Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2022. 04. 23

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

2022.04.23.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Röszke község közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre - ide nem értve az erdőt, a halastavat - terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki az (1) bekezdésben meghatározott termőföld használója, vagy - amennyiben az ismeretlen – a tulajdonosa. A rendelet személyi hatálya kiterjed továbbá a Röszke Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által foglalkoztatott mezőőrre.

2. § (1) Az Önkormányzat a termőföldek őrzésére, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszáma 1 fő.

(3) A mezőőr felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A mezőőr a jogszabályban meghatározott feladatait a polgármester utasításai szerint végzi.

3. § (1) Az Önkormányzat a mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit saját költségvetéséből, valamint a központi költségvetésben e célra biztosított hozzájárulásból, támogatásból fedezi.

(2) Az Önkormányzat mezőőri járulékot nem állapít meg.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.