Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 01




Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.31.) önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról




Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet célja

1.§


A rendelet célja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével, kezelésével kapcsolatos helyi szabályok megteremtése révén Röszke község lakossága egészségének és a község felszín alatti vizeinek védelme, valamint a település természeti és épített környezetének megóvása.


2. A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet területi hatálya Röszke község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki, amelyek az (1) bekezdés szerinti területen a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 44/B.§ alapján ingatlantulajdonosnak minősülnek (továbbiakban: ingatlantulajdonos).

(3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a (2) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékok keletkezésének ellenőrzésével és azok kezelésével összefüggő tevékenységre.​


3.A közszolgáltatás tartalma

3.§


A rendelet hatálya alá tartozó közszolgáltatás tartalma a Vgt. 44/F. § (1) bekezdésében foglaltak.


4.A közszolgáltató és működési területének határai, az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely

4.§


(1) Az önkormányzat Röszke község közigazgatási területén, mint működési területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését (átvételét, elszállítását és ártalmatlanítás céljából történő átadását) a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. (továbbiakban: közszolgáltató) (6728 Szeged, Városgazda sor 1.) közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben, a Vgt.-ben és e rendeletben foglaltak szerint végzi.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye kizárólag a Szegedi Vízmű Zrt. kezelésében lévő Szegedi Szennyvíztisztító Telep.


5.Közszolgáltatás ellátásnak rendje, módja, időtartama

5.§


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló, az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató az ingatlantulajdonost a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján értesítette.

(2) A közszolgáltatás személyesen vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg.

(3) Röszke község közigazgatási területén minden a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlan ingatlantulajdonosa köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített, különleges rendeltetésű zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgt. 44/F.§ (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelő módon végezhető.


6.A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6.§


(1) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentése alapján e rendeletben, valamint a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint, továbbá a hatályos vízgazdálkodási, közegészségügyi és környezetvédelmi jogszabályi előírások megtartásával a közszolgáltatást ellátni.

(2) A közszolgáltató köteles ügyfélszolgálatot fenntartani és az ügyfélszolgálatán megrendelt közszolgáltatást a megrendeléstől számított 72 órán belül elvégezni.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a (2) bekezdésben meghatározott időben begyűjteni és ártalmatlanítás céljából a kijelölt átadási helyre szállítani.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a változás bekövetkezte előtt legalább 15 nappal köteles írásban vagy hirdetmény útján értesíteni az ingatlantulajdonosokat.

(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 8. § (3) bekezdésben foglalt eseteket.

(6) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat 5 évig megőrizni.

(7) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a közszolgáltató, mint a begyűjtést végző, köteles a Vgt. 44/F.§ (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.

(8) A közszolgáltató köteles nyilvántartást vezetni az ingatlantulajdonostól elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről, melyről adatot szolgáltat az önkormányzat részére a tárgyévet követő hó február 15. napjáig.

(9) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó a közműhálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlantulajdonosra vonatkozó hatósági előírások szerint - gyűjteni.

(10) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő időben a közszolgáltatást megrendelni és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltatónak átadni.

(11) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését (átvételét, elszállítását és ártalmatlanítás céljából történő átadását) csak az e rendeletben meghatározott közszolgáltatóval végeztetheti.

(12) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért az e rendelet mellékletében meghatározott mértékű közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(13) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.


7.A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

7.§


(1) Az önkormányzat a közszolgáltatás ellátására a közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adataikat,

b) a szerződő felek jogait és kötelezettségeit,

c) a szerződés tárgyát,

d) a szerződés időtartamát,

e) a közszolgáltatással ellátott terület határait,

f) a közszolgáltatási díj mértékét,

g) a közszolgáltatás feltételeit,

h) a szerződés módosítására és megszűnésére vonatkozó szabályokat.


8.A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltétele

8.§

(1) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű elhelyezéséről az ingatlana területén, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló műtárgyban.

(2) A közműpótló műtárgyba csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló műtárgyba mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését nem tagadhatja meg, kivéve,

a) az ismeretlen összetételű szennyvíz veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig,

b) ha a szennyvíz az ártalmatlanítás céljából történő átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


9.A közszolgáltatás díja

9.§


(1) A közszolgáltatás alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételét jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra átvett szennyvíz 1 m3-e. Az egységnyi díjtétel nem tartalmazza a szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésének díját.

(2) A közszolgáltatás díját az ingatlantulajdonos számla ellenében köteles megfizetni a közszolgáltatónak.

(3) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlanhasználó a közszolgáltatónál kifogást emelhet, amelynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincsen.

(4) Az írásban tett kifogásra a közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Amennyiben a közszolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(5) Az ingatlanhasználót terhelő közszolgáltatási díj hátraléka adók módjára behajtható köztartozás, amely hátralék kezelésére a Vgt. 44/E.§ -ában foglaltak irányadók.


10. Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10.§


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos alábbi személyes adatainak kezelésére jogosult:

a)         családi és utónév,

b)         születési családi és utónév,

c)         születési hely, idő,

d)        anyja születési családi és utóneve,

e)         bankszámlaszám.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatait kizárólag a közszolgáltatás céljára felhasználni és a mindenkor hatályos adatvédelmi jogszabályi rendelkezéseket betartani.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait a közszolgáltatás megrendelésétől annak megszűnéséig, illetve az abból származó tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató az adatokat megsemmisíti.

(4) Az adatkezelés célja csak és kizárólag a közszolgáltatással összefüggően, az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


Záró rendelkezések

11. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


12. §


A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Röszke Község Képviselő-testületének  2/1998. (II.26.), 7/1998. (VIII.26.), 3/1999. (II.11.), 18/2000. (XII.14.), 1/2001. (I.24.), 5/2004. (II.18.),5/2006. (II.15.), 22/2006. (XII.21.), 26/2008. (XII.10.), 12/2010. (XII.15.), 12/2011. (XII.14.), 9/2012. (VIII.27.), 14/2012. (XII.19.) Ör. rendeleteivel módosított, a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 19/1996. (XII.18.) KT.r. számú rendelete.




               Borbásné Márki Márta                                                      dr. Gácser Tamás

                       polgármester                                                                     jegyző



Záradék:

Megalkotta Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. március 31. napján megtartott ülésén.


Kihirdetve kifüggesztéssel 2014.03.31. napján.




Dr. Gácser Tamás

         jegyző









1. számú melléklet a 4/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelethez



A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás alkalmazható legmagasabb díja:



a) szennyvíz begyűjtésének, elszállításának díja: 1020 Ft/m3+ÁFA

b) ártalmatlanítás céljából való elhelyezés díja: 828 Ft/m3+ÁFA