Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2022. 12. 01

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2022.12.01.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei és Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, illetve a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése érdekében szabályozza és biztosítsa a Röszke község közigazgatási területén lévő köztemető működési rendjét, a temetések lebonyolításának zavartalanságát a helyi viszonyoknak megfelelően.

(2) A rendelet hatálya Röszke község közigazgatási területén lévő működő temetőre, melyben Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján teljesíti, valamint a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.

(3) Az önkormányzat a köztemető fenntartási kötelezettségét a Röszkei Páduai Szent Antal Plébániával, mint a Röszke külterület 06 helyrajzi számú kivett temető (a továbbiakban: temető) tulajdonosával (a továbbiakban: egyház) kötött megállapodással teljesíti. Az egyházzal kötött megállapodás a rendelet 1. mellékletét képezi.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybe vevőire, valamint mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek vagy a temetőben tartózkodnak.

2. A temető fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak szerint az egyház feladata. A temető üzemeltetésének részletes szabályait a temetőszabályzat tartalmazza.

(2) Az egyház tulajdonában lévő temető temetőszabályzata a rendelet 2. mellékletét képezi.

3. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § A temető, valamint a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait beleértve a temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket a rendelet 2. melléklete szerinti temetőszabályzat tartalmazza.

4. A temetési hely gazdálkodási szabályai

4. § A temetési hely gazdálkodási szabályait a rendelet 2. melléklete szerinti temetőszabályzat tartalmazza.

5. A sírhelyek méretezése, sírjelek alkalmazása, kegyeleti tárgyak és növényzet elhelyezésének, valamit a sírgondozás szabályai

5. § A sírhelyek méretezését, a sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, a növényzet elhelyezésének és a sírgondozás szabályait a rendelet 2. melléklete szerinti temetőszabályzat tartalmazza.

6. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

6. § (1) A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető fenntartási hozzájárulás díját, valamint a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját a rendelet 2. melléklete szerinti temetőszabályzat tartalmazza.

(2) A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, valamint a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja az egyházat, mint a temető tulajdonosát illeti.

7. A temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

7. § A temetési szolgáltatás, valamint a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét a rendelet 2. melléklete szerinti temetőszabályzat tartalmazza.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.