Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről

2023.01.01.

Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) és 37. § (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Sándorfalva város közigazgatási területén belül az Önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletre.

(2) Rendelkezései vonatkoznak minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, amelyek állandó, vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak, tevékenykednek, és a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánják használni.

2. A közterület-használati engedély

2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezésére,

b) árusító és egyéb fülke (pl: élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon) elhelyezésére,

c) teher- és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányainak elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezés és köztárgyak (figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartóoszlopok stb.) elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére

f) közterületen folytatott kereskedelmi tevékenységre (közterületi értékesítés, mozgóbolt, üzlet homlokzatával érintkező közterületen az üzletben jogszerűen forgalmazott termékek értékesítése), javító - szolgáltató tevékenységre,

g) vendéglátó-ipari előkert céljára,

h) élelmiszer bolthoz tartozó, helyben készített élelmiszerek elfogyasztására kialakított helyekre,

i) üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére,

j) kiállításra, vásárra, alkalmi vásár-, sport-, kulturális és egyéb rendezvényekre,

k) cirkusz továbbá mutatványos tevékenység céljára,

l) közhasználatra még át nem adott közterületnek (pl: meg nem nyitott utca) ideiglenes hasznosítására ,

m) tüzelő 72 órán túli tárolásához,

n) alkalmi magánrendezvények, ideiglenes jellegű építmény elhelyezésére, kialakítására (pl: felvonulási épület, lakodalmas sátor)

o) hirdetés vagy figyelemfelhívás céljára szolgáló hanghatást okozó eszköz, mozgó reklám hirdetés használata esetén.

p) a buszmegállókban kijelölt helyen lakossági plakátok, hirdetmények elhelyezéséhez.

(3) Nem kell közterület-használati engedély

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületek, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), cég- és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be,

e) közhasználati dolog vagy tárgy (pl: költözködés során bútorok és háztartási felszerelések, konténerek, stb.) rakodásához és tárolásához, feltéve, hogy az 24 óra időtartamot nem halad meg és a közlekedést nem akadályozza,

f) tüzelő 72 órán belüli tárolásához, ha a közlekedést nem akadályozza,

g) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és segédszerkezetek 48 óránál rövidebb időtartamú lerakására, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza,

h) gépjármű javító műhely telephely vagy ilyen tevékenységgel foglalkozó cég, vállalkozó egyéb ingatlana előtti közterületen javításra, vizsgáztatásra váró gépjárművek legfeljebb egy napig történő tárolása,

i) nyomvonal jellegű létesítmények kivitelezéséhez, ha a munkák befejezését követően nem zavarja a közterület rendeltetésszerű használatát,

j) közmű- és egyéb vezetékek (elektromos, gáz, víz, csatorna, stb.) halasztást nem tűrő hibaelhárítás esetén,

l) Sándorfalva Városi Önkormányzata, Hivatala vagy intézményei, által szervezett rendezvényekhez,

m) közérdekű plakát, hirdetmény (pl. városi rendezvények, közegészségügyi, állategészségügyi tárgyú stb.) elhelyezése.

(4) Nem kell közterület használati engedély, de a tulajdonos hozzájárulása szükséges:

a) szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd elhelyezéséhez,

b) pad, kerékpártárolók, telefonfülke, postai levélszekrény elhelyezéséhez,

c) nyomvonal jellegű közműbekötések,

d) alkalmi nyilvános rendezvényhez.

(5) Közterületen takarmányt, mezőgazdasági munkagép tartozékait (pl. eke, borona, stb.), trágyát, használaton kívüli, illetve üzemképtelen vagy hatósági engedéllyel nem rendelkező gépjárművet, ócskavasat, zöldhulladékot vagy más, a 10. § (1) bekezdésben szereplő követelményeknek nem megfelelő dolgot elhelyezni tilos, ezekre közterület használati engedély nem adható.

(6) Teher- és különleges gépjárművek (önmagában vagy járműszerelvényként), továbbá autóbuszok közterületen való elhelyezésére a saját ingatlan előtt és csak akkor adható engedély, ha erre nincs hely az udvaron és a gépjármű a közterületen a biztonságos közlekedést nem akadályozza.

(7) Az (6) bekezdésben meghatározott gépjárművek közterületen való elhelyezésének minősül, ha azokat a tulajdonos munkaidőn túl (éjszaka, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon) a közterületen tárolja.

(8) Gépjárműjavító műhely, telephely vagy ilyen tevékenységgel foglalkozó cég, vállalkozó egyéb ingatlana előtti közterületen javításra, vizsgáztatásra váró gépjárművek legfeljebb egy napig tárolhatók. Az egy nap elteltével azokat a közterületről el kell távolítani, további elhelyezésükre közterület használati engedély nem adható.

(9) Nem helyezhető el hirdető berendezés, hirdetmény, plakát:

a) közúti jelzőtábla tartóoszlopán,

b) közparkban (kivéve önkormányzati hirdetőtábla),

c) közterületeken álló fákon, padokon,

d) emlékműveken, szobrokon,

e) Május 1. téri Buszpályaudvar területén.”

(10) A közterület-használat

a) határozatlan időre,

b) határozott időre vagy

c) ismétlődő határozott időre

engedélyezhető.

(11) A (10) bekezdés c) pontja szerinti esetben a tárgyévi közterület – használat időtartama nem állhat 7 napnál rövidebb időszakokból. Az 7 napos időszaknak megszakítás nélkülinek kell lennie, és írásbeli bejelentésen kell alapulnia.

3. Filmforgatási célú közterület-használat

3. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Filmtörvény) szerinti filmforgatási célú közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, a Filmtörvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatási célú közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 30 napot.

(4) Vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.

(5) Ha a filmforgatási célú közterület-használat iránti kérelemben megjelölt időtartamra és közterületre vonatkozóan már korábban kiadott, érvényes közterület-használati engedély van, a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyását meg kell tagadni.

(6) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annál a kérelmezőnél, akinek a korábbi közterület-használati jogosultsága a filmforgatási célú igénybevételre irányuló kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg.

(7) A jóváhagyott hatósági szerződés jogosultja köteles az igénybevett területet és a környezetét tisztán tartani és a keletkezett hulladék elszállításáról gondoskodni.

(8) A jóváhagyott hatósági szerződés alapján a közterületet a jogosult, valamint nevében az általa jogszerűen meghatalmazott személy használhatja.

(9) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(10) A filmforgatási célú közterület-használat során a szomszédos ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(11) A hatósági szerződésben rögzített közterület-használati díjat, a jóváhagyott hatósági szerződés aláírásától számított 3 napon belül, de a közterület igénybevételét megelőzően kell befizetni egy összegben a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába, vagy átutalással teljesíteni a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal 57100106-13358530 számú költségvetési elszámolási számlájára.

4. Az engedélyezési eljárás

4. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos ügyekben a jegyző jogosult eljárni.

(2)1 A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.

5. § (1) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (2) bekezdésében, 7. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 14. § (1) bekezdés a) pontjában, 15. § (1) bekezdésében, 29. § (9) bekezdésében, 29/B. § (2) bekezdésének a) pontjában, 33. § (2) bekezdésében, 36. § (1), (3) és (4) bekezdésében, 37. § (2) és (3) bekezdésében, 41. §-ban, 42. § (3) bekezdésében, 42/A. § (1) és (2) bekezdésében és 43. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben a közút kezelője a jegyző.

(2) A közút kezelésével kapcsolatos feladatokat a SÖV Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság látja el.

6. § A járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges.

5. Közút nem közlekedési célú igénybevétele

7. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevételes esetén a 4., 6-11., 13-15. számú alcímek rendelkezéseit értelemszerűen megfelelően kell alkalmazni.

(2)2 A közút nem közlekedési célú igénybevételével járó közterület-használat engedélyezéséhez a közút kezelőjének külön jogszabály szerinti hozzájárulása szükséges. A jegyző hatáskörébe tartozó, a közút nem közlekedési célú igénybevételére vonatkozó hozzájárulás díjmentes.

(3)3

(4)4 A közút hozzájárulás nélküli vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő, nem közlekedési célú igénybevétele esetén pótdíjként az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 4. mellékletében meghatározott díj felső értékhatárának kétszeresét kell fizetni.

6. Az engedély iránti kérelem

8. § (1) A közterület-használati engedélyt írásban e rendelet 1-2. számú Függelékei szerinti formanyomtatványon annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület határozott idejű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, (határozatlan, határozott, ismétlődő határozott),

c) A közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) A közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó-ipari tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: vállalkozói igazolvány, működési engedély, kereskedelmi hatóság nyilvántartásba vétele, építési engedély stb.) ismertetését,

(4) A (3) bekezdésben írtakon túl a 2. § (6) bekezdés szerinti gépjármű elhelyezés esetén a kérelemhez csatolni kell a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gépjármű elhelyezése saját ingatlanon nem lehetséges.

(5) A kérelemben foglaltak ellenőrzésre kerülnek.

9. § A kérelmet el kell utasítani, ha:

a) a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása áll fenn,

b) a kérelmező által meghatározott időpontra és helyre más kérelmező korábban nyújtott be kérelmet, s az a jelen rendeletben foglalt feltételeknek megfelel,

c) a kérelmező olyan tevékenységet kíván közterületen folytatni, melynek gyakorlását jogszabály tiltja,

d) a közterület-használat során folytatni kívánt tevékenységhez szükséges egyéb engedély, igazolás, igazolvány, hozzájárulás hiányzik,

e) a kérelmező a közterület-használat engedélyezéséről szóló rendelet előírásait – a kérelem beérkezésétől számított egy éven belül, vendéglátó-ipari előkert működésével kapcsolatban kettő éven belül, az engedélyező hatóság nyilvántartásából megállapítottan – megszegte.

7. Az engedély megadása

10. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a város összevont rendezési tervét, a közlekedési, forgalombiztonsági, városképi, köztisztasági, továbbá a szakhatóságok, és más szervek hozzájárulásában előírt követelményeket, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl: őstermelői, vállalkozói igazolvány stb.) fennállását is.

(2) A közterület-használat csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

11. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b) a közterület-használat célját, kezdő időpontját és időtartamát (határozatlan, határozott, ismétlődő határozott),

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok, más szervek hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására, a közterület-használat folytán előállt rongálások saját költségén történő helyreállítására, valamint a használt közterület visszaadás előtti feltakarítására való kötelezettség előírását.

f) figyelmeztetni kell az engedélyest arra, hogy a közterületet - tartozékaival együtt (járda, útburkolatok, fák, csatornák, árkok, korlátok, építmények, úttartozékok)- mindannyiszor köteles saját költségén helyreállítani, ahányszor a hiba kiújul, és amennyiben az engedélyes e kötelezettségének nem tesz eleget, az engedélyező hatóság az engedélyes veszélyére és költségére jogosult elvégeztetni a közterület és tartozékai eredeti állapotának helyreállítását.

g) figyelmeztetni kell az engedélyest arra, hogy amennyiben a közút, járda igénybevételére (pl. felbontás) kerül sor, az engedélyes köteles a közterületet és tartozékait eredeti állapotának megfelelően helyreállítani,

h) figyelmeztetni kell az engedélyest arra, hogy a Hivatalt és a közút mindenkori tényleges kezelőjét köteles előzetesen értesíteni a helyreállítás ellenőrzése céljából.

i) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját.

j) az engedélyes arra vonatkozó tájékoztatását, hogy az engedély nem pótolja a külön jogszabályokban előírt egyéb bejelentési, engedélyezési, hozzájárulási kötelezettséget,

k) az engedélytől eltérő, vagy engedély nélküli közterület-használat következményeire történő figyelmeztetést,

l) az engedélyes tájékoztatását, hogy közterületi értékesítést milyen módon és feltételekkel folytathat,

m) az engedélyes tájékoztatását a 13. § (2) és a 16. § (3), (5) bekezdéseiben írt rendelkezésekről.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolására vonatkozó engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben elő kell írni - szükség szerint - a közterület felől a városképi követelményeket kielégítő kerítés létesítését.

(4) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a) a kérelmezővel,

b) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal, más szervekkel,

c) a Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Csoportjával.

(5) Az engedélyező hatóság a kiadott közterület-használati engedélyekről nyilvántartást vezet.

8. Az engedély érvénye

12. § (1) Az engedély

a) a határozott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig,

c) a visszavonásig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A határozott vagy ismétlődő határozott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 8 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.

9. A közterület-használati díj

13. § (1) A közterület-használati díjat az engedélyes az engedélyben meghatározott közterület-használati időtartam megkezdésének időpontja előtt köteles megfizetni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.

(3) A közterület-használati díj az Önkormányzat költségvetését illeti meg.

(4) A közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját a Képviselő-testület állapítja meg, melynek mértékét minden év december 31. napjáig felülvizsgálja. A felülvizsgált közterület-használati díjakról az érintett közterület-használók tájékoztatást kapnak. A fizetendő közterület-használati díjat és megfizetésének módját az engedélyben az engedélyt kiadó hatóság határozza meg.

(5) A közterület-használati díjszabást e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(6) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét kell számításba venni, cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető-berendezés esetén annak felületét is.

(7) A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett naptári év, hó, nap, valamint m2 egésznek számít.

(8) Határozott idejű közterület-használat esetén a közterület-használati díjat:

a) egy évnél rövidebb időtartamnál az engedély jogerőre emelkedésekor,

b) egy évnél hosszabb időtartamnál a tárgyév végéig (december 31.) esedékes díjat az engedély jogerőre emelkedésekor, a további díjakat minden év január 31-ig a tárgyévben hatályos közterület-használati díjak szerint

kell megfizetni.

(9) Amennyiben a (8) bekezdés a) pontja szerinti közterület - használat időszaka két évet érint, a fizetendő díjakat az adott évben hatályos közterület-használati díjak szerint kell megfizetni a (8) bekezdés b) pontja szerinti esedékességek szerint.

(10) Ismétlődő határozott idejű közterület-használat esetén a közterület-használati díjat első alkalommal a határozat jogerőre emelkedésekor, azt követően a tárgyév január hó 31. napjáig (évenként) a tárgyévben hatályos közterület-használati díjak szerint kell megfizetni.

(11) Határozatlan idejű közterület-használat esetén a közterület-használati díjat első alkalommal az engedélyben meghatározott közterület-használati időtartam megkezdésének időpontja előtt, azt követően a tárgyév január hó 31. napjáig (évenként) a tárgyévben hatályos közterület-használati díjak szerint kell megfizetni.

14. § Határozatlan idejű közterület-használat esetén kérelemre és indokolt esetben engedélyezhető a negyedévenkénti fizetés, melynek megfizetési időpontja a részletfizetést engedélyező határozat jogerőre emelkedését követő minden tárgyi negyedév első hónapjának 15. napja.

10. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

15. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni az alábbi esetekben:

a) a fegyveres erők, a rendészeti szervek, a mentők, és létesítményeik elhelyezése,

b) a közüzemi valamint a köztisztasági feladatok ellátását szolgáló közérdekű létesítmények elhelyezése,

c) a postai és a távközlési szolgáltató tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése,

d) a közforgalmú közúti szervek (vállalatok) a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára igénybe vett területek.

11. A közterület-használat megszüntetése és az engedély visszavonása

16. § (1) A közterület-használat életveszély, balesetveszély, tűzveszély, környezeti kárveszély megelőzése, elhárítása érdekében, illetőleg közérdekből bármikor megszüntethető.

(2) Vissza kell vonni az engedélyt, ha

a) az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra, módon, területre használja,

b) az engedélyes a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjában nem tesz eleget vagy a

c) a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak írásban bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyest építési (létesítési) engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.

(5) Ha a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésében említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

12. A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

17. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedély kiadására jogosult hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(2) A közterület engedély nélküli, illetőleg engedélytől eltérő használata esetén az engedély nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj háromszorosának megfizetésére kell kötelezni a használót.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére - az engedély kiadására jogosult hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett jogkövetkezmények alól.

13. Értelmező rendelkezések

18. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott fogalom.

b) Közérdek: állami vagy helyi önkormányzati szerv, valamint az e szervek működéséhez szükséges gazdasági, igazgatási, oktatási, közgyűjteményi, közművelődési, szociális és egészségügyi létesítmény elhelyezése, városrendezés, önkormányzati beruházásban megvalósuló építés, felújítás, közlekedés, posta és távközlés, villamos energia továbbítására szolgáló vezeték és berendezés elhelyezése, vízgazdálkodás, régészeti lelőhelyek és környezetük megóvása és feltárása, műemlék- és természetvédelem, védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés.

c) kereskedelmi tevékenység: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény [a továbbiakban: Kertv.] 2. § 9. pontjában meghatározott fogalom,

d) közterületi értékesítés: a Kertv. 2. § 14. pontjában meghatározott fogalom,

e) mozgóbolt: a Kertv. 2. § 17. pontjában meghatározott fogalom,

f) határozatlan idejű közterület-használat: záróidőpont nélkül engedélyezett közterület-használat,

g) határozott idejű közterület-használat: olyan közterület-használat, melynek esetében az engedélyezett időtartam kezdő- és záróidőpontja is pontosan, egyértelműen meghatározott év, hónap, nap megadásával,

h) ismétlődő határozott idejű közterület-használat: olyan határozott idejű közterület-használat, mely az engedélyes visszavonó nyilatkozatáig minden évben ugyanarra a meghatározott időszakra szól.”

14. Záró rendelkezések

19. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)5

15. Az Európai Unió jogának való megfelelés

20. § Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet6

2. melléklet

7Közterület-használati8 díjak

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat /portál/, kirakatszekrény, üzleti védőtető /előtető/, ernyőszerkezet, hirdető – berendezés /fényreklám/, cég- és címtábla, üzleti szállítás, rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezése

336 Ft/m2/hó

2.

Árusító és egyéb fülke

660 Ft/m2/hó

3.

Tehergépjárművek (teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, autóbusz, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, különleges jármű, munkagép valamint ezek vontatmányai) elhelyezése:

12.000. Ft/jármű/hó VAGY
120.000 Ft/jármű/év

4.

Önálló hirdető berendezés, reklámtábla

1236 Ft/m2/hó

5.

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék:
- lakásépítésnél és lakásfelújításnál
- egyéb építési munkáknál

156 Ft/m2/hó
168 Ft/m2/hó

6.

Közterületen folytatott kereskedelmi tevékenység (közterületi értékesítés, mozgóbolt, üzlet homlokzatával érintkező közterületen az üzletben jogszerűen forgalmazott termékek értékesítése), javító - szolgáltató tevékenység

720 Ft/m2/nap

7

Helyben készített élelmiszerek elfogyasztó helyei (nem vendéglátás)

264 Ft/m2/hó

8.

Vendéglátó – ipari előkert

336 Ft/m2/hó

9.

Alkalmi vásár

336 Ft/m2/nap

10.

Mutatványos tevékenység, cirkusz (min. alapterület: 300 m2):
- hirdetés nélkül
- hirdetéssel

156 Ft/m2/nap
168 Ft/m2/nap

11.

Közhasználatra még át nem adott terület ideiglenes hasznosítása (nem mezőgazdasági célra)

96 Ft/m2/hó

12.

Alkalmi rendezvények

156 Ft/m2/nap

13.

Tüzelő 72 órán túli tárolása

156 Ft/m2/nap

14.

Közterületen építési anyag tárolása

168 Ft/m2/hó

15.

Plakát, hirdetmény:
- A/3 méretig (402mmx297mm)
- A/3 méretet meghaladó

2484 Ft/hó
4944 Ft/hó

1. függelék a 2. melléklethez

Ügyiratszám: ___________/20___.
Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal
Jegyzőjének
6762 Sándorfalva Szabadság tér 1.
kérelem
közterület - használati engedély kiadása iránt
A közterület-használat rendjéről szóló 14/2016. (X.8.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 8. § (3) bekezdése és Függeléke szerinti adattartalommal
Kitöltendő 1 példányban, nyomtatott betűkkel

I. A kérelmező és a használatba vétel adatai:

1. A kérelmező adatai:

a) név, cégnél a cég neve: _________________________________________________________

b) lakcím/székhely: ______________________________________________________________

c) cégnél a képviselő neve, beosztása: _______________________________________________

d) használatért felelős személy neve: ________________________________________________, telefon: _________________; e-mail elérhetőség: ___________________________________

e) adóazonosító jel/adószám: □□□□□□□□□□/ □□□□□□□□-□-□□

2. Ha a kérelmező nem magánszemély, akkor

cég bírósági
cégjegyzékszáma vagy

egyéni vállalkozó nyilvántartási száma vagy

kistermelő
regisztrációs száma vagy

őstermelői
igazolvány száma.

□□-□□-□□□□□□

□□□□□□□□

□□□□□□□□

□□□□□□□□

3. A közterület rendeltetésétől eltérő használatának célja és módja:

közterületi értékesítés (zöldség, gyümölcs)

egyéb: _______________________________________________________________________

4. A közterület-használat helyének (pl. utca/házszám előtti járda, zöldsáv, egyéb megjelölés) pontos meghatározása valamint a használni kívánt közterületen és annak közvetlen környezetében található létesítmények, köztárgyak és úttartozékok, zöldleltár felsorolása

Sándorfalva, _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

5. a közterület-használat időtartama:9

határozatlan, 20___. __________ hó ___.napjától,

határozott, 20___. __________ hó ___. – 20___ __________ hó ___. napjáig,

ismétlődő határozott, 20___. __________ hó ___. – 20___ __________ hó ___. napjáig,

egyéb időtartam-jelölés: _______________________________________________________

6. a közterület-használat mértéke: ____________ m2 [Ör. 13. § (7) bek.: minden megkezdett m2 egésznek számít!!]

7. a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetése (iparjogosítvány/ működési engedély/ építési engedély, kiállító hatóság megnevezése, kiállítás időpontja, okirat/engedély száma):

_______________________________________________________________________________

8. kérelmező egyéb közlése: _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

9.10 Kérelmező nyilatkozata arról, hogy – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján – kéri-e a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül az eljáró hatóság írásbeli értesítését a megindított engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó alapvető információkról:*

igen nem

10. Kérelmező nyilatkozata arról, hogy a fizetendő közterület-használati díjról számlát kér-e:

igen nem

II. Csatolt okiratok (a megfelelő válasz előtti négyzetben jelölje x-szel):

1. mozgóbolti tevékenység esetében – ha a településen keresztül közlekedik – útvonalterv (méretarányos térképen jelölve vagy pontos útvonaljegyzék felsorolva)

igen nem

2. teher- és különleges gépjárművek elhelyezése esetén a kérelmező nyilatkozata arról, hogy a gépjármű elhelyezése saját ingatlanon nem lehetséges igen nem

3. egyéb: _____________________________________________________________________________

Alulírott büntetőjogi felelőssége tudatában – a közokirat-hamisítás büntetendő cselekményének ismeretében – kijelenti, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

________________________

P. H. kérelmező aláírása

(cégnél cégszerű aláírás)

telefon: ____________________

A hatóság képviselője tölti ki!

1. Kérelmező által csatolt okiratok: ____ db. (_________)

2. Közterület-felügyelet által csatolt okiratok (HELYSZÍNRAJZ!) ____ db. (_________),

3. Egyéb megjegyzés: __________________________________________________________________________

A kérelmet átvette:

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

________________________

P. H. közterület-felügyelő

aláírása

A hatóság képviselője tölti ki!

A Pénzügyi és Gazdálkodási Csoport által vezetett nyilvántartás alapján a kérelmező Sándorfalva Városi Önkormányzatával illetve a Közös Önkormányzati Hivatallal szemben bármilyen lejárt határidejű közterület-használati díj tartozással rendelkezik-e:

igen nem

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

_______________________

P. H. gazdálkodási ügyintéző

aláírása

2. függelék a 2. melléklethez

Ügyiratszám: ___________/20___.
Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal
Jegyzőjének
6762 Sándorfalva Szabadság tér 1.
kérelem
közterület - használati engedély kiadása iránt
ismétlődő határozott idejű közterület-használat esetén
Kitöltendő 1 példányban, nyomtatott betűkkel

I. A kérelmező és a használatba vétel adatai:

1. A kérelmező adatai:

a) név, cégnél a cég neve: _________________________________________________________

b) lakcím/székhely: ______________________________________________________________

c) cégnél a képviselő neve, beosztása: ________________________________________________

d) használatért felelős személy neve: ________________________________________________, telefon: ___________________; e-mail elérhetőség: __________________________________

e) adóazonosító jel/adószám: □□□□□□□□□□/ □□□□□□□□-□-□□

2. A korábban kiadott ismétlődő határozott időtartamra szóló közterület-használati engedély iktatószáma:

_________________________________________________________________________________

3. A közterület-használat időtartama:

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

4. a közterület-használat mértéke: ____________ m2 [Ör. 13. § (7) bek.: minden megkezdett m2 egésznek számít!!]

5. egyéb: _______________________________________________________________________

Alulírott büntetőjogi felelőssége tudatában – a közokirat-hamisítás büntetendő cselekményének ismeretében – kijelenti, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

________________________

P. H. kérelmező aláírása

(cégnél cégszerű aláírás)

telefon: ____________________

A hatóság képviselője tölti ki!

A kérelmet átvette:

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

________________________

P. H. közterület-felügyelő

A hatóság képviselője tölti ki!

A Pénzügyi és Gazdálkodási Csoport által vezetett nyilvántartás alapján a kérelmező Sándorfalva Városi Önkormányzatával illetve a Közös Önkormányzati Hivatallal szemben bármilyen lejárt határidejű közterület-használati díj tartozással rendelkezik-e:

igen nem

Kelt: _________________, 20___, ______________________ hó ____ napján.

________________________

P. H. gazdálkodási ügyintéző

1

A 4. § (2) bekezdése a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg, hatályos 2023. január 1-jétől.

2

A 7. § (2) bekezdése a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg, hatályos 2023. január 1-jétől.

3

A 7. § (3) bekezdését a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte, hatályos 2023. január 1-jétől.

4

A 7. § (4) bekezdése a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg, hatályos 2023. január 1-jétől.

5

A 19. § (2) bekezdését a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte, hatálytalan 2023. január 1-jétől.

6

Az 1. mellékletet a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte, hatálytalan 2023. január 1-jétől.

7

A mellékletet módosította a 25/2020. (X. 30.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2021. január 1-jétől.

8

A mellékletet módosította a 17/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2023. január 1-jétől.

9

a megfelelő válasz előtti négyzetben jelölje X-szel!

10

A 2. melléklet 1. függelék 9. pontja a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg, hatályos 2023. január 1-jétől.