Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Közösségi célú önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2024. 02. 08

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.08.
Közösségi célú önkormányzati támogatásokról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 41. § (9) bekezdése kimondja, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza. Csanádpalota Városi Önkormányzata a helyi civil szervezetek támogatásáról szóló 11/2019. (V.09.) önkormányzati rendelete biztosítja.
Több olyan megkeresés érkezett a Képviselő-testülethez egyéb szervezettől, amely nem minősül civil szervezetnek, de az Önkormányzat kötelező, vagy önként vállalt feladatának ellátását elősegítő, illetve ahhoz kapcsolódó tevékenységet végez, Csanádpalota hírnevét öregbítő tevékenységet folytat és a tevékenység folytatása feltételeinek (működési feltételek) biztosításához kapcsolódik. Továbbá olyan magánszemély(ek), akik közösségi célú aktivitást, értékteremtő közösségi tevékenységet végez(nek).
E rendelet hatálya nem terjed ki a szociális rászorultság alapján nyújtott támogatásokra, a más önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati támogatások formákra, valamint jogszabály alapján nyújtott egyéb támogatásokra.
Az egyéb szervezetek és magánszemélyek részére közösségi célú önkormányzati támogatás egyedi támogatás formájában nyújtható, vissza nem térítendő, elsősorban pénzbeli támogatás. A támogatás indokolt esetben – a megállapított összegben – természetbeni formában (eszközök megvásárlásával, szolgáltatásokkal, stb.) is nyújtható.
Támogatásban csak az részesíthető, amely (aki) megfelel a költségvetési támogatásban részesíthető személyekre vonatkozóan az államháztartásról szóló törvényben és – jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében – a létesítésére vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek. Nem részesíthető támogatásban az, amely (aki) politikai tevékenységet folytat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját és alapelveit.
A 4. §-hoz
Meghatározza a támogatások fajtáit.
Az 5. §-hoz
Meghatározza a támogatási kérelem benyújtásának módját és a kérelem tartalmát.
A 6. §-hoz
A támogatás odaítélésénél határoz meg döntési, illetve javaslattételi hatáskört.
A 7. §-hoz
A támogatás folyósítását a támogatási szerződés megkötéséhez köti, valamint meghatározza a támogatási szerződés tartalmát.
A 8. §-hoz
A támogatások elszámolásának szabályait határozza meg, valamint meghatározza azon eseteket, amikor a támogatást a támogatottnak vissza kell fizetnie.
A 9. §-hoz
Meghatározza, hogy ki nem részesülhet támogatásban.
A 10. §-hoz
A támogatásokról vezetett nyilvántartásról rendelkezik, valamint meghatározza, hogy a részletes szabályokat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
Záró rendelkezés meghatározza a rendelet hatályba lépését és a rendelet mellékleteit sorolja fel.