Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2024.01.01.

Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. törvény 40. § (2) – (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - figyelemmel az 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Csanádpalota városban lévő, a Csanádpalota Városi Önkormányzat tulajdonában lévő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőkre, a temetőben temetkezési szolgáltatást, valamint egyéb temetői munkát végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, a temetőt látogatókra.

2. § (1) Csanádpalota városban lévő köztemető adatai:

a) 3051 hrsz. 1 ha 7156 m2 és a

b) 0174/30 hrsz. 1 ha 5087 m2

(2) A temető tulajdonosa: Csanádpalota Városi Önkormányzata

(3) Csanádpalota Városi Önkormányzata gondoskodik az önkormányzat tulajdonában álló temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről. A feladat ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a pénzügyi fedezetet az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése és újra-használatba vétele

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

4. § A fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) ravatalozó (ravatal, textíliák, szükséges bútorzat)

b) WC

c) 2 db közkifolyó

d) villamos energia közmű

e) 18 db hulladéktároló

A temető fenntartása és üzemeltetése

5. § (1) Csanádpalota Városi Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról.

(2) A sírhely felett rendelkezésre jogosultak a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(3) A sírhely felett rendelkezésre jogosultak kötelesek a sírok gyomtalanítását, tisztántartását elvégezni, a sírhely állagának megóvásáról – a balesetveszély elkerülése érdekében – gondoskodni.

(4) A sírjel vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető üzemeltetője a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető kapuján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton – a temető tulajdonosának közreműködésével – megszünteti.

(6) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(7) A temetőben munkát végző vállalkozó (pld. kőfaragó, temetkezési szolgáltató) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

Temetkezésre vonatkozó szabályok

6. § (1) A temetőben a koporsós és az urnás temetésre egyaránt van lehetőség.

(2) A temetés időpontját a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. kell bejelenteni.

(3) A sírhely kijelölése igény szerint a sírhelynyilvántartás alapján történik. Az igényt a Hivatalban kell benyújtani.

7. § (1) A temetési helyek elhelyezésére vonatkozó helyszínrajzot a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A helyszínrajzot a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós temetkezésre kijelölt hely: A,B,C,D,E,F,G sírhelytáblák,

b) hamvasztásos temetkezésre kijelölt hely:

ba) a ravatalozó falán kialakított és a ravatalozó mellett elhelyezett urnafülke (kolombárium)

bb) urnasírhely „Fu” sírhelytábla

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázlatát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

8. § (1) Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Csanádpalota Város díszpolgárainak – a díszpolgári cím adományozásáról szóló 5/1997. (III. 27.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint – a köztemetőben díszsírhelyet vagy dísz-urnahelyet adományoz. A dísz-sírhely vagy dísz-urnahely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(2) Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete azon személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a köztemetőben dísz-sírhelyet vagy dísz-urnahelyet adományozhat. A díszsírhely vagy dísz-urnahely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

9. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell tenni.

(2) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(3) A rendelkezésre álló temetési sírhelyek:

a) felnőtt sírhely: szélessége 1,00 méter, hosszúsága 2,20 méter, egymástól való távolsága 0,60 méter

b) kettős sírhely: szélessége 2,00 méter, hosszúsága 2,20 méter, egymástól való távolsága 0,60 méter

c) gyermek sírhely: szélessége 0,60 méter, hosszúsága 1,30 méter, egymástól való távolsága 0,30 méter

d) urnasírhely: szélessége 0,60 méter, hosszúsága 0,80 méter, egymástól való távolsága 0,30 méter

(4) Felnőtt sírhelyre rátemetéssel további egy koporsó és 2 db urna helyezhető el.

A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja

10. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes sírhely 25 év

b) kettős sírhely 25 év

c) sírbolt 60 év

d) urnafülke 10 év

e) urnasírhely 10 év

f) urnasírbolt 20 év

g) díszsírhely 50 év

h) díszurnahely 50 év

(3) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket a 2. melléklet tartalmazza. A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjak minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog lejárta előtt 6 hónappal a temető üzemeltetője köteles – írásban, valamint a temetőben jól látható helyen hirdetmény közzétételével, illetve az önkormányzati weboldalon www.csanadpalota.hu – tájékoztatni a rendelkezésre jogosultat a lejárat időpontjáról, az újraváltás lehetőségéről annak díjáról vagy ennek hiányában az elutasítás indokáról.

(6) A megváltatlan, elhagyott, több mint 10 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megválthatók, ha a fenntartó 6 hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik. Emellett megszűnik a rendelkezési jog – a jogosult és az üzemeltető között létrejött megállapodás alapján – a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetőleg elhamvasztásával is, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(8) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a megváltáskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

(9) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(10) A köztemető részét képező infrastrukturális létesítmények igénybevételéért az eltemettetőnek és a vállalkozásszerűen munkát végző alábbi tevékenységek végzése során

a) új sírkő, sírbolt kripta/urnakripta építés,

b) sírkő, sírbolt, kripta/urnakripta felújítás, rekonstrukció, vésés,

(11) A temető használata után építési tevékenységek végzésének díját köteles fizetni a temető üzemeltetőjének. A vállalkozó minden olyan nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen vállalkozási tevékenységet folytat. A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által az infrastrukturális létesítmények használatáért fizetendő díjat a 2. melléklet tartalmazza. A befizetést a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában kell teljesíteni.

Temetkezési szolgáltatás

11. § (1) Temetkezési szolgáltatás a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény 25. §-ában felsorolt tevékenységek.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek temető fenntartási hozzájárulást nem kell fizetni.

(3) A temetőben a temetkezési szolgáltatást az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy rendeli meg.

A ravatalozó használatának szabályai

12. § (1) A köztemető fenntartója az elhunytak felravatalozására alkalmas ravatalozót tart fenn.

(2) Ravatalozni köztemetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(3) A ravatalozó kizárólag rendeltetése szerinti célra használható polgári szertartás szerinti vagy vallási közösség által végzett temetés, búcsúztatás során.

(4) A ravatalozót a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(5) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó tisztántartásáról, a rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(6) A temetkezési szolgáltató a ravatalozót e rendelet 2. mellékletében meghatározott szolgáltatási díj ellenében veheti igénybe, melyet az üzemeltető részére köteles megfizetni a temetést megelőzően.

(7) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás megkezdéséig nyitva lehet tartani, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

Temető rendje

13. § (1) A temető rendjéről a temetőbe látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(2) A temetőbben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely kegyeleti érést és a szertartások rendjét sért, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A temető nyitvatartási ideje nyári időszámítás esetén 6,00 – 20,00 óráig, téli időszámítás esetén 07,00 – 16,00 óráig.

(4) A temetőt nyitvatartási időben bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(5) A temetőből a látogatási idő leteltekor külön felszólítás nélkül kell távozni.

(6) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(7) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata, valamint a harangszó díjtalan.

(8) Kutyát - a vakvezető kutya kivételével – temetőbe bevinni tilos.

(9) Építőanyag a temetőbe történő beszállítása, építési vagy bontási munka megkezdése, vagy bontási anyag elszállítása megkezdést megelőzően a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni írásban. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(10) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(11) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint, de legalább havonta egy alkalommal, az üzemeltető gondoskodik.

(12) A temetőbe járművel behajtani kizárólag a temetkezést végző szolgáltató, a mentőszolgálat, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a hulladékszállító és a temető üzemeltetője jogosult. Ettől eltérő esetben kizárólag adott sírjel/sírbolt építése, helyreállítása, bontása érdekében a sírjel/sírbolt felett rendelkező kérelmére, a temető üzemeltetőjének engedélyével szabad behajtani járművel a temető területére. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(13) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2023. január 13-án lép hatályba.

15. §1

2. melléklet az 1/2023. (I. 12.) önkormányzati rendelethez2


Díj típusa




Nettó




Bruttó

Felnőtt egyes sírhely hagyományos földbetemetés esetén 25 évre

10 236 Ft

13 000 Ft

Felnőtt kettes sírhely hagyományos földbetemetés esetén 25 évre

20 472 Ft

26 000 Ft

Gyermek sírhely (10 éves korig) hagyományos földbetemetés
esetén 25 évre

1969 Ft

2500 Ft

Urnasírhely 10 évre

6693 Ft

8500 Ft

Újraváltási díjak:

felnőtt egyes sírhely 25 évre

10 236 Ft

13 000 Ft

felnőtt kettes sírhely 25 évre

20 472 Ft

26 000 Ft

gyermek sírhely (10 éves korig) 25 évre

1969 Ft

2500 Ft

urnasírhely újraváltási díja 10 évre

6693 Ft

8500 Ft

Urnafülke használati díjak:

tárolási díj 10 évre

6693 Ft

8500 Ft

újraváltási díj 10 évre

6693 Ft

8500 Ft

Sírbolthely díja 60m2 -en ként

12 598 Ft

16 000 Ft

A temetkezési szolgáltatónak a köztemető infrastrukturális létesítményeinek használatáért fizetendő díj temetésenként (ravatalozó bérlet)

7087 Ft

9000 Ft

Rátemetéskor a sírhelyek árának időarányos részét kell megfizetni a koporsós temetés esetén a rátemetéstől számított 25 év, urnás temetés esetén a rátemetéstől számított 10 év figyelembevételével.
1

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 2. melléklet a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.