Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Díszpolgára cím, „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés, valamint Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2012. 04. 03

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Díszpolgára cím, „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés, valamint Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele alapításáról és adományozásának rendjéről

2012.04.03.

Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő-testülete - attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény l.§ (6) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a „Fábiánsebestyén Díszpolgára” cím, „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés, valamint Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele alapításáról és adományozásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. RÉSZ

A díszpolgári cím

1. § (1) "Fábiánsebestyén Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki kimagasló munkájával, vagy egész életművével a településen belül, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, mellyel hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez és személye egyébként is köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím adományozható élő személynek és posztumusz jelleggel egyaránt.

(3) A képviselő-testület évente két díszpolgári címet adományozhat.

(4) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

(5) A (4) bekezdésben leírtakon kívül a díszpolgári címben részesített élő személy tárgyjutalomban is részesül, melynek értéke nem lehet kevesebb 100.000,- Ft-nál, de legfeljebb 150.000,- Ft.

2. § (1) A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A település díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein;

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

d) elhalálozása esetén - családja kívánságára - díszsírhely illeti meg.

„Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés

3. § (1) A képviselő-testület „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetést adományoz azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek, és ennek révén a település értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a település jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.

(2) A képviselő-testület évente legfeljebb három „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetést adományozhat.

(3) A „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetéssel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

4. § (1) A „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés arany pecsétgyűrű formában kerül adományozásra; a posztumusz elismerések, és a személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adott elismerések ezüst plakett formájában kerülnek átadásra. Az ezüst plakett a posztumusz kitüntetett legközelebbi hozzátartozóinak; a személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek megítélt elismerés ezek képviselőjének adható át.

(2) Az ezüst plakett kiállítása a következő: A plakett legalább 640 ezrelékes finomságú ezüstből készül, súlya 84 g, átmérője 50 mm. Előlapján - az átmérő vonalában két sorban - „FÁBIÁNSEBESTYÉN KÖZSÉGÉRT” felirattal, a hátlapján a kitüntetett neve és az évszám látható. A plakett széldíszítése: a plakett szegélyén körbefutó, váltakozva lefelé és felfelé néző, stilizált tulipánokból álló motívumok, amelyeket egymástól csúcsára állított négyszögidomok választanak el.

(3) A gyűrű kiállítása a következő: Fábiánsebestyén község címerével ellátott, gyűrűmérettől valamint női és férfi kiviteltől függően 8-16 g súlyú, 18 karátos aranyból készült pecsétgyűrű, a gyűrű belsejében az adományozás dátumának feltüntetésével.

Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele

5. § (1) Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a település közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek a település értékeit növelték.

(2) A Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele az odaítélésének évében kifejtett munkásságot ismeri el.

(3) A Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele évente hét személy, illetve közösség részére adományozható.

(4) A Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél jár. Az elismert személy 25.000,- forint, közösség 50.000,- forint pénzjutalomban, vagy ilyen értékű tárgyjutalomban részesül.

II. Rész

Az elismerések adományozásának rendje

6. § (1) A Díszpolgári cím, „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés átadására minden évben a Falufesztivál második napján, a Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele átadására Fábián és Sebestyén napján, a település névadó szentjeinek ünnepén kerül sor.

(2) Az elismeréseket a település polgármestere adja át.

(3) Az (1) bekezdésében foglaltaktól eltérő időpontban - a tárgyévben, vagy a tárgyévet megelőző évben - akkor adható „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés, és Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele, amennyiben a díjban részesítés az adott közösség kiemelkedő évfordulójához vagy települési eseményhez kapcsolódik és a kitüntetés méltó körülmények között adható át. Ilyen rendkívüli esetekben az adományozásról a képviselő-testület - a polgármester, a képviselők, vagy az önkormányzat bizottságainak javaslatára - minősített többséggel dönt.

7. § (1) Az elismerések adományozására a Képviselő-testülethez javaslatot írásban, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek, az önkormányzat tisztségviselői, a Képviselő-testület tagjai. A Képviselő-testület az elismerések odaítélésére vonatkozó döntését a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki.

(2) Az elismerések adományozására javaslatot tevők a 6. § (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő naptól minden év

a) május 15-ig a Fábiánsebestyén Díszpolgára és „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés vonatkozásában,

b) november 30-ig a Fábiánsebestyén Község Elismerő Oklevele vonatkozásában juttathatják el javaslataikat az előkészítő bizottsághoz. Ezen időpontok után javaslat már nem tehető a tárgyévi kitüntetés adományozására.

III. Rész

Az elismerések visszavonása

8. § (1) A Fábiánsebestyén Díszpolgára és „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(3) A visszavonásról a Képviselő-testület részletes indoklással ellátott írásbeli előterjesztés alapján minősített többséggel dönt azzal, hogy az elismerések visszavonására csak a polgármester tehet javaslatot.

IV. Rész

Vegyes rendelkezések

9. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat hivatala éves költségvetésében kell biztosítani.

(3) A kitüntetés adományozásáról szóló határozatot a FÁBIÁN1 OBJEKTÍV című lapban közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet kihirdetését kővető napon lép hatályba.

(2) A hatályba lépés napján már benyújtott, de el nem bírált javaslatok esetében is e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Fábiánsebestyén Község Önkormányzata Képviselő-testületének a „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló 5/1995. (VI. 13.) számú rendelete, valamint a „Fábiánsebestyén Községért” kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló 5/1995. (VI. 13.) számú rendelet módosításáról szóló 10/1997.(VI.26.) számú rendelete, és 14/2003. (V.15.) számú rendelete hatályát veszti.