Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 10 10:00

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.10.
a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény (a továbbiakban: kitüntetési tv.) 24. § (9) bekezdése szerint felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
A kitüntetési tv. 22. § (1) bekezdés d) pontja szerint a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére kitüntető címet, díjat, oklevelet, plakettet vagy más elismerést (a továbbiakban: elismerés) alapíthat és adományozhat a helyi önkormányzat képviselő-testülete.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat.
A fentiekre tekintettel Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak, akik Röszke település szolgálatában, jó hírének öregbítésében, fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, valamint az egészségügy és a szociális ellátás, a közszolgálat, a közélet, a közművelődés, a művészetek, a nevelés-oktatás, a tudomány, a sport, a külkapcsolatok terén, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki a helyi kitüntetésekről és elismerő címekről új önkormányzati rendeletet kíván alkotni.
RÉSZLETES INDOKLÁS
1. §
Az alapított helyi kitüntetéseket és elismerő címeket sorolja fel.
2. §
A „Röszke Község Díszpolgára” kitüntetésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
3. §
A „Röszkéért Hűséggel” elismerő címre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
4. §
A „Röszke Község Ifjú Tehetsége” elismerő címre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
5. §
Az adományozás rendjére vonatkozó szabályozást rögzíti.
6. §
A kitüntetés és az elismerő cím visszavonásának szabályait tartalmazza.
7-8. §
Önkormányzati rendeletek hatályvesztésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
9. §
Az önkormányzati rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.