Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sándorfalva Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 10

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.10.
Sándorfalva Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz és az 1–13. melléklethez
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 24. §. (2.) bek. alapján került megalkotásra Sándorfalva Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetési rendelete és a költségvetési rendeletben foglaltak végrehajtási szabályait tartalmazó 2023. költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet.
A rendelet megalkotását törvényes előkészítés, egyeztetés előzte meg. A 2023. évi költségvetési tervezet az Önkormányzat fenntartásában lévő valamennyi költségvetési szerv vezetőjével egyeztetve lett.
Sándorfalva Város Önkormányzatának 2023. évi pénzügyi lehetőségei a 2022. évi XXIV. tv. Magyarország 2023. évi költségvetéséről (továbbiakban Költségvetési törvény), valamint a helyi önkormányzatokat 2023. évben egyes központi költségvetési kapcsolatokból megillető forrásokról szóló, belügyminisztériumi portálon közzétett támogatások figyelembevételével és a helyi bevételi források felmérésével került kialakításra.
A helyi önkormányzat költségvetési rendelet-tervezetének összeállítása során a bevételek bemutatása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv., valamint az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. Rendeletnek megfelelően történt. A költségvetés végrehajtási teendőiről külön rendelet készült.
A költségvetési rendeletben együttesen kerül jóváhagyásra az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal, valamint a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szerveinek költségvetése, továbbá a jogi személyiségű – költségvetési szervként – önállóan működő társulásainak költségvetése.
A rendeletben az 1. sz. melléklet összefoglalja az önkormányzat főbb bevételi- és kiadási előirányzatait, a 2. sz. tartalmazza az Önkormányzat központi támogatásainak bevételi összegeit, a 3. sz. a bevételi és kiadási tételeket mérleg szerűen, a 4. sz. a főbb kiemelt feladatok önfinanszírozó képességét, az 5. sz. melléklet tartalmazza a bevételek tételes bemutatását, a 6. sz. melléklet a kiadások tételes, intézményenkénti bemutatását tartalmazza, a 7. sz. mellékletben kerül bemutatásra a kiadások kiemelt feladatonként a 8. sz. a létszám-előirányzatokat és illetménykeretet mutatja be, a 9. sz. az előirányzat felhasználási és likviditási tervet, a 10. sz. a 3 éves kitekintést a 2023-2025. évek bevételeire és kiadásaira, a 11. sz. a többéves kihatással járó kötelezettségvállalásokat és az önkormányzat követeléseinek állományát, a 12. sz. melléklet az Európai Uniós és hazai forrásból megvalósuló pályázatokat mutatja be, a 13. sz. melléklet az adósság keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettségeket és a saját bevételek pénzügyi adatait tartalmazza.