Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 27- 2023. 10. 28

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.27.

Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, (2) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott személyekre.”

2. § Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Csanádpalota Város Önkormányzata a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) A kérelem elbírálása során a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdőnek kell tekinteni:

a) a kezelőorvos által igazolt hosszan tartó betegségben szenvedőt,

b) hirtelen kialakult súlyos betegségben szenvedőt,

c) a közgyógyellátás keretében gyógyászati segédeszközre nem jogosult,

d) akiknél valamely társadalombiztosítási ellátás megállapítása folyamatban van és más forrásból nem származik jövedelme,

e) akik nem tudják a lakás fűtési, vagy egyéb rezsi költségét egy-egy alkalommal megfizetni,

f) az elemi károsultakat,

g) azokat, akik az a)–f) pontokban fel nem sorolt, létfenntartását veszélyeztető rendkívüli kiadások fedezését biztosítani nem képesek

h) Eseti jelleggel, pénzbeli ellátásként rendkívüli települési támogatás (a továbbiakban: krízistámogatás) kerül megállapításra a krízis helyzetben lévő személy részére. A polgármester azonnali krízistámogatást állapíthat meg. Krízis helyzetnek kell tekinteni különösen a 7. § (2) bekezdés b, f) és h) pontjaiban meghatározott eseteket, amennyiben azonnali anyagi segítség nyújtására van szükség. A krízistámogatás esetenkénti összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli körülmény egyedi értékelését követően. A krízis támogatás kifizetéséről tájékoztatni kell a képviselő-testületet a legközelebbi ülésen.

(3) Krízistámogatás a 7. § (2) bekezdés b), f) és h) pontjában meghatározott esetekben jövedelmi és vagyoni helyzetre tekintet nélkül kerül megállapításra.”

3. § Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § A rendkívüli települési támogatás annak állapítható meg

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 160 %-át

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 210 %-át nem haladja meg.”

4. § Ez a rendelet 2023. október 27-én lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.