Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

Hatályos: 2007. 06. 26

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a „Csanádpalotáért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

2007.06.26.

Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 1. §-ának (6) bekezdése a.) pontjában biztosított jogkörében eljárva, az Ötv. 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a településért huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő tevékenység életmű, illetve helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény elismerésére kitüntetést alapít, amely megnevezésére és adományozásának rendjére alkotott 11/2001. (VII. 4.) ÖR. számú rendeletének módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról az alábbi rendeletet alkotja

Csanádpalotáért” kitüntető cím

1. § (1) „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozható annak a személynek vagy közösségnek, aki vagy amely a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett és ezáltal elősegítette a település értékeit növelő eredmények elérését.

(2) A „Csanádpalotáért” kitüntető cím adományozására az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Oktatási Bizottság tesz javaslatot.

Az adományozás rendje

2. § (1) A kitüntető címből évente maximum három adományozható. A cím ugyanazon személy vagy közösség részére több alkalommal is adományozható, de abban egy személy vagy közösség egy évben csak egyszer részesülhet.

(2) A kitüntető cím adományozása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(3) A kitüntető címet a Csanádpalotai Falunapok rendezvénysorozat keretében a polgármester adja át.

3. § (1) A kitüntető címmel oklevél és 30.000,- Ft pénzjutalom, vagy ugyanekkora értékű tárgyjutalom jár. Az oklevelet a képviselő-testület nevében a polgármester írja alá.

(2) Ha a kitüntető címben közösség vagy csapat részesül, kétszeres összegű pénzjutalom és egy oklevél jár.

A cím átadásának nyilvánosságra hozatala

4. § A kitüntető címben részesített személy vagy közösség nevét az adományozást követően nyilvánosságra kell hozni. A cím adományozásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadványban kell tájékoztatni.

A kitüntető cím visszavonása

5. § (1) A kitüntető címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető címre különösen az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítél, illetve a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott. A kitüntető cím visszavonása esetén az azzal járó pénzjutalmat, vagy tárgyjutalmat visszafizetni, illetve visszaszolgáltatni nem kell.

(2) A cím visszavonásáról a település lakosságát a Palotai Krónika c. önkormányzati kiadvány útján tájékoztatni kell.

Vegyes rendelkezések

6. § (1) A kitüntetett személyekről és közösségekről a Polgármesteri Hivatal hatósági nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntető címmel járó költségek fedezetét a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § Ez a rendelet 2003. július 1-jén lép hatályba.