Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 08. 11

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.11.
a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
A jelenleg hatályos rendelet az időközi választást követően egy korábbi SzMSz ideiglenes, az alakuló ülésnek megfelelő rendelkezések kiegészítésével született, több részben hibásan sorszámozott, a szakaszok átugrott sorszámot és kihagyott szakasz számot, és esetenként követhetetlen felsorolást tartalmaz.
Az új SzMSz a jelenlegi működésnek megfelelő szabályozást tartalmaz, aktualizálva a jelenlegi jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően.
A Képviselő-testület tagjainak száma 6 fő, 7. fő a polgármester, ez egyértelműen került megfogalmazásra, valamint nevesítésre került a testületi ülések között az ünnepi ülés, valamint az Mötv. átemelése törlésre került, ugyanakkor megfogalmazást nyert a bizottságok alakuló ülésen történő megválasztása és a külső tagokra vonatkozó rendelkezés.
A testületi ülésre meghívandók köre kiegészült a rendőrkapitány személyével, ugyanakkor a testületi tagok meghívása a meghívó és az anyag kiküldésével történik meg.
Az Mötv. egyértelműen kimondja, hogy a testületi ülésről készült jegyzőkönyvet a polgármester és a jegyző írja alá, így külön jegyzőkönyv hitelesítőre nincs szükség.
Nem tartalmazott rendelkezést a korábbi SzMSz a lakosság esetleges felszólalásának szabályairól, ezért a felszólalási jegy intézménye beépítésre került.
Név szerinti szavazás esetén nincs lehetőség tartózkodásra, azért név szerint történik a szavazás, hogy egyértelmű legyen a képviselő álláspontja az adott ügyben.
Rendezésre került az interpelláció megválaszolása illetve a válasz el nem fogadása esetén követendő eljárás.
A bizottságok esetében egyértelműen célszerű rögzíteni, hogy az elnöki feladatokat csak választott települési képviselő láthatja el, valamint a bizottságnak is kell munkatervet készítenie.
A közfeladatot ellátó személyek esetében nem célszerű a lakáscímüket nyilvánosan szerepeltetni, az elérhetőségüket viszont akár telefonon, akár a hivatal adott helyiségére nézve meg lehet adni, valamint a törvény nem ismeri a bizottságok együttes ülését, ami nem zárja ki, hogy közösen meghallgassák az előterjesztéseket, amelyeket mindegyiküknek véleményeznie kell, de a döntést külön bizottsági ülésen kell meghozniuk.
Módosult az alpolgármester személyére vonatkozó rendelkezés is, ez alapján a testület megválasztása előtt tudja eldönteni, hogy főállású, vagy társadalmi megbízású alpolgármestert kíván választani.
Tekintettel arra, hogy a város hivatalához két kistelepülés is csatlakozott, egyértelműsíteni célszerű a jegyző kinevezési illetve munkáltatói jogának gyakorlóját, egyidejűleg beemelésre került az aljegyző választásának lehetősége is.