Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2013. 11. 30

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének

21/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források

átvételéről és átadásáról




Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




  1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet személyi hatálya természetes személyekre és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.




  1. Értelmező rendelkezés


2. §


Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére véglegesen vagy átmenetileg átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz.




  1. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


3. §


(1) Sándorfalva Városi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) költségvetési rendeletében meghatározott költségvetési előirányzatainak terhére támogatás nyújtható.


(2) Támogatásban az részesülhet,  

a) akinek a javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeleti előirányzatában címzett támogatást állapít meg vagy

b) aki a „civil szervezetek pályázati alapja” elnevezésű költségvetési előirányzat felhasználására Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) által kiírt pályázaton érvényesen és eredményesen pályázott vagy

c) aki Sándorfalva Városi Önkormányzat polgármesteréhez (a továbbiakban: polgármester) írásbeli kérelmet nyújt be vagy

d) az a civil szervezet, amely az önkormányzat gazdaságfejlesztési programjához vagy az önkormányzati feladat-ellátáshoz kapcsolódó, települési közösségi érdeket szolgáló külső pályázati forrás bevonásával megvalósuló projektje megvalósításának előfinszírozásához átmeneti támogatási kérelmet nyújt be a képviselő-testülethez.


(3) Nem részesülhet támogatásban az a kérelmező, akivel szemben a támogatásokra vonatkozó jogszabályok, így különösen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásiban foglalt kizáró feltételek bármelyike is fennáll.


(4) A 3. § (2) bekezdés b) pont szerinti pályázat kiírásáról, a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével a képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadását követően, külön határozattal dönt.


(5) A 3. § (2) bekezdés b) pont szerinti pályázatra beérkezett pályaművekről – a 4. § (1) bekezdésben meghatározottak által végzett előkészítést követően - a képviselő-testület határozattal dönt.


(6) A polgármester – a 3. § (2) bekezdés a-b), d) pontok szerinti esetek kivételével - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott általános tartalék terhére támogatást nyújthat.


(7) A 3. § (2) bekezdés d) pont szerinti átmeneti támogatási kérelem elbírálásáról – a 4. § (1) bekezdésben meghatározottak által végzett előkészítést követően - határozattal a képviselő-testület dönt.



4. §


(1) A támogatásokkal kapcsolatos előkészítő és végrehajtási feladatokat a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Csoportjának valamint Közigazgatási és Hatósági Irodájának egy-egy kijelölt munkatársa végzi.


(2) Mind a négy, a 3. § (2) bekezdés szerinti támogatás a támogatásra vonatkozó jogszabályok, így különösen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásainak megfelelő támogatási szerződés útján folyósítható. A támogatási szerződést a polgármester írja alá.


(3) A támogatási szerződés aláírására a támogatásra vonatkozó jogszabályok, így különösen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerinti nyilatkozatok, igazolások, mellékletek, biztosítékok hiánytalan benyújtását követő 30 napon belül kerülhet sor.


(4) A nyújtott támogatás felhasználásának elszámolása a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően történik.




4. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


5. §


(1) Működési vagy fejlesztési célú államháztartáson kívüli forrás átvételéről - az alapítványi forrás és az adósságot keletkeztető ügylet kivételével - a polgármester dönt.


(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.


(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére egyebekben az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás és rendelkezés szabályairól szóló 34/2009. (XI. 26.) önkormányzati rendelet 20. §-a alkalmazandó.



5. Záró és átmeneti rendelkezések


6. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Sándorfalva, 2013. november 28.






Kakas Béla                                                                 Dr. Kovács Beáta

polgármester                                                                           jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2013. november 29.


                                                                                             

Dr. Kovács Beáta

                                                                                                        jegyző