Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018.(V.23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 05. 24- 2018. 05. 24

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018.(V.23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.05.24.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Röszke Község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy a település minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, közművelődési feladatot is ellátó szervezetekre, az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetekre, természetes személyekre, a település területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

II. Az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre, valamint feladatellátásának formája, módja és mértéke

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása keretében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása.

(2) Az alapszolgáltatások megszervezése során az önkormányzat feladatának tartja a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, valamint az egyetemes és nemzeti ünnepek kultúrájának gondozását.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár (a továbbiakban: Művelődési Ház és Könyvtár) útján látja el.

(4) A Művelődési Ház és Községi Könyvtár az önkormányzat által jóváhagyott tárgyévi költségvetésben meghatározott pénzügyi keretek figyelembevétele mellett elkészíti és tárgyév március 31-ig a fenntartóhoz jóváhagyásra beterjeszti a tárgyévi munkatervet, valamint ugyanezen határidőre elkészíti és beterjeszti az előző évi munkaterv végrehajtásáról szóló beszámolót.

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) az általa fenntartott intézményekkel,

b) az általános iskolával,

c) a közművelődési feladatokat is végző civil szervezetekkel, alapítványokkal,

d) az egyházakkal,

e) a közművelődési tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

f) a közművelődési feladatok ellátását segítő magánszemélyekkel,

g) a közművelődési feladatokat ellátó, országos, regionális és térségi intézményekkel.

III. A közművelődés finanszírozása

5. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait, alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

IV. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 3/2002.(II. 20.) KT.r. számú rendelet.