Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(III.25.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(III.25.)Ö. rendelete a mezei őrszolgálat működéséről és mezőőri járulékról

Hatályos: 2021. 04. 01 16:00

Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(III.25.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről és mezőőri járulékról

2020.04.01.

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében a polgármester a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVII1. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CL1X. törvény 19. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása, a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet hatálya rendelet hatálya

1. §
(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Fábiánsebestyén Község közigazgatási területéhez tartózó termőföldekre
(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti termőföldet használó természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli egyéb szervezetre, ha ez ismeretlen a tulajdonosra.2

2. Értelmező rendelkezés

2. §

E rendelet alkalmazásában:
Termőföld: az a földrészlet, amely Fábiánsebestyén Község közigazgatási területén fekszik, és az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas művelési ágban van nyilvántartva.

3. A mezei őrszolgálat

3. §
(1) Fábiánsebestyén Község Önkormányzata a község közigazgatási területéhez tartozó
termőföldek őrzésére és védelmére 1 § (1) bekezdésében megjelölt területek őrzésére és
védelmére három (3) fő önkormányzati rendész közalkalmazotti jogviszonyban történő alkalmazásával mezei őrszolgálatot biztosít.
(2) A mezei őrszolgálat feladatait a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Rendészet (a továbbiakban: Rendészet) látja cl.
(3) A mezei őrszolgálat együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a működési területén lévő vadásztársaságokkal, hivatásos vadászokkal és munkája során a polgárokkal és civil egyesületekkel jó kapcsolatot alakít ki.
(4) A mezőőr feladatait az 1997. évi CLIX. törvény 23. §-ában, valamint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépési biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény, továbbá a működési és szolgálati szabályzatban, és a munkaköri leírásában, és az e rendeletben foglaltak szerint látja el.
4. A mezőőri járulék nyilvántartása, megfizetése és mértéke
4. §
(4) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a termőföldet használó természetes személyt, jogi személyt és jogi személyiség nélküli egyéb szervezetet, ha ez ismeretlen a tulajdonost (a továbbiakban együtt: kötelezett) terheli, akinek a termőföld a tárgyév január hó 1. napján a használatában van.3
(5) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása a kötelezett 1. melléklet szerinti tulajdonjogra vonatkozó nyilatkozata és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján történik.
(6) A fizetendő mezőőri járulék mértékét és megfizetésének kötelezettségét hatósági határozattal a jegyző állapítja meg.
(7) A mezőőri járulékot a kötelezettnek tárgyév június hó 30. napjáig, valamint tárgyév december 10. napjáig kell 50%-50%-ban megfizetnie az önkormányzat elkülönítetten kezelt mezei őrszolgálat alszámlájára.
(8) A nem határidőben megfizetett mezőőri járulék után késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden késedelemmel érintett naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.
5. §
(9) A mezőőri járulék kivetését, illetve annak mértékét befolyásoló adatok változását - különösen a tulajdonjogában történt változást, a módosult térmértéket, a megváltozott művelési ágat - az ezt igazoló okirat bemutatása mellett 15 napon belül köteles a kötelezett bejelenteni.
(10) A tulajdonos köteles legelőször 2020. június 15. napjáig bevallást benyújtani.
Az (1) bekezdés szerinti változást és a 4. § (2) bekezdése szerinti föld tulajdonjogának változására vonatkozó nyilatkozatot legkésőbb a tárgyév január 3 1-éig kell bejelenteni.
(11) A művelési ágat és a térmértéket az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kell meghatározni.
(12) Amennyiben a kötelezett a művelési ágtól eltérően használja a földterületet, akkor az illetékes földhivatalnál a tulajdonosnak kérelmeznie kell a művelési ág megváltoztatása iránti eljárás lefolytatását.
(5) A jegyző és a Fábiánsebestyéni Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartja a mezei őrszolgálat működési területén nyilvántartott termőföldek 1 sz. melléklet szerinti adatokat.
6. §
a) A mezőőri járulék mértéke 80 Ft/ak/év 4 5
b) 6
(2) A mezőőri járulékot a kötelezett valamennyi földrészletének művelési áganként összevont területe négyzetméter pontosságú térmértéke és az (1) bekezdésben foglalt művelési ágankénti éves díjtétel szorzata alapján kell kivetni.
(3) A (2) bekezdés alkalmazása során a közös tulajdonban lévő termőföld esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára jutó területmértéket kell figyelembe venni.
5. Mentesség a mezőőri járulék megfizetése alól
7. §
Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól
a) az a kötelezett, akinek a tulajdonában lévő valamennyi termőföld után az adott tárgyévre fizetendő mezőőri járulék nem éri el az 1000 Ft összeget,
b) 7
6. Záró rendelkezések
8. §
(1) A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos ügyekben a jegyző jár el a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény és e rendeletben foglalt eljárási szabályok alapján.
(2) A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek és a járulék mértékének megállapítása történhet:
a) az 1.melléklet szerinti nyomtatványokon benyújtott önbevallással,
b) önbevallás hiányában ingatlan-nyilvántartási adatok alapján történő kivetéssel
(3) E rendelet 4. § (1) bekezdésének 2020. április 01-jétől május 27-áig hatályos szövege a tulajdonos tekintetében nem alkalmazható azokban az esetekben, amikor ismeri a földhasználó.8
9. §
(1) Ez a rendelet 2020. április 01. napján lép hatályba.
(2) Hatályát veszti a Fábiánsebestyén Község Önkormányzat Képviselő Testületének 26/2004. /IX.13./Ö rendelete a mezei őrszolgálatról.
(3) E rendeletnek a 4/2021. (III.31.) önkormányzati rendelettel megállapított 1. §-ban foglalt rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni. 9

1. melléklet

FÖLDTULAJDONOSI BEVALLÁS

A termőföld adatairól 1

A mezei őrszolgálatról szóló 5/2020. (III.25.) önkormányzati rendelet alapján
1./
A földtulajdonos neve:__________________________________________________
Lakcíme:____________________________________________________________________
Születési helye:__________________________________ ideje:________________________
Anyja neve:__________________________________________________________________
Adó azonosító jele:___________________________ a d ó s z á m a:_____________________
Az 1/ pontban rögzített személy tulajdonában és használatában lévő külterületi termőföId/termöföIdek adatai:

Helyrajzi szám

Tulajdoni hányad

Aranykorona érték

A termőföld nagysága

Művelési ág

Hektárban

Négyzetméterben

1

2

3

4

5

6

7

8

1Figyelem: Fábiánsebestyén közigazgatási területén lévő termőföldek adatait kell rögzíteni.
1

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

2

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

3

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

4

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

5

Módosította a 4/2021. (III.31.) Ö rendelet

6

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

7

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

8

Módosította a 6/2020. (V.27.) Ö rendelet

9

Módosította a 4/2021. ( III.31.) Ö rendelet