Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

Csanádpalota Városi Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 08

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

Csanádpalota Városi Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

2024.03.08.

Csanádpalota Városi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki. (1. melléklet)

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Csanádpalota Városi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) és költségvetési szervei 2024. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 985 703 645 Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 985 703 645 Ft-ban ezen belül

ba) a működési célú költségvetési bevételek főösszegét 733 698 179 Ft-ban

bb) a működési célú költségvetési kiadások főösszegét 798 003 621 Ft-ban

bc) működési költségvetési egyenlegét - 64 305 442 Ft-ban

bd) a felhalmozási célú költségvetési bevételek főösszegét 0 Ft-ban

be) a felhalmozási célú költségvetési kiadások főösszegét 13 966 000 Ft-ban

bf) a felhalmozási költségvetési egyenlegét - 13 966 000 Ft-ban

c) 252 005 466 Ft Finanszírozási bevétellel

d) 173 734 024 Ft Finanszírozási kiadással

e) 78 271 442 Ft Finanszírozási egyenleggel állapítja meg.

(2) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását Önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg: Az Önkormányzat 2024. évi feladatalapú támogatásait a 3. melléklet mutatja be.

(2) Az Önkormányzat 2024. évi önkormányzati és intézményi szintű bevételeit a 4. melléklet részletezi.

(3) Az Önkormányzat 2024. évi bevételeit kormányzati funkciónként az 5. melléklet tartalmazza.

(4) A Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal és az intézmények 2024. évi bevételeit kormányzati funkciónként a 6. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat 2024. évi kiadásait kormányzati funkciónként a 7. melléklet tartalmazza.

(6) A Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal és az intézmények 2024. évi kiadásait kormányzati funkciónként a 8. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat 2024. évi szociális támogatásait a 9. melléklet részletezi.

(8) Az Önkormányzat 2024. évi átadott pénzeszközeit a 10. melléklet részletezi.

(9) Az Önkormányzat 2024. évi beruházási kiadásait a 11. melléklet tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat 2024. évi tartalékát a 12. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetési egyenlegének bemutatását működési és felhalmozási összesített bevételei és kiadásai szerinti bontásban a 13. melléklet részletezi.

(12) Az Önkormányzat és költségvetési szervei 2024. évi létszámkeretét a 14. melléklet részletezi.

(13) Az Önkormányzat 2024. évi összesített előirányzat-felhasználási ütemtervét a 15. melléklet mutatja be.

(14) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(15) Az Önkormányzat összesített bevételeit és kiadásait kötelező és önként vállalt feladatonkénti megbontásban a 17. melléklet szerint határozza meg.

(16) Az Önkormányzat által nyújtott 2024. évi közvetett támogatásokat a 18. melléklet mutatja be.

(17) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 19. melléklet részletezi.

(18) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetésében jelentkező több éves kihatású feladatok kiadásait a 20. melléklet részletezi.

(19) Az Önkormányzat működési és felhalmozási bevételeinek és kiadásainak alakulását bemutató mérleget a 21. melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) Kiadási előirányzat felhasználására kizárólag a kötelezettségvállalók előzetes írásbeli engedélyezése után kerülhet sor. Az előírás minden költségvetési szervre és minden jogcímre vonatkozik.

(4) A költségvetési hiány elkerülése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(5) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj vagy más szerződés alapján díjazás a munkaköri leírása szerint számára előírható feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésére a feladatra vonatkozóan előzetesen írásban kötött szerződés az Ávr. és a belső szabályzat szabályai szerint igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett.

(6) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(9) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a Csanádpalotai Köznevelési Önkormányzati Társulás által fenntartott Csanádpalotai Napsugár Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény likviditásának biztosítása érdekében – amennyiben azt rendkívüli körülmény indokolja a – a társult önkormányzatok fizetésének késedelme esetén az intézmény működéséhez elengedhetetlenül szükséges összeget átmenetileg megelőlegezze.

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát, mely esetenként az 3.000.000,- Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármesterre átruházza.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek felhalmozási kiadási előirányzatukat - többletbevételük terhére – csak a képviselő-testület jóváhagyását követően emelhetik fel.

(6) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(8) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy gondoskodjon az évközi állami támogatásokkal, többletbevételekkel kapcsolatos előirányzatok két költségvetési rendeletmódosítás közötti átcsoportosításáról. Az átcsoportosításokat a rendelet soron következő módosításakor át kell vezetni.

(9) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. A kiadási előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(10) Az önkormányzat saját forrásai terhére - a képviselő-testület a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az illetményalapot 46 380.-Ft-ban állapítja meg.

A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek vezetői a tárgyévi költségvetés terhére - beleértve többletbevételt is - csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembevételével, az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget. Hosszú távú kötelezettség csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalható.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan mindazon szabályokat, amely szabályozási területek vonatkozásában a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal szabályzatai az intézményre nincsenek kiterjesztve. Ezen szabályzatok szabályozásbeli hiányosságáért és naprakészségéért a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni és arról – a jegyző rendelkezésének megfelelően adatot szolgáltatni.

(5) Feladat elmaradásából származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(6) Kötelezettségvállalást a polgármester sürgős, halaszthatatlan esetben, esetenként bruttó 2.000.000.-Ft összeghatárig vállalhat – a betervezett előirányzatokon belül – utólagos bejelentési kötelezettséggel a Képviselő-testület felé.

(7) A Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal köteles a saját hatáskörben kialakított számviteli rendjét, számviteli politikáját és a számlarendjét - a jegyző által meghatározott módon – a megállapodásokkal érintett költségvetési szervekre is elkészíteni.

(8) A Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal köteles a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályzatokat a mindenkori érvényes központi szabályozás figyelembevételével előkészíteni, illetve a szükséges módosításokat figyelemmel kísérni. A gazdálkodással kapcsolatos szabályozás naprakészségét a jegyző köteles biztosítani.

(9) A Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal köteles a gazdálkodási feladatokat valamennyi megállapodással érintett költségvetési szerv vonatkozásában ellátni.

(10) A szabályozás hiányosságaiért a felelősség a mindenkori jegyzőt terheli.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról Gajdán Leila e.v. (regisztrációs szám: 5113064) személyében gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

8. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 01. napjától kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.