Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/1991. (IV.9.) önkormányzati rendelete

Hódmezővásárhely címerének, zászlójának megalkotásáról és használatáról

Hatályos: 1991. 04. 09

Hódmezővásárhely címere

1. §

Hódmezővásárhely város címere az 1896-ban történt megállapítás szerint alul csekély kihajtásokkal csúcsban végződő egyenes pajzs.

A címerpajzs mezője világoskék (egyharmad ultramarin, kétharmad berlini vagy párizsi kék keveréke), melyben jobb felső részében tizennégy lángsugárral körülvett, arccal ábrázolt aranyszínű nap van, mellette bal felől növekvő ezüst hold, szintén arccal, alul pedig három ezüst nyilat markoló páncélos behajlított jobb kar-kéz, a váll és a felkar lemezén kívül hét páncél-lemezzel festve, előnézetben. A nyilak hegyei felfelé irányulnak. A nap és a hold egymás melletti állásban a pajzs felső, a páncélos kar-kéz pedig a pajzs egész alsó részét elfoglalja. A kar-kéz a felkar lemetszésénél hússzínű, a kézfő természetes színű. A pajzs felett, annak vízszintes felső részén középen, leeresztett rostéllyal páncélsisak áll, a nyakat övező aranyláncon aranyérem függ. A sisakot ötágú nemesi aranykorona díszíti. A korona ágai közül a középső és két szélső háromcsúcsos tölgyfalevél alakú keresztet formál, a keresztezésben kék színű kerek drágakővel, míg a közbeeső két ág gömbben végződik. A korona oldalán a kereszt alakú ágak alatt egy-egy vörös, a gömbben végződő ágak alatt pedig egy-egy kék színű kerek drágakövet foglaltak be.

A páncélsisak alsó belső része, valamint a rostély mögötti felület vörös (hússzínű), úgy mint a páncélos kar-kéz felkar metszete.

A páncélsisak és a páncélos kar világos szürke színű, sötét szürkével, vagy vonalrajzzal árnyékolva.

A címer díszítését az ún. címerfoszlányt a 17. századbeli reneszánsz stílusú akantuszlevelek képezik, melyek felső végeit a korona a sisak tetejéhez szorítja le.

A két oldalra hármas-hármas felső levél mellett kihajolva a jobb felőli vörös (kétharmad kármin N.2. egyharmad cinóber) színű kihajlást matat arany alappal, a bal felőli kék kihajtások ezüst alappal, mely kihajlások csak a páncélsisak széléig terjednek. Az akantusz levelek a sisak hátvédét képezve a pajzs vízszintes lapjára támaszkodva a címerpajzs kétharmadáig nyúlnak le. Az akantusz levele domborművű kivitelűek, kora reneszánsz stílusban.

A címerpajzs kék színe a levegőt, az eget, a vizet idézi, mely a tisztaság, az igazságosság és a hűség jelképei voltak. A pajzsfő jobb oldalán a nap a vele ellentétes bal oldalon lévő növekvő hold a nappalok és éjszakák, a világmindenségben uralkodó fénylő hatalom ősi szimbólumai, és egyben az erények állandóságának, és a forgandó szerencsének jelképei. A pajzstalpat betöltő levágott páncélos kar a három nyílvesszővel a török kor hősi küzdelmeit idézi, melyből városunk lakói kivették részüket. A címer főbb arányai:

A címerpajzs szélességét egy egységnek tekintve, a címerpajzs magassága 1,4. A címerfoszlány teljes szélessége 2. A páncélsisak címerpajzsba nyúló csúcsától a koron hegyéig 1 egység.

Hódmezővásárhely zászlója

2.§

Hódmezővásárhely város zászlója hosszanti irányban megosztva kék-sárga színű (a kék megegyezik a címer kékjével – egyharmad ultramarin, kétharmad berlini kék -, a sárga pernamentsárga világos), középen a város címerét, alatta ívelt formában „Hódmezővásárhely” felirattal.

A zászló szélessége a címerpajzs szélességének kb. háromszorosa.

Zászlórúdon alkalmazva a címer a kék sárga sávra merőlegesen áll.

A címer megjelenése

3.§

A városcímer, mint díszítő és utaló jelkép, kizárólag hiteles alakban, a megfelelő arányokban és színezéssel, vagy egyszínű vonalas grafikával, plasztikus kivitelben teljes színezéssel, vagy a dombormű anyagának saját színében jelenhet meg (kő, fa, bronz, bőr, stb.)

A városcímert csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást. A városcímert csak mint díszítő és utaló jelképet szabad felhasználni, hatósági tevékenység (eljárás) során nem alkalmazható.

A városcímer, zászló és Hódmezővásárhely város nevére utaló elnevezés használata

4.§

(1) A városcímer és zászló díszítő és utaló jelképként engedély nélkül használható az önkormányzat szervei, intézményei és a lakossági önszerveződések által.

(2) A városcímer és zászló díszítő és utaló jelképként a polgármesteri engedéllyel térítés nélkül használható a városban működő intézmények rendezvényein, kiadványain.

(3) A városcímert és zászlót termékelőállító és forgalmazó szervek, személyek termékeiken, termékismertetőiben, vagy áruként csak a polgármester engedélyével, a (5) bekezdésben meghatározott díj fizetése mellett használhatják.

(4) Hódmezővásárhely város nevét bármely jogi személy, vagyi jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, cég elnevezésébe, üzleti nyomtatványaira, árubélyegre, termék megjelölésére, iparjogosítvány szövegébe, sajtótermék címfeliratába és rendezvényei címébe csak a polgármester engedélyével, a (5) bekezdésben meghatározott díj fizetése mellett veheti fel, illetve használhatja. Az engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik az Önkormányzat szerveire, intézményeire és a lakossági önszerveződésekre, valamint az Önkormányzat által alapított, vagy részvételével megalakult cégekre.

(5) A városcímer, zászlóés Hódmezővásárhely nevére utaló elnevezés használatáért eseti elbírálás alapján fizetni kell.

(6) A városcímer, zászlóés Hódmezővásárhely nevére utaló elnevezés használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését,

b) a használat módját,

c) az előállítandó és forgalmazandó mennyiséget,

d) a használat várható időtartamát,

e) a használatért felelős személy nevét, és beosztását.

A kérelemhez csatolni kell a mintapéldány kettő darab színes fényképfelvételét.


(7) Az engedélynek tartalmaznia kell az (6) bekezdésben foglalt adatokat.

(8) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

Módosította a 47/2004.(09.07.) Kgy. rendelet

Büntető és záró rendelkezések

5.§[1]


6.§

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Egyidejűleg hatályát veszti a Hódmezővásárhelyi Városi Tanács 3/1976 sz, 3/1977 sz, 3/1986. (09.14) Tr.sz., 7/1987. (09.21) Tr.sz., 3/1989. (06.12.) Tr.sz. és a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának 10/1991. (03.04) Kgy. r. sz. rendeletével kiegészített és módosított 7/1974 sz. rendelete.

[1]

Módosította a 12/2000.(03.14.) kgy. rendelet, a 47/2004.(09.07.) Kgy. rendelet, hatályon kívül helyezte a 23/2012.(05.05.) Kgy. rendelet