Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Áht. 91. § (1) bekezdése előírja, hogy a jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályát mutatja be.
2. §-hoz
Tartalmazza a költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait, valamint az Önkormányzat és intézményeinek pénzmaradvány adatait.
3. §-hoz
A 2022. évi költségvetés végrehajtásából adódó teljesítési adatokat tartalmazzák a 2022. évi jóváhagyott költségvetés szerkezetének megfelelően.
2022. évi helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolását és a mutatószámok alakulását, valamint a központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatások elszámolását jogcímenként részletezve tartalmazza.
Az Önkormányzat és intézményeinek maradvány kimutatását, mérlegét, részesedéseinek állományát, vagyon kimutatását és a tárgyi eszközök kataszter szerinti kimutatását tartalmazza.
Az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásához kapcsolódó egyéb kimutatásokat tartalmazza.
4. §-hoz
A rendelet hatálybalépését és hatályvesztését szabályozza.