Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 15/2000. (IV.18.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2001. 04. 18

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 50. § (2) bekezdésében biztosított felhatalmazása alapján a helyi népszavazás, népi kezdeményezés feltételeiről az alábbi közgyűlési rendeletet alkotja:

1. §

(1) A helyi népszavazást a városban a helyi önkormányzati választáson választójogosult állampolgárok 10 %-a kezdeményezheti.

(2) A közgyűlés köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt a város választópolgárainak 25 %-a kezdeményezte.

(3) Helyi népszavazás a város hagyományosan elkülönült részét érintő ügyben is elrendelhető.


2. §

(1) A helyi népszavazásra irányuló kezdeményezésről a közgyűlés határozattal dönt.

(2) A kezdeményezés elutasításához, illetve a népszavazás elrendeléséhez a képviselők minősített többségű szavazata szükséges.

3. §

(1) Népi kezdeményezés benyújtásához a város választópolgárai 5 %-ának indítványa szükséges. A polgármester a szükséges arányt el nem érő kezdeményezést visszautasítja.

(2) A népi kezdeményezés során pontosan és egyértelműen meg kell határozni a döntésre javasolt ügyet.

(3) A Közgyűlés köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a város választópolgárainak 10 %-a indítványozott.

Záró rendelkezések

 4. §

(1) A helyi népszavazás költségei a városi önkormányzat költségvetését terhelik.

(2) A helyi népszavazásra és népi kezdeményezésre a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. IV. fejezete, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. vonatkozó rendelkezései az irányadók.

(3) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(4) Jelen rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 34/1995. (10,05.) Kgy. sz. rendelet.

(5)[1] A helyi népszavazás és népi kezdeményezés kitűzésére irányuló aláírásgyűjtés során használható aláírásgyűjtő ív mintáját e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

[1]

A rendelet szövegét a 13/2001. (04. 18.) Kgy. sz. rendelet módosította.

Mellékletek