Fábiánsebestyén Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013.(XI.27.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013.(XI.27.) rendelete a helyi adókról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 30

Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2013. (XI.27.).) rendelete

a helyi adókról

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat  Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, 6.§-ában és 43.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. Magánszemélyek kommunális adója


Általános rendelkezések



1. § E rendelet célja, hogy a benne foglaltak alkalmazásának eredményeképpen Fábiánsebestyén Község Önkormányzatának költségvetésébe befolyó kommunális adóbevételek felhasználásával javuljon a település infrastruktúrája.



Adókötelezettség


2. § (1) Az adókötelezettség kiterjed Fábiánsebestyén Község Önkormányzat illetékességi területén található:

a) építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a         továbbiakban együtt: építmény),

b) beépítetlen belterületi földrészlet (a továbbiakban: telek),

            c) nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérlet.

(2) A kommunális adó alkalmazásában az építményhez tartozik a kiegészítő helyiség és az építménnyel azonos helyrajzi számon lévő földrészlet, függetlenül annak mértékéről.

(3) Az adó kötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.


Adóalanyok



3. § (1) Az adó alanya - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény vagy a telek tulajdonosa.

(2) Ha az építményt, vagy a telket az ingatlan-nyilvántartásban magánszemély javára bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az adóalany a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult magánszemély.

(3) Az előző bekezdésben foglalt szabálytól az érintett magánszemélyek közös megegyezéssel eltérhetnek.

Ezzel kapcsolatos megállapodásukat a Polgármesteri Hivatalnál - írásban, vagy szóban - be kell jelenteniük. A szóban történő bejelentésről jegyzőkönyvet kell készíteni. A bejelentés elmulasztásának következményeit a megállapodó felek viselik.

(4) A 3.§ (1)-(2) bekezdéseiben foglaltakon túlmenően adóalany az a magánszemély is, aki – ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéstől függetlenül - valamely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság tulajdonában álló lakás céljára szolgáló építmény bérleti jogával rendelkezik.



Adókötelezettség keletkezése, megszűnése


4. § (1) Az 1990.évi C. tv. 14. §. (1) „ Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. (2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.”

(2) Az 1990.évi C. tv. 14. §. „(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik. (4) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.”



Az adó mértéke


6. § Az adó éves mértéke e rendelet 2. §-ban meghatározott adótárgyanként 3.000,- Ft.



Adómentesség, adókedvezmény.


6. § Tárgyi adómentességet élvez: az illetékes hatóság által elrendelt építési tilalom alá eső telkek.

7. § (1) Az az adóalany, aki Fábiánsebestyén Község Önkormányzat illetékességi területén kommunális beruházást - közmű (a településekre vagy azok jelentős részére kiterjedő elosztó és vezetékrendszerek és az ezekkel kapcsolatos létesítmények, amelyek a fogyasztók vízellátási - ideértve a belvíz-, a csapadék- és szennyvízelvezetési, tisztítási-, villamos energia, hő-, gázenergia és távbeszélési igényeit elégítik ki), valamint az út és járda építést - hajt végre a beruházási költségek számlával igazolt ellenértékét tárgyévben az adó mértékéből levonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adókedvezményre való jogosultságot a Polgármesteri Hivatalhoz be kell jelenteni és megfelelő módon igazolni kell.


  1. Helyi iparűzési adó


Általános rendelkezések



1.§ E rendelet célja, a helyi közszolgáltatások biztosításához az önálló gazdálkodás feltételeinek megteremtése, a közszolgáltatásokat igénybe vevő lakosság, közösségek bevonásával.


Az adókötelezettség, az adó alanya

2. §  Az 1990.évi C. tv. 35. §. „(1)  Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység). (2) Az adó alanya a vállalkozó.”

Az adó mértéke

3. §  (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap

              2%-a

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:

a)   a Htv. 37. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti tevékenység végzése után naptári naponként 1500.-forint

b)   a Htv. 37. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti tevékenység végzése után naptári naponként 5.000.-Ft

3. Záró rendelkezések

4. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § (1) E rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 11/1999. (XI.29.) rendelete, az 1/2003.(I.2.) rendelete, az 5/2003. (I.23.) rendelete, a 17/2004. (IV.29.) rendelete, a 28/2004.(IV.29.) rendelete, a 12/2009.(XII.22.) rendelete, a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 5/2012.(IV.2.) rendelete hatályát veszti.


                                                                                             

Fábiánsebestyén, 2013. november 18.


  

      Dr. Kós György                                                                           Gyurisné Székely Erika

        Polgármester                                                                                          jegyző



A rendelet kihirdetve:


Fábiánsebestyén, 2013. november 27.                                    Gyurisné Székely Erika

                                                                                                                      jegyző