Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018.(III.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 27

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018. (II. 28.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről


(egységes szerkezetben)


Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya Röszke Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és annak szerveire, az önkormányzat felügyelete alatt álló költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


2. §[1] [2] [3] [4] [5]


(1) A Képviselő-testület Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2018. évi költségvetése


  1. ) költségvetési bevételeit 511.108.725 Ft-ban,
  2. ) költségvetési kiadásait 837.247.926 Ft-ban,
  3. ) költségvetési bevételek és kiadások

működési célú egyenlegét -74.163.345 Ft-ban,

  1. ) költségvetési bevételek és kiadások

felhalmozási célú egyenlegét -251.975.856 Ft-ban,

  1. ) bevételi főösszegét 1.054.491.811 Ft-ban,
  2. ) kiadási főösszegét 1.054.491.811 Ft-ban


határozza meg.


(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 74.163.345 Ft összegű működési költségvetési hiányát belső finanszírozással biztosítja az előző évek költségvetési maradványának igénybevételével.


(3) Az Önkormányzat 251.975.856 Ft felhalmozási célú költségvetési hiányából


  1. ) 178.825.856 Ft-ot belső forrásból az előző évek költségvetési maradványának felhasználásával,
  2. ) 73.150.000 Ft-ot külső forrásból hosszúlejáratú fejlesztési hitel igénybevételével


biztosít.


3. §


Az Önkormányzat területén működő költségvetési szervek címrendje:


  1. ) Röszkei Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal),
  2. ) Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár (továbbiakban: Művelődési Ház),
  3. ) Röszkei Százholdas Pagony óvoda és Zsebibaba Bölcsőde (továbbiakban: Óvoda).


4. §


(1) A 2. §-ban megállapított bevételi előirányzatát az 1. melléklet, a működési bevételeket részletesen az 1/A. melléklet, a közhatalmi bevételeket az 1/B. melléklet, a működési célú támogatásokat államháztartáson belülről, felhalmozási célú támogatásokat államháztartáson belülről az 1/C. melléklet, a felhalmozási bevételeket az 1/D. melléklet, a működési célú átvett pénzeszközöket, a felhalmozási célú átvett pénzeszközöket, a finanszírozási bevételeket az 1/E. melléklet tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat kiadási előirányzatát a 2. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá. Az ellátottak pénzbeli juttatásait részletesen a 2/A. melléklet, az egyéb működési célú kiadásokat a 2/B. melléklet, a beruházásokat, felújításokat a 2/C. melléklet, az egyéb felhalmozási célú kiadásokat a 2/D. melléklet tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat, az önkormányzat által irányított költségvetési szerv, valamint az önkormányzat összevont költségvetési egyenlegének összegét működési és felhalmozási egyenleg szerinti bontásban, a költségvetési hiány finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételét, valamint költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a rendelet 3., 3/B., 3/C., 3/D. és 3/E. mellékletei tartalmazzák. A bevételek és kiadások Államháztartási törvény 102. § (3) bekezdése szerinti mérlegét összevontan a 3/A. melléklet tartalmazza.


(4) A felhalmozásokat (felújításokat, beruházásokat) és forrásaikat a 4. melléklet, a többéves kihatással járó feladatokat évenkénti bontásban és összesen (szöveges indoklással) az 5. melléklet, az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről előirányzat-felhasználási ütemtervet a 6. melléklet, a közvetett támogatásokat a 7. melléklet, az Önkormányzat és költségvetési szervek, valamint a közfoglalkoztatottak 2018. évi költségvetési létszámkeretét a 8. melléklet, az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek 2018. évi bevételeit, kiadásait a 9. melléklet, az Önkormányzat 2018. évi állami támogatásait a 10. melléklet tartalmazza.


(5) Az Önkormányzat, valamint az önkormányzat által irányított költségvetési szerv költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 11. melléklete tartalmazza.


(6) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit a 12. melléklet tartalmazza.


(7) Röszke Község Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapja számlának a 2018. évi bevételeit és kiadásait a 13. melléklet tartalmazza.


5. §


A 2018. évben a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tervezi az Önkormányzat 73.150.000 Ft értékben fejlesztési célú hosszúlejáratú hitel formájában.


6. §


(1) Az esetlegesen befolyó bevételi többlet a tartalékot növeli, melyet elsősorban felhalmozási célú kiadásra lehet fordítani.


(2) A tartalékkal való rendelkezési jogát az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével a Képviselő-testület a polgármesterre átruházza, aki döntéséről a soron következő testületi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(3) Az Önkormányzat tartaléka

  1. ) évközi többletigények teljesítésére,
  2. ) elmaradt bevételek pótlására,
  3. ) pályázati önrész biztosítására

használható fel.


7. §


A Képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármester számára az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra.


8. §


(1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg fel nem használt pénzeszközöket felhasználásig tartós, vagy rövidlejáratú betétben, értékpapírban helyezze el, vagy onnan kivegye.


(2) A 3 hónapra vagy ennél hosszabb időre lekötött (lekötendő) pénzeszközt, amennyiben ilyennel rendelkezne az Önkormányzat


  1. ) felhalmozási célú kiadásra vagy (és)
  2. ) 2017. december 31. előtt vállalt kötelezettség teljesítésére (értve ez alatt a bírósági döntés nyomán keletkező esetleges fizetési kötelezettséget is)

lehet fordítani.


(3) A Röszke Község Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapjába befolyó bevételeket kizárólag a környezetvédelmi alapról szóló 16/2017. (XI. 29.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint lehet felhasználni.


(4) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de 1.000.000 Ft-ot meghaladó kötelezettségvállalások esetén a szerződésekről, megrendelésekről legalább 3 ajánlat ismeretében a legelőnyösebb ajánlattevő kiválasztásával kell dönteni.


(5) A kiadások készpénzben történő teljesítésére vonatkozó részletes előírásokat Röszke Község Önkormányzata Pénzkezelési Szabályzata tartalmazza.


9. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert az e rendeletben foglalt felhalmozások (felújítások, beruházások) és egyéb kötelezettségvállalások megvalósításával kapcsolatos feladat ellátásával, melyek e rendeleten, illetve jogszabályon alapuló feladatok ellátásához szükségesek, így többek között: előkészítés, döntéshozatal (azon ügyekben, melyek helyi rendelet, szabályzat alapján nem tartoznak a Képviselő-testület vagy bizottsága hatáskörébe) utalványozás, kötelezettségvállalás, szerződéskötés.


10. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert - szakemberek bevonásával, megbízásával - az e rendeletben foglalt cél- és címzett támogatásokkal, s egyéb pályázatokkal kapcsolatos feladatok előkészítésére, értve itt a 2018. évre fellelhető, illetve elnyerhető, és az Önkormányzat beruházásaival, alapfeladataival összhangban álló pályázatok beadásának előkészítését is, valamint arra, hogy igényeljen támogatást az Önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatokból.


11.§


Illetményalap


Az Önkormányzat a 2018. évi illetményalap meghatározása tekintetében a Magyarország 2018. évi központi költségvetésről szóló 2017. évi C. törvényben megállapított illetményalaptól nem tér el.


12. §


Illetménykiegészítés


(1) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 10 %-a.


(2) A középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.


13. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2018. január 1-jétől kell alkalmazni.



            Borbásné Márki Márta s.k.                                                   dr. Gácser Tamás s.k.

                        polgármester                                                                         jegyző



Záradék:

Megalkotta Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2018. február 28. napján megtartott ülésén.


Kihirdetve kifüggesztéssel 2018. február 28. napján.



Dr. Gácser Tamás

jegyző

[1][2][3]

Módosította a 6/2018. (V. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2018. május 24-től.

[4]

Módosította a 8/2018. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2018. július 31-től.

[5]

Módosította a 10/2018. (X. 31.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2018. november 1-től.

[8]

Módosította a 7/2019. (II. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2019. február 27-től.

Mellékletek