Fábiánsebestyén Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(XI.26.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(XI.26.9Ö. rendelete a helyi adókról

Hatályos: 2019. 01. 01

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2018. (XI.26.) Ö. rendelete

a helyi adókról

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat  Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


Általános rendelkezések


E rendelet célja, hogy a benne foglaltak alkalmazásának eredményeképpen a Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat költségvetésébe befolyó kommunális adóbevételek felhasználásával javuljon a település infrastruktúrája, valamint a helyi iparűzési adó bevételek fedezetet nyújtsanak a helyi közszolgáltatások biztosításához, az önálló gazdálkodás feltételeinek megteremtéséhez.

  1. Magánszemélyek kommunális adója

Adókötelezettség


1.§ (1) Az adókötelezettség kiterjed Fábiánsebestyén Község Önkormányzat illetékességi területén található:

a) beépítetlen földrészletre (a továbbiakban: telekre),

            b) nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérletre,

c) építményre.


(2) A kommunális adó alkalmazásában az építményhez tartozik a kiegészítő helyiség és az építménnyel azonos helyrajzi számon lévő földrészlet, függetlenül annak mértékéről.


Adóalanyok


2. § (1) Az adózástatással érintett magánszemélyek - amennyiben az adótárgynak több tulajdonosa van, illetőleg a lakásbérleti jogviszonyban bérlőtársak vesznek részt - közös megegyezéssel megállapodhatnak az adóalany személyéről. Ezzel kapcsolatos megállapodásukat a Közös Önkormányzati Hivatalnál - írásban, vagy szóban - be kell jelenteniük. A szóban történő bejelentésről jegyzőkönyvet kell készíteni. A bejelentés elmulasztásának következményeit a megállapodó felek viselik.


Az adó mértéke


3. § Az adó éves mértéke adótárgyanként 3.000,- Ft.



Adómentesség, adókedvezmény.


4. § Tárgyi adómentességet élvez: az illetékes hatóság által elrendelt építési tilalom alá eső telkek.


5. § (1) Az az adóalany, aki Fábiánsebestyén Község Önkormányzat illetékességi területén kommunális beruházást - közmű (a településekre vagy azok jelentős részére kiterjedő elosztó és vezetékrendszerek és az ezekkel kapcsolatos létesítmények, amelyek a fogyasztók vízellátási - ideértve a belvíz-, a csapadék- és szennyvízelvezetési, tisztítási-, villamos energia, hő-, gázenergia és távbeszélési igényeit elégítik ki), valamint az út és járda építést - hajt végre a beruházási költségek számlával igazolt ellenértékét tárgyévben az adó mértékéből levonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adókedvezményre való jogosultságot a Fábiánsebestyéni Közös Önkormányzati Hivatalhoz be kell jelenteni és megfelelő módon igazolni kell.


  1. Helyi iparűzési adó

Az adó mértéke

6. §  (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap

              2%-a

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:

a)   a Htv. 37. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti tevékenység végzése után naptári naponként 6.000.-forint

b)   a Htv. 37. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti tevékenység végzése után naptári naponként 2.000.-Ft

  1. Idegenforgalmi adó

7.§  (1) Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

       (2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 150 Ft.

       (3) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely szolgáltató – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 46. § (8) bekezdésében előírt – nyilvántartásként meghatározott adattartalmú és formátumú "Idegenforgalmi adó nyilvántartó könyvet” (a továbbiakban: Vendégkönyv) vezet.

      (4) A Vendégkönyv szigorú számadású nyomtatvány, melyet a szálláshely szolgáltató a D. VV. 1250 számú nyomtatvány beszerzésével biztosít. A nyomtatvány „Külföldi (hontalan) vendég születési helye, ideje” oszlopában szerepeltetni kell minden vendég adatát, állampolgárságra való tekintet nélkül.

           (5) A Vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg kell beszerezni és hitelesíttetni az önkormányzati adóhatósággal. A már kiadott engedélyekkel rendelkezőknek 2019. január 01-től kell beszerezni és hitelesíttetni.

           (6) Az önkormányzati adóhatóság a hitelesítés során a Vendégkönyv borítójára rögzíti a hitelesítés időpontját, és aláírással, bélyegzőlenyomattal látja el.

          (7) Amennyiben a Vendégkönyv betelik, annak bemutatása mellett új Vendégkönyvet kell beszerezni és hitelesíttetni.

          (8) Amennyiben a szálláshely szolgáltató tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett Vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a Vendégkönyvet a lezárás időpontjának rögzítésével, valamint a hatóság aláírásának és bélyegzőlenyomatának elhelyezésével lezárja.

        (9) A Vendégkönyv sorai számozottak. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni. A Vendégkönyvben az adatokat folyamatosan, sorkihagyás nélkül kell vezetni

      (10) A Vendégkönyvbe a vendég érkezésének napján kell bejegyezni a vendég személyes adatait és az érkezés időpontját, a távozás napján pedig a távozás dátumát. A rögzített adatok valósággal történő egyezőségét a vendég aláírásával igazolja a Vendégkönyvben.


8.§ (1) A szálláshely szolgáltató az idegenforgalmi adófizetési kötelezettségről a vendéget köteles felvilágosítani.

       (2) Az adó beszedésre kötelezett szállásadónak a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, ennek hiányában az adót be kell szedni, illetve meg kell fizetnie. Az életkor miatti mentesség (Htv. 31. § a) pontja) igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a Vendégkönyv az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és az a vendég által aláírt.

3. Záró rendelkezések

9. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

10. § (1) E rendelet 2019. január 01. napján lép hatályba.

         (2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 13/2015. (XI.24.) Ö. rendelete.

                                                                                  

Fábiánsebestyén, 2018. november 22.




      Dr. Kós György                                                               Gyurisné Székely Erika

        Polgármester                                                                              jegyző




A rendelet kihirdetve:

Fábiánsebestyén, 2018. november 26.                                  Gyurisné Székely Erika

                                                                                                          jegyző