Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 8.) önkormányzati rendelete

„Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 09

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 8.) önkormányzati rendelete

„Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.06.09.

Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében, valamint kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

„Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” kitüntető cím

1. § (1) Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, azon 26. életévüket be nem töltött csanádpalotai lakóhelyű fiatal személyeknek, akik személyes példamutatásukkal, kimagasló eredményeikkel érdemeket szereztek, hozzájárulva ezzel Csanádpalota jó hírnevének öregbítéséhez, a „Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” (a továbbiakban: kitüntető cím) kitüntetést alapítja

a) valamely művészet (különösen a zene-, a tánc-, a színház-, a képző- és iparművészet, a film- és fotóművészet) vagy tudomány területén elért országos szinten elismert eredmény,

b) országos vagy nemzetközi tanulmányi versenyen elért kiemelt szinten elismert eredmény,

c) nemzetközi vagy országos sportversenyen, egyéni vagy csapat tagjaként elért eredmények,

d) kulturális élet, a közművelődés területén maradandó értékeket teremtő kimagasló munka,

e) kiemelkedő szellemi alkotás vagy találmány területén elért kiemelt eredmény

elismeréseként.

(2) A kitüntető cím adományozására a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság tesz javaslatot. A Bizottság a javaslattétel előtt a kitüntető cím adományozhatóságáról felhívást tesz közzé a város hivatalos kiadványában. A felhívásra a kitüntető cím adományozását kezdeményezheti a település lakossága és a helyben működő civil szervezetek. A kezdeményezést írásban indokolással együtt minden év július 31. napjáig, a Bizottság Elnökéhez címzett borítékban a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal Titkárságán kell leadni, vagy a Hivatal címére kell megküldeni.

Az adományozás rendje

2. § (1) A kitüntető címből évente maximum három adományozható. A cím ugyanazon személy részére ismételten nem adományozható.

(2) A kitüntető címmel oklevél jár. A Csanádpalota város címerével ellátott oklevelet Csanádpalota Város Polgármester írja alá. Az oklevél igazolja az adományozás tényét és tartalmazza annak indokolását.

(3) A kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület minden évben a szeptember havi, a Munkaterv szerinti ülésén dönt, egyedi határozattal, minősített többséggel.

(4) A kitüntető címet a városnapi ünnepség keretében a Polgármester adja át.

A kitüntető cím visszavonása

3. § (1) A kitüntető cím megvonhatón attól, aki arra méltatlanná válik.

(2) Méltatlanná válik a kitüntető címre az, akit a Bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

(3) A kitüntető címet az adományozó vonja vissza. A visszavonást a Képviselő-testület a javaslatokat értékelő Bizottság elnökének előterjesztésére, minősített többségű határozattal rendeli el.

4. § A kitüntető címben részesített személyekről a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2023. június 9-én lép hatályba.