Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2022. 12. 31

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

2021.01.01.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1.1 hivatali helyiség: a Röszkei Polgármesteri Hivatal 6758 Röszke, Fő utca 84. szám alatti épületében lévő emeleti tanácskozó terem és földszinti Konferenciaterem,

2. hivatali munkaidő: a Röszkei Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránt – a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg – kérelmet kell benyújtani az anykönyvvezetőnél.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés csak arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között, külső zavaró hatások kizárhatósága esetén engedélyezhető.

4. A díjfizetési kötelezettség és a díjak mértéke

4. § (1)2 A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló fél számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt jelentős erőfeszítés lenne a hivatali helyiségben történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a felek megjelölni kötelesek.

5. § A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén – függetlenül annak időpontjától – a többletszolgáltatás ellentételezéseként 30.000,- forint mértékű díjat kell fizetni az Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) részére.

6. § A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az Önkormányzat részére 10.000,- forint mértékű díjat kell fizetni.

7. § (1) Amennyiben a házasságkötés e rendelet alapján díjfizetési kötelezettség alá esik, úgy a díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 15 nappal korábban kell befizetni az Önkormányzat házipénztárába vagy Pénzforgalmi bankszámlájára. A befizetés teljesítéséről a befizető számlát kap. A díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

(2) Amennyiben az érintettek a házasságkötési szándékuktól a házasságkötés időpontját megelőző 5 napon belül visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. E rendelkezés nem alkalmazható abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.

7/A. §4 (1) A házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolítása magában foglalja

a) a házasságkötés méltóságának megfelelően berendezett hivatali helyiség biztosítását,

b) az anyakönyvvezető ünnepi köszöntőjét,

c) igény esetén pezsgő szervírozását,

d) igény esetén gépi zene biztosítását.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja vonatkozásában a pezsgő biztosítása a házasulók kötelezettsége.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túli, egyéb igények esetén azok feltételeinek biztosítása a házasulók kötelezettsége.

5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

8. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett házasságkötésenként bruttó 10.000,- forint mértékű díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. §5

1

Módosította a 12/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2021. január 1-jétől.

2

Módosította a 12/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése, hatályos 2021. január 1-jétől.

3

Módosította a 12/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése, hatályos 2021. január 1-jétől.

4

Beiktatta a 12/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2021. január 1-jétől.

5

A 10. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.