Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

Hatályos: 2023. 05. 04- 2023. 09. 05

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

2023.05.04.

Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:1

Csanádpalotáért” kitüntető cím

1. § (1) „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozható annak a személynek vagy közösségnek, aki vagy amely a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett és ezáltal elősegítette a település értékeit növelő eredmények elérését.

(2)2 A „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozására a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság tesz javaslatot, minden év július hó 31. napjáig.

Az adományozás rendje

2. § (1) A kitüntető címből évente maximum három adományozható. A cím ugyanazon személy vagy közösség részére több alkalommal is adományozható, de abban egy személy vagy közösség egy évben csak egyszer részesülhet.

(1a)3 Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult. Legközelebbi hozzátartozón a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozókat kell érteni. Az átvételre jogosultságság szempontjából a házastárs az egyeneságbeli rokont, az egyeneságbeli rokon a testvért megelőzi. Házastárs hiányában az elismerés átvételére a sorban következő legidősebb hozzátartozó jogosult.

(2)4 A kitüntető cím adományozásáról a képviselő-testület minden évben a szeptember havi, a Munkaterv szerinti ülésén dönt, egyedi határozattal, minősített többséggel.

(3) A kitüntető címet a Csanádpalotai Napok5 rendezvénysorozat keretében a polgármester adja át.

3. §6 (1) A kitüntető címmel oklevél jár. Az oklevelet a képviselő-testület nevében a polgármester írja alá.

(2) Az oklevél A/4-es méretű mappa, amely tartalmazza:

a) a település címerét,

b) az adományozó megnevezését,

c) az adományozásról szóló döntés számát, keltét,

d) az elismerésben részesített személy, csoport nevét,

e) a cím adományozásának indokát,

f) az oklevél átadásának keltét,

g) a polgármester aláírását,

h)7 a város pecsétjének lenyomatát.”

A cím átadásának nyilvánosságra hozatala

4. § A kitüntető címben részesített személy vagy közösség nevét az adományozást követően nyilvánosságra kell hozni. A cím adományozásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadványban kell tájékoztatni.

A kitüntető cím visszavonása

5. § (1)8 A kitüntető címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntető címben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte. A visszavonásról a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt.

(2) A cím visszavonásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadvány útján tájékoztatni kell.

Vegyes rendelkezések

6. §9 A kitüntetett személyekről a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal hatósági nyilvántartást vezet

7. § Ez a rendelet 2003. július 1-jén lép hatályba.

1

A bevezető a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 17/2007. (VI.26.) önkormányzati rendelet. A 2. § (1a) bekezdése a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította a 10/2009. (V.28.) önkormányzati rendelet. A 2. § (2) bekezdése a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 4.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.