Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

„Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 09

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.09.
„Csanádpalota Város Fiatal Tehetsége” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről
Általános indokolás
Csanádpalota Város Önkormányzatának Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság elnök Bodzás István elnöke képviselői indítvánnyal élt a Képviselő-testület felé. A beadványban kéri a Képviselő-testületet, hogy alapítson egy elismerést, amely elismerésben olyan személy részesüljön, aki legalább országos szinten is elismert, folyamatosan kiemelkedő tevékenységet végez, amely nemcsak a helyi közösség által köztudott, hanem ennek országos kivetülése, dokumentálása is van, illetve a kitüntetett vallja is csanádpalotai mivoltát. A tevékenység nem kötött, lehet válogatott sport, elismert szellemi alkotás vagy találmány, illetve egyéb, Magyarországot is érintő cselekedetek sora. Az elismerés átadásának ideje nem kötött, aktuálisan egy kiemelt városi ünnepség keretein belül adható át. A díj formája elismerő oklevél.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontja rendelkezése szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontja szerint a Képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a kitüntetések és elismerő címek alapítása.
A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése értelmében felhatalmazást kap a helyi önkormányzat Képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz, meghatározza az adományozható címet és annak feltétel rendszerét.
A 2. §-hoz
Az adományozás rendjét tartalmazza.
A 3. §-hoz
A visszavonás szabályait határozza meg.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatálybalépését határozza meg.