Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2023. 09. 29

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.29.
a közterületi térfigyelő kamerarendszerről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 13. § (1) bekezdés 17. pontja alapján a település közbiztonságának biztosításában történő közreműködés az önkormányzat által ellátandó helyi közfeladat.
A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Ktftv.) 1. § a) pontja alapján „a települési önkormányzat a közterületi rend és tisztaság védelméről, ….., az önkormányzati vagyon védelméről közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján … gondoskodhat.”
A Ktftv. 7. § (3) bekezdése szerint „A felügyelet közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a képviselő-testület dönt.”
Az Önkormányzat beszerzési eljárás lefolytatását követően vállalkozási szerződést kötött közterületi térfigyelő kamerarendszer kiépítésére Sándorfalva Város közigazgatási területén.
Tekintettel arra, hogy a kamerarendszer teljes kapacitással történő üzembe állítása a közeljövőben várható, ezért az Mötv. rendelkezéseinek megfelelően indokolt, hogy a kamerarendszer működtetésére vonatkozó alapvető szabályokat - a korábban a tárgyban elfogadott rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg,- a Képviselő-testület új rendeletben szabályozza.
Megalkotásra került továbbá a térfigyelő rendszer üzemeltetése és kezelése, valamint ehhez kapcsolódó adatkezelés tárgyában egy szabályzat.