Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 16/2014. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

A vagyonkezelés szabályairól

Hatályos: 2014. 06. 19- 2016. 09. 13

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 16/2014. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

A vagyonkezelés szabályairól

2014.06.19.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) vagyonkezelésének szabályait.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed: az önkormányzat tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő vagyonra.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) a kisebbségi önkormányzatok (helyi kisebbségi önkormányzatok, és kisebbségi települési önkormányzatok) vagyonjuttatására

b) az önkormányzat költségvetési szerveinek – beleértve a Polgármesteri Hivatalt is – működési célú pénzeszköz átvételére irányuló döntéseire

c) az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására, elidegenítésére.

II. Vagyon fogalma

3. § A jelen rendelet hatálya az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodásról szóló 10/2007.(02.12.) Kgy. sz. rendelet 2. §‐ban meghatározott vagyonra terjed ki.

III. A vagyonkezelés szabályai

4. § Az önkormányzati közfeladatok feltételeinek hatékony biztosítása, a vagyon állagának és értékének megőrzése, védelme továbbá értékének növelése érdekében az Önkormányzat vagyonán a közgyűlés az Mötv. 109. §-ában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 6. §-ában és 11. §-ában foglaltak érvényesülése mellett vagyonkezelői jogot létesíthet.

5. § A vagyonkezelésbe átadott vagyon a közfeladat ellátását biztosítja, így a vagyonkezelésbe adható vagyoni kör az átadni kívánt önkormányzati közfeladatokhoz igazodik.

6. § Vagyonkezelési szerződés útján létesíthető vagyonkezelői jog az Nvtv.-ben foglalt kivételtől eltekintve.

IV. A vagyonkezelés fogalma

7. § A vagyonkezelőt megillető jogok és kötelezettségek tekintetében az Nvtv. 11. § (8)-(9) bekezdéseiben foglaltak az irányadóak.

8. § Vagyonkezelői jogot az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolva, a közfeladatot szabályozó külön törvényben meghatározott feltételek és eljárási rend, pályázati rend szerint, ilyen hiányában – az Nvtv 11. § (5) bekezdés szerinti kijelölés esetét kivéve – a nyilvános pályázat útján, ellenérték fejében lehet megszerezni és gyakorolni. A közgyűlés egyedi döntése alapján a versenyezetés mellőzhető.

9. § Fő szabályként a vagyonkezelői jog nyilvános pályázat útján, ellenérték fejében szerezhető meg. A pályázat kiírása előtt az önkormányzat köteles vagyonértékelést végeztetni. Az önkormányzat ajánlati dokumentációt készít, amely tartalmazza a részletes szerződési feltételeket, a közfeladat-ellátással összefüggő követelményeket és a megfelelő ajánlattételhez szükséges határidőt (pályázati kiírás). A pályázati kiírást az önkormányzat honlapján vagy legalább egy országos napilapban és a helyben szokásos módon egyidejűleg kell közzétenni. A pályázat tartalmát a közgyűlés hagyja jóvá és a pályázat elbírálásáról a közgyűlés dönt az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód biztosítása mellett. A vagyonkezelői jogot a közgyűlés valós értéken- a közfeladat ellátásának garanciáit is figyelembe véve- a legelőnyösebb ajánlattevő részére ruházhatja át. A védett természeti területek és értékek, az erdők, véderdők, a műemlékingatlanok, védetté nyilvánított kulturális javak, valamint történeti (régészeti) emlékek tekintetében az Mötv 109. § (5) bekezdésében meghatározott hozzájárulás szükséges vagyonkezelői jog létesítéséhez.

10. § A vagyonkezelői jog megszerzésének feltétele, hogy a vagyonkezelő a feladatellátással összefüggő jogokat, kötelezettségeket átvegye.

11. § Ingatlanra vonatkozó vagyonkezelői jog megszerzéséhez az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés is szükséges. A vagyonkezelői jog jogosultja köteles gondoskodni az őt megillető vagyonkezelői jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről.

12. § A pályázati kiírás és a vonatkozó jogszabályi előírások megsértésével kötött szerződés semmis.

V. A vagyonkezelési szerződés részletes szabályai

13. § A vagyonkezelési szerződés kötelező tartalmi elemeit az Mötv. 109. §-a, az Nvtv. 11. §-a valamint az önkormányzati közfeladatot szabályozó külön törvény és jelen rendelet határozza meg.

14. § A vagyonkezelési szerződésnek - figyelemmel az önkormányzati közfeladatra és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati vagyon sajátos jellegére - tartalmazni kell:

- a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladat és az ellátható egyéb tevékenységek meghatározását, kikötve, hogy a vagyonkezelő a közfeladaton kívüli egyéb tevékenységet csak olyan módon és mértékben láthat el, hogy az ne veszélyeztesse az átadott közfeladat ellátását,
- a vagyonkezelő által a feladatai ellátásához alvállalkozók, illetőleg közreműködők igénybevételére, és ezzel összhangban a vagyonkezelésbe adott vagyon birtoklására, használatára vonatkozó korlátozó rendelkezéseket,
- a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek a helyi önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzéket értékével együtt, azon belül a kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó vagyon megjelölését, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,
- a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve az ingyenesség tényét, a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,
- az önkormányzat költségvetését megillető - a vagyonkezelésbe adott vagyon kezeléséből származó - befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,
- a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,
- a teljesítés biztosítására szolgáló mellék-kötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,
- a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat,
- a vagyonkezelési szerződés időtartamát.

VI. A vagyonkezelő jogai, kötelezettségei

15. § (1) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyonnal rendeltetésszerűen, az általában elvárható gondossággal köteles gazdálkodni. Az e kötelezettsége megszegésével okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint tartozik felelősséggel, de a szerződésben a felek ennél szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak. A használó jogainak és kötelezettségeinek gyakorlásáért a vagyonkezelő sajátjaként felel.

(2) A vagyonkezelő köteles évente egyszer a tárgyévet követő év február 15-éig a vagyonkezelésébe adott ingatlanvagyon tárgyévi változásairól az Önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egységnek a megfelelő bizonylatokat, dokumentumokat átadni.

(3) Amennyiben a vagyonkezelésbe átadott vagyon, illetve annak meghatározott eleme bármely okból alkalmatlanná válik a vagyonkezelő által vállalt közfeladat ellátására, illetve a feladat ellátására való szükségessége megszűnik, a vagyonkezelő köteles a polgármestert 8 napon belül értesíteni.

(4) A vagyonkezelésből való kivonásról, a szerződés módosításáról a közgyűlés dönt.

(5) A vagyonkezelő rendkívüli felmondás esetén köteles a kezelt vagyon azonnali birtokba adására, oly módon, hogy szükség esetén biztosítsa az Önkormányzat részére a közfeladat folyamatos ellátásához a saját személyi és tárgyi infrastruktúráját.

(6) A kezelt vagyon pótlására, bővítésére, felújítására való jogokat – kötelezettségeket a felek megállapodása határozza meg.

(7) A vagyonkezelő köteles az Önkormányzat által a vagyonkezelésbe átadott vagyonra az Önkormányzat által meghatározott biztosítási kategóriákra biztosítási szerződést kötni és az ellenértéket megfizetni.

(8) A vagyonkezelő köteles valamennyi közérdekű adatszolgáltatásra (statisztikai jelentés, stb.), melyet vagy közvetlenül, vagy az Önkormányzat rendelkezésére bocsátásával tesz meg. (9) A vagyonkezelői szerződésnek tartalmaznia kell a számviteli adatszolgáltatás tartalmát, formáját és határidejét.

(10) A vagyonkezelőt terhelő Mötv. 109. § (6) bekezdése szerinti kötelezettség, illetve a tartalék elszámolásának és felhasználásának rendjét, részletes tartalmát a vagyonkezelési szerződésben kell meghatározni. Ha a vagyonkezelő olyan közfeladatot lát el, amely után bevételének több mint fele az államháztartás valamely alrendszeréből származik, a közgyűlés a vagyonkezelési szerződésben részletezett feltételekkel elengedheti a bevételekben meg nem térülő elszámolt értékcsökkenésnek megfelelő összeg erejéig a kezelt vagyonnal összefüggő hosszú lejáratú kötelezettségét. Ez esetben a kötelezettség a bevételekben megtérülő értékcsökkenés összegéig áll fenn. A kötelezettség teljesítését évente, a tényleges bevétel-adatok alapján kell vizsgálni.

(11) A vagyonkezelő köteles a vagyonkezelésébe vett vagyon után elszámolt és a bevételekben megtérülő értékcsökkenés összegének felhasználásáról évente elszámolni

VII. A vagyonkezelésbe átadott vagyon birtokba adására – vételére vonatkozó szabályok

16. § (1) A birtokba adás előtt:

a) az önkormányzatnak rendeznie kell az ingatlanra fennálló közterheket és az általa létesített jogviszonyból származó és esedékes kifizetéseket, vagy teljesítéseket,

b) a folyamatban lévő befejezetlen beruházások kivételével el kell végeznie a megkezdett, de még be nem fejezett, őt terhelő feladatokat,

c) vagyonleltárt kell készítenie.

(2) A birtokba adási- és vételi eljárás során jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet az Önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egység részére 15 napon belül meg kell küldeni.

VIII. A vagyonkezelési feladatokhoz kapcsolódóan szükségessé váló engedélyeztetési eljárás szabályai

17. § (1) A vagyonkezelőnek a tulajdonostól hozzájárulást kell beszereznie a vagyonkezelési tevékenység körében felmerülő bármely hatósági engedélyhez kötött tevékenységhez.

(2) A tulajdonosi hozzájárulást a polgármester jogosult megadni.

(3) Nem terjed ki a tulajdonosi hozzájárulás beszerzésének kötelezettsége az azonnali veszélyelhárítást szolgáló, de egyébként hozzájáruláshoz kötött tevékenységre. Az így elvégzett tevékenységet és annak indoklását a tulajdonosnak 15 napon belül jelenteni kell.

(4) A vagyonkezelő tulajdonosi hozzájárulás nélkül adhat be kérelmet elvi hatósági engedély, szakhatósági hozzájárulás, állásfoglalás iránt.

IX. A kezelt vagyon nyilvántartása

18. § (1) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon eszközeiről olyan elkülönített nyilvántartást köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza azok könyv szerinti bruttó és nettó értékét, az elszámolt értékcsökkenés összegét, az azokban bekövetkezett változásokat.

(2) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételei, illetve közvetlen költségei és ráfordításai nyilvántartása tekintetében az Mötv. 109. § (7) bekezdésében meghatározottak szerint köteles eljárni.

(3) A vagyonkezelő a vagyonkezelésébe vett vagyon eszközei után elszámolt és elkülönítetten nyilvántartott értékcsökkenésnek megfelelő összeget a 15. § (11) bekezdés figyelembevételével, a vagyonkezelési szerződés szerint, a vagyonkezelésébe vett vagyon pótlására, bővítésére, a kezelt vagyon felújítására fordítja.

X. A vagyonkezelői jog megszűnése

19. § (1) A vagyonkezelési szerződés megszűnik:

a) a szerződésben megállapított idő elteltével,

b) a szerződésben meghatározott körülmény bekövetkeztével,

c) a vagyonkezelésbe adott vagyontárgy megsemmisülésével vagy az Önkormányzat tulajdonából való kikerülésével az adott vagyontárgyra vonatkozóan, vagy

d) a vagyonkezelő jogutód nélküli megszűnésével (természetes személy halálával).

(2) A vagyonkezelési szerződés közös megegyezéssel, írásban, bármely esetben és időpontban megszüntethető.

(3) A felek a határozatlan időre kötött vagyonkezelési szerződést írásban felmondással is megszüntethetik (rendes felmondás). Amennyiben a felek ettől eltérően nem állapodtak meg, a felmondási idő kilencven nap. A felmondási idő alatt a feleknek el kell számolniuk egymással.

(4) A vagyonkezelési szerződés rendkívüli felmondásának eseteit az Mötv. 109. § (10) bekezdése határozza meg.

(5) A vagyonkezelő a vagyonkezelői jog megszűnésekor köteles a vagyonkezelésébe vett vagyonnak a kezelésbe adása időpontjában fennálló állapotához (értékéhez) viszonyított különbözetével (csökkenésével vagy növekedésével) a vagyonkezelési szerződés szerint elszámolni. A vagyonkezelő a kezeléséből kivont vagyon Önkormányzat részére való birtokba adására köteles, azt nem tagadhatja meg, feltételhez nem kötheti.

(6) A vagyonkezelői jog megszűnése nem veszélyeztetheti a kötelező önkormányzati feladat folyamatos ellátását.

XI. A vagyonkezelés ellenőrzése

20. § (1) A vagyonkezelői jogot, a vagyonkezelési szerződésben meghatározott jogok, kötelezettségek teljesítését az Önkormányzat a polgármester útján évente ellenőrzi.

(2) A közgyűlés azonnali intézkedését nem igénylő esetekben a polgármester köteles a közgyűlést évente tájékoztatni az ellenőrzés eredményéről.

XII. Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2)1

1

A 21. § (2) bekezdése a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján hatályát vesztette.