéről

Hatályos: 2012. 06. 01 18:00- 2012. 11. 30

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a település tisztaságáról és rendjéről

2012.06.01.

Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja

1. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok,

b) járda: az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig) terjed,

c) közterület: az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatra átadott része (épületárkád alatti járda, alul- és felüljáró).

2. § (1) A város területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről a Sándorfalva Város Önkormányzata (továbbikaban: önkormányzat) a Sándorfalva Városüzemeltetési Közhasznú Nonprofit Kft. útján gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) Az ingatlant övező valamennyi járda ( út ) szakaszt, előkertet, a járdák ( utak ) melletti zöldsávot – ideértve külterületen az ingatlant övező zöldsávot is – folyamatos, szükség szerinti tisztántartása ( kaszálás, gyomtalanítás, stb. ) az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztán tartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hóeltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(5) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése ( a gyalogos és járműközlekedést ne zavarja, elektromos vezetékhez ne érjen ).

(6) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A járdáról a havat szükség szerint – a hóesés után-, de legkésőbb reggel 7.00 óráig el kell takarítani. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(7) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

3. § (1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(2) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

a) gyalogos közlekedési útvonalon,

b) az útkereszteződésben,

c) az úttorkolatban,

d) a kapubejárat elé, annak szélességében,

e) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,

f) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein,

g) belvíz – és csapadékvízelvezető árokban.

4. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Kapubejárók és járdák átereszeinek, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége – kivéve az útkereszteződésekben az utak és járdák alatti átereszeket, valamint az ingatlanok előtt vagy mögött elhelyezkedő fő- vagy gyűjtőcsatornákat.

(3) A belvíz- és csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos.Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a belvíz- és csapadékvízelvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos.

5. § (1) A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvíz – és csapadékvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

(2) Az ingatlanon keletkezett házi szennyvíznek a telekhatáron belüli elhelyezése zárt, szivárgásmentes tárolóban történik.

6. § (1) Avart és kerti hulladékot tavasszal március 1 -e és április 30-a, illetve ősszel szeptember 1-e, és november 30-a között, csak jól kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. A kerti avar égetésénél úgy kell eljárni, hogy a tevékenység (Pl.: túlzott mértékű füstöléssel, szaggal) a szomszédos ingatlanok használóit szükségtelen mértékben ne zavarja.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A kerti hulladék elszállítására a szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.

(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a jelen rendelet nem ad
felmentést.

7. § A városgazdálkodási körbe tartozó parkfenntartási feladat magában foglalja a város területén lévő parkok, játszóterek, sorfák, sövények gondozását, ide nem értve a magáningatlanok elé a mindenkori tulajdonos által ültetett fák, sövények gondozását.

8. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.

(4) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladékanyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munkafázis befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

(5) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni.

(6) Az (5) bekezdésben írtakon túl tilos közterületen építési törmeléket, bontási anyagot elhelyezni.

9. § (1) Közterületen szennyező anyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállító eszközből semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

(3) Bűzös anyagokat csak légmentesen elzárt tartállyal felszerelt vagy zárt rakterű járművel szabad szállítani.

10. § (1) A város közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Építményekhez tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.

(2) A gondozott közterületi zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos.

11. § (1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszemérmet és közízlést sértő feliratokat az azt kihelyező 24 órán belül köteles saját költségén eltávolítani.

(2) Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményben lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a közterület-felügyelő felhívásának kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

12. § (1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni. Tilos magánterületen és közterületen szemetet felhalmozni.

(2) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokat külön önkormányzati rendelet szabályozza.

(5) Közúton történt állat elhullását – ha annak tulajdonosa ismeretlen – Sándorfalva Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál azonnal be kell jelenteni.

13. § Az utcai és egyéb árusítóhelyek (bódék, pavilonok, pecsenyesütők stb.), továbbá az alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása a használó kötelessége. Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségen elszállítani.

14. § (1) Szeszesitalt fogyasztani közterületen – a közterületi alkalmi elárusító hely, illetve nyilvános helyen tartott engedélyezett rendezvény kivételével – tilos.

(2) Olyan üzletben, amely nem rendelkezik szeszes ital kimérésére és helyben fogyasztására vonatkozó jogosultsággal, tilos mind a szeszes ital kimérése, illetve helyben történő fogyasztása, illetve ennek a kereskedő részéről történő engedélyezése.

15. § (1)1

(2)2

(3)3

(4)4

(5) A pénzbírság megfizetése nem mentesít a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység
korlátozásának, megszüntetésének, illetve meghatározott cselekmény elvégzésének
kötelezettsége alól.

16. § Jelen rendelet 2010. április 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 32/2007. (XII. 20.) Ör. rendelet 4-13. §-ai, 25. § (1)-(5) bekezdései, 25. § (7) bekezdése, 26. §-a, a 29. § (2) bekezdés 1, 3, 6-20., 22-23. pontjai és a 29. § (3) bekezdés 2-4. pontjai.

1

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 21. § 8. pontja. Hatályos: 2012. június 1. 18.00 óra.

2

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 21. § 8. pontja. Hatályos: 2012. június 1. 18.00 óra.

3

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 21. § 8. pontja. Hatályos: 2012. június 1. 18.00 óra.

4

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 21. § 8. pontja. Hatályos: 2012. június 1. 18.00 óra.