Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról

Hatályos: 2022. 12. 15

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.15.
az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1–5. melléklethez
Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 201/2021. (X. 28.) Kt. határozatában előzetes véleményezésre elfogadta az egészségügyi alapellátás körzetei tárgyában elkészített rendelet-tervezetet.
A tervezet ezt követően megküldésre került az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (Eatv.). 6. § (2) bekezdésében meghatározott szerveknek, hatóságoknak, melyek véleményezése egymástól függő, egymásra épülő.
A helyi orvosok a véleményezésre kiküldött tervezetre a véleményezésre megadott határidőn belül észrevételt nem tettek.
A Szegedi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a tervezet véleményezése során megállapította, hogy a településünkön a védőnők által ellátott gyermekek és édesanyák létszáma - a 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 4829-4/2019/NSEF számú szakmai iránymutatása alapján - négy védőnői körzet kialakítását teszik szükségessé.
A fentiekben hivatkozott rendelet és szakmai iránymutatás a jogszabályokban rögzített feladatok és az ellátottak mellé rendelt szorzószámokkal határozza meg a védőnői feladatellátás pontértéket, mely védőnői körzetenként a 750 pontot nem haladhatják meg. Jelenleg mind a három védőnői körzet ezt meghaladja.
A Népegészségügyi Osztály szakmai támogatásához szükséges volt négy védőnői körzet elméleti kialakítása és a rendelet-tervezet ennek megfelelő átdolgozása.
A rendelet négy felnőtt háziorvosi, egy házi gyermekorvosi, két fogorvosi, négy védőnői, továbbá egy - az óvodát is magába foglaló - iskola-orvosi körzetet határoz meg.
A rendelet végleges elfogadását követően - a 201/2021. (X. 28.) Kt. határozat 3. pontja alapján - sor kerülhet a IV. háziorvosi körzet betöltésére vonatkozó pályázat kiírására.
A pályázati kiírásra vonatkozó előterjesztést és határozati javaslatot egy későbbi időpontban egy külön előterjesztés fogja tartalmazni.
A rendelet több lépcsőben kerül hatályba léptetésre.
A kihirdetést követő napon hatályba lépnének a gyermekorvosi, fogorvosi, ügyeleti ellátási körzetekre vonatkozó rendelkezések.
A védőnői körzetekre vonatkozó rendelkezések a védőnőkre vonatkozóan a CSCSMKH Szegedi Járási Hivatala népegészségügyi osztály által kiadott működési engedély jogerőre emelkedésének időpontjában lépne hatályba. (A rendelet kihirdetését követően, annak alapján az EESZI intézményvezető megteheti a IV. védőnői körzet betöltéséhez szükséges intézkedéseket.)
A háziorvosi körzetekre vonatkozó rendelkezések hatálybalépésének időpontja 2023. július 1.