Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők 2023. évi illetményalapjáról

Hatályos: 2023. 01. 19

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.19.
a köztisztviselők 2023. évi illetményalapjáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás:
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Költségvetési tv.) 62. § (6) bekezdése értelmében lehetőség van arra, hogy a helyi önkormányzatok képviselőtestülete 2023. évre vonatkozóan, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 132. §-a által meghatározottnál magasabb összegben állapítsa meg a köztisztviselői illetményalapot (összege jelenleg 38.650.- Ft).
Költségvetési törvény 65. § (6) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2023. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.
Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
A Fábiánsebestyéni Közös Önkormányzati Hivatal ( Hivatal ) állományában lévő középfokú végzettségű köztisztviselők jelenleg 0-30%-os, a felsőfokú végzettségű köztisztviselők 10-30%-os illetménykiegészítésben részesülnek.
A Kttv. szerinti jelenlegi illetményalappal számolt besorolási bér a középfokú végzettségű dolgozók esetén, 20%-os illetménykiegészítés mellett sem éri el minden esetben a jelenlegi, ill. 2023. január 1-től bevezetésre kerülő garantált bérminimum összegét.
A Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők átlagbére jelentősen elmarad a környező hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők átlagbérétől. Az önkormányzatok egy része már a korábbi években élt az illetményalap magasabb összegben való megállapításának lehetőségével.
Az állami tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó (korábban akár hivatali alkalmazásban álló) járási hivatali dolgozók illetménye az eltérő bértábla miatt jelentősen magasabb, mely a hivatali alkalmazottak megtartását, ezáltal a feladatok zökkenőmentes ellátását veszélyezteti.
A Hivatal alkalmazottainak megtartása érdekében javasolt, a Költségvetési tv. által biztosított lehetőség alapján, a köztisztviselők, ügykezelők és önkormányzati munkavállalók illetményének rendezése 2023. évtől, köztisztviselők esetében az illetményalap 98.000.-Ft-ban történő megállapítását. Ezen emelés mellett, 3 kolléga esetén még mindig a besorolás szerinti bér minimálbérre történő kiegészítése válik szükségessé a 11 főből. A középfokú végzettségű köztisztviselők 7 fő szorzószáma 2 és 3,3 között van. A felsőfokú végzettségű köztisztviselők szorzószáma 4,8 és 5,6.
Így illetményalapon felüli bérfejlesztésre is szükség van, mely munkáltatói döntéssel teljesíthető.