Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

Hatályos: 2012. 07. 01- 2023. 05. 03

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

2012.07.01.

Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 1. §-ának (6) bekezdése a.) pontjában biztosított jogkörében eljárva, az Ötv. 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a településért huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő tevékenység életmű, illetve helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény elismerésére kitüntetést alapít, amely megnevezésére és adományozásának rendjére alkotott 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendeletének módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról az alábbi rendeletet alkotja

Csanádpalotáért” kitüntető cím

1. § (1) „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozható annak a személynek vagy közösségnek, aki vagy amely a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett és ezáltal elősegítette a település értékeit növelő eredmények elérését.

(2) A „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozására a Szociális, Oktatási, Kulturális és Ügyrendi Bizottság1 tesz javaslatot.

Az adományozás rendje

2. § (1) A kitüntető címből évente maximum három adományozható. A cím ugyanazon személy vagy közösség részére több alkalommal is adományozható, de abban egy személy vagy közösség egy évben csak egyszer részesülhet.

(1a)2 Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztomusz kitüntetés is adományozató. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult. Legközelebbi hozzátartozón a Ptk. 685. §-ának b.) pontja szerinti közeli hozzátartozókat – kivéve az élettársat – kell érteni. Az átvételre jogosultság szempontjából a házastárs az egyeneságbeli rokont, az egyeneságbeli rokon a testvért megelőzi. Házastárs hiányában az elismerés átvételére a sorban következő legidősebb hozzátartozó jogosult

(2)3 A kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(3) A kitüntető címet a Csanádpalotai Napok4 rendezvénysorozat keretében a polgármester adja át.

3. §5 (1) A kitüntető címmel oklevél jár. Az oklevelet a képviselő-testület nevében a polgármester írja alá.

(2) Az oklevél A/4-es méretű mappa, amely tartalmazza:

a) a település címerét,

b) az adományozó megnevezését,

c) az adományozásról szóló döntés számát, keltét,

d) az elismerésben részesített személy, csoport nevét,

e) a cím adományozásának indokát,

f) az oklevél átadásának keltét,

g) a polgármester aláírását,

h)6 a város pecsétjének lenyomatát.”

A cím átadásának nyilvánosságra hozatala

4. § A kitüntető címben részesített személy vagy közösség nevét az adományozást követően nyilvánosságra kell hozni. A cím adományozásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadványban kell tájékoztatni.

A kitüntető cím visszavonása

5. § (1)7 A kitüntető címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntető címben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte. A visszavonásról a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt.

(2) A cím visszavonásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadvány útján tájékoztatni kell.

Vegyes rendelkezések

6. § (1) A kitüntetett személyekről és közösségekről a Polgármesteri Hivatal hatósági nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntető címmel járó költségek fedezetét a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § Ez a rendelet 2003. július 1-jén lép hatályba.