Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(II.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 12. 19- 2020. 02. 12

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 13.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről



Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya Röszke Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és annak szerveire, az önkormányzat felügyelete alatt álló költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


2. §[1] [2] [3] [4]


(1) A Képviselő-testület Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2019. évi költségvetésének


a) költségvetési bevételeit                                                          493.277.399 Ft-ban,

b) költségvetési kiadásait                                                            629.276.766 Ft-ban,

c) költségvetési bevételek és kiadások

működési célú egyenlegét                                                               - 47.261.145 Ft-ban,

d) költségvetési bevételek és kiadások

felhalmozási célú egyenlegét                                              - 88.738.222 Ft-ban,

e) bevételi főösszegét                                                                 851.108.578 Ft-ban,

f) kiadási főösszegét                                                                   851.108.578 Ft-ban


határozza meg.


(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 47.261.145 Ft összegű működési költségvetési hiányát belső finanszírozással biztosítja az előző évek költségvetési maradványának igénybevételével.


(3) Az Önkormányzat 88.738.222 Ft felhalmozási célú költségvetési hiányát belső forrásból az előző évek költségvetési maradványának felhasználásával biztosítja.


3. §


Az Önkormányzat területén működő költségvetési szervek címrendje:


a) Röszkei Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal),

b) Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár (továbbiakban: Művelődési Ház),

c) Röszkei Százholdas Pagony óvoda és Zsebibaba Bölcsőde (továbbiakban: Óvoda).


4. §


(1) A 2. §-ban megállapított bevételi előirányzatát az 1. melléklet, a működési bevételeket részletesen az 1/A. melléklet, a közhatalmi bevételeket az 1/B. melléklet, a működési célú támogatásokat államháztartáson belülről, felhalmozási célú támogatásokat államháztartáson belülről az 1/C. melléklet, a felhalmozási bevételeket az 1/D. melléklet, a működési célú átvett pénzeszközöket, a felhalmozási célú átvett pénzeszközöket, a finanszírozási bevételeket az 1/E. melléklet tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat kiadási előirányzatát a 2. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá. Az ellátottak pénzbeli juttatásait részletesen a 2/A. melléklet, az egyéb működési célú kiadásokat a 2/B. melléklet, a beruházásokat, felújításokat a 2/C. melléklet, az egyéb felhalmozási célú kiadásokat a 2/D. melléklet tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat, az önkormányzat által irányított költségvetési szerv, valamint az önkormányzat összevont költségvetési egyenlegének összegét működési és felhalmozási egyenleg szerinti bontásban, a költségvetési hiány finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételét, valamint költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a rendelet 3., 3/B., 3/C., 3/D. és 3/E. mellékletei tartalmazzák. A bevételek és kiadások Államháztartási törvény 102. § (3) bekezdése szerinti mérlegét összevontan a 3/A. melléklet tartalmazza.


(4) A felhalmozásokat (felújításokat, beruházásokat) és forrásaikat a 4. melléklet, a többéves kihatással járó feladatokat évenkénti bontásban és összesen (szöveges indoklással) a 5. melléklet, az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről előirányzat-felhasználási ütemtervet a 6. melléklet, a közvetett támogatásokat a 7. melléklet, az Önkormányzat és költségvetési szervek, valamint a közfoglalkoztatottak 2019. évi költségvetési létszámkeretét a 8. melléklet, az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek 2019. évi bevételeit, kiadásait a 9. melléklet, az Önkormányzat 2019. évi állami támogatásait a 10. melléklet tartalmazza.


(5) Az Önkormányzat, valamint az önkormányzat által irányított költségvetési szerv költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 11. melléklet tartalmazza.


(6) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit a 12. melléklet tartalmazza.


(7) Röszke Község Önkormányzata Környezetvédelmi Alap számlának 2019. évi bevételeit és kiadásait a 13. melléklet tartalmazza.


5. §


Az Önkormányzat a 2019. évben a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi.


6. §


(1) Az esetlegesen befolyó bevételi többlet a tartalékot növeli, amennyiben a bevétel nem célhoz kötött.


(2) A tartalékkal való rendelkezési jogát az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével a Képviselő-testület a polgármesterre átruházza, aki döntéséről a soron következő testületi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(3) Az Önkormányzat tartalék elkülönítéséről a 2018. évi zárszámadási rendelet elfogadását követően rendelkezik, amely:


a) évközi többletigények teljesítésére,

b) elmaradt bevételek pótlására,

c) vis maior eseményekkel kapcsolatos pályázati önrész biztosítására

használható fel.


7. §


A Képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármester számára az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra.


8. §


(1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg fel nem használt pénzeszközöket felhasználásig tartós, vagy rövidlejáratú betétben, értékpapírban helyezze el, vagy onnan kivegye.


(2) A 3 hónapra vagy ennél hosszabb időre lekötött (lekötendő) pénzeszközt, amennyiben ilyennel rendelkezne az Önkormányzat


a) felhalmozási célú kiadásra vagy (és)

b) 2018. december 31. előtt vállalt kötelezettség teljesítésére (értve ez alatt a bírósági döntés nyomán keletkező esetleges fizetési kötelezettséget is)

lehet fordítani.


(3) A Röszke Község Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapjába befolyó bevételeket kizárólag a környezetvédelmi alapról szóló 16/2017. (XI. 29.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint lehet felhasználni.


(4) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de 1.000.000 Ft-ot meghaladó kötelezettségvállalások esetén a szerződésekről, megrendelésekről legalább 3 ajánlat ismeretében a legelőnyösebb ajánlattevő kiválasztásával kell dönteni.


(5) A kiadások készpénzben történő teljesítésére vonatkozó részletes előírásokat Röszke Község Önkormányzata Pénzkezelési Szabályzata tartalmazza.


9. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert az e rendeletben foglalt felhalmozások (felújítások, beruházások) és egyéb kötelezettségvállalások megvalósításával kapcsolatos feladat ellátásával, melyek e rendeleten, illetve jogszabályon alapuló feladatok ellátásához szükségesek, így többek között: előkészítés, döntéshozatal (azon ügyekben, melyek helyi rendelet, szabályzat alapján nem tartoznak a Képviselő-testület vagy bizottsága hatáskörébe) utalványozás, kötelezettségvállalás, szerződéskötés.


10. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert - szakemberek bevonásával, megbízásával - az e rendeletben foglalt cél- és címzett támogatásokkal, s egyéb pályázatokkal kapcsolatos feladatok előkészítésére, értve itt a 2019. évre fellelhető, illetve elnyerhető, és az Önkormányzat beruházásaival, alapfeladataival összhangban álló pályázatok beadásának előkészítését is, valamint arra, hogy igényeljen támogatást az Önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatokból.



11.§


Illetményalap


Az Önkormányzat a 2019. évi illetményalap meghatározása tekintetében a Magyarország 2019. évi központi költségvetésről szóló 2018. évi C. törvényben megállapított illetményalaptól nem tér el.


12. §


Illetménykiegészítés


(1) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 10 %-a.


(2) A középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.


13. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1-jétől kell alkalmazni.




            Borbásné Márki Márta s.k.                                                   dr. Gácser Tamás s.k.

                        polgármester                                                                         jegyző



Záradék:

Megalkotta Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. február 13. napján megtartott ülésén.


Kihirdetve kifüggesztéssel 2019. február 13. napján.



Dr. Gácser Tamás

jegyző

Mellékletek