Röszke Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 27

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése előírja, hogy a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A fentiek alapján szükséges az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról szóló rendelet megalkotása.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A rendelet hatályát mutatja be.

2. §-hoz

Tartalmazza a költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait. A költségvetési rendelet általános és részletes indokolásához, valamint a beterjesztett előterjesztés szöveges részéhez kapcsolódóan a költségvetési rendelet érintett mellékleteinek módosítását tartalmazza.

3. § - 6. §-hoz

A 2020. évi költségvetés végrehajtásából adódó teljesítési adatokat tartalmazzák a 2020. évi jóváhagyott költségvetés szerkezetének megfelelően.

7. §-hoz

2020. évi helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolását és a mutatószámok alakulását, valamint a központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatások elszámolását jogcímenként részletezve tartalmazza.

8. §-hoz

Az Önkormányzat, a költségvetési szervek maradványának jóváhagyását tartalmazza.

9. §-hoz

Az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásához kapcsolódó egyéb kimutatásokat tartalmazza.

10. §-hoz

A rendelet hatálybalépését szabályozza.