Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2015. (IX.15.) önkormányzati rendelete

A taxiállomások létesítéséről, igénybevételének és használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2015. (IX.15.) önkormányzati rendelete

A taxiállomások létesítéséről, igénybevételének és használatának rendjéről

2023.04.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 18. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. §. (3) bekezdése és a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén belüli közterületekre és a közforgalom elől el nem zárt magánterületekre terjed ki.

2. § A rendelet hatálya alá tartozó taxiállomásokat kizárólag taxi szolgáltatás végzésére jogosult jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni vállalkozó (a továbbiakban együtt: vállalkozó) az általa üzemeltetett taxi-személygépkocsival csak a taxiállomások használatára jogosító engedély birtokában használhatja.

3. § E rendelet alkalmazásában: Taxiállomás (közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely): a közterületnek, a közútnak útburkolati jelekkel és táblával kijelölt része, amely a taxi szolgáltatást végző - jogszabályban meghatározott kialakítású és felszereltségű - személygépkocsik utas-felvételi céllal, utasok ki- és beszállására és a gépjárművek ilyen jellegű várakozására szolgál.

A személytaxival végzett személyszállítási tevékenység folytatásának feltételei

4. §1 (1) Hódmezővásárhely közigazgatási területén személytaxival végzett személyszállítási tevékenység kizárólag taxiállomás-használati engedély birtokában végezhető. A taxiállomás-használati engedély kiváltásának feltétele az éves taxiállomás-használati díj megfizetése, valamint a rendeletben meghatározott személytaxi külső megjelenésére vonatkozó követelmények teljesítése.

(2) Személytaxival személyszállítási szolgáltatást kizárólag olyan járművel lehet végezni, amelyen – a külön jogszabályban előírt tartalmú tájékoztató feliraton kívül – az e rendelet 2. mellékletében meghatározott módon, formátumban és tartalommal a személytaxi szolgáltató által alkalmazott árak, valamint a panaszok megtételének lehetőségei is feltüntetésre kerülnek.

(3) A személytaxi üzemeltetője köteles biztosítani, hogy az általa üzemeltetett jármű külső és belső megjelenése esztétikus és tiszta legyen, továbbá megfeleljen az e rendelet 2. mellékletében meghatározott követelményeknek.

(4) Amennyiben a hőmérséklet tartósan +7 Co alá csökken a taxi szolgáltatást teljesíteni kizárólag téli típusú gumiabronccsal felszerelt személytaxival lehet.

(5) Személytaxiban dohányozni tilos és erről a figyelemfelhívást a járműben ki kell helyezni.

(6) A jogszabályi előírásoknak megfelelő reklám kizárólag a 2. mellékletben szereplő módon helyezhető el a személytaxin.

(7) Személytaxi szolgáltatást végezni csak valamennyi vonatkozó jogszabály együttes megtartása mellett lehetséges. Nem végezhet személytaxi szolgáltatást a vállalkozás, vagy az a személytaxija, amelyre vonatkozóan a tevékenység végzésre irányadó jogszabályok valamely rendelkezését nem, vagy csak részben teljesíti.

A taxiállomás létesítése, fenntartása, megszüntetése

5. § (1)2 Az Önkormányzat közterületén taxiállomás létesítése, fenntartása és megszüntetése a Pénzügyi-Gazdasági, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) hatáskörébe tartozik.

(2)3

(3) A taxiállomás létrehozására irányuló kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az adott területre vonatkozó részletes rendezési tervet, Helyi Építési Szabályzatot, a forgalomszabályozási, a városképi, műemlékvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat, kereskedelmi és turisztikai szempontokat, valamint érvényesíteni kell a más jogszabályokban foglalt előírásokat is.

(4)4 Bérkocsik, taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából kijelölt várakozóhelyeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. §5 A Bizottság fontos közérdekből, javítási munkálatok elvégzése okán, vagy balesetveszélyes helyzet elhárítása céljából dönthet a taxiállomás-használatának szüneteléséről.

A taxiállomás-igénybevételének engedélyezése

7. § (1) A város területén a taxi állomáshely igénybevétele bérleti szerződés alapján vehető igénybe. A bérleti díj mértékét e rendelet tartalmazza.

(2) Kizárólagos használat igénybevétele versenytárgyalás útján bírálható el, ez esetben a bérleti díj legkisebb mértéke nem lehet kevesebb a rendeletben meghatározott bérleti díj mértékénél.

(3) A bérleti szerződést az önkormányzat, mint bérbeadó nevében a polgármester köti meg.

A taxiállomás használatáért fizetendő díj

8. §6 (1) Az Önkormányzat területén taxi szolgáltatás céljára kijelölt állomáshelyek használatához taxiállomás-használati díjat kell fizetni. A díj mértéke: 1000,- + Áfa Ft/gépjármű/hó. (Minden megkezdett hónap egész hónapnak számít.)

(2)7 A taxiállomás használatáért fizetendő éves díjat a tárgyévet megelőző év december 15. napjáig az Önkormányzat illetékes csoportja postai úton megküldi a nyilvántartásában szereplő taxi szolgáltatást végző vállalkozóknak. A vállalkozóknak minden év december 31. napjáig eleget kell tenni jövő évi díj fizetési kötelezettségüknek. Az éves díjat a vállalkozónak egy összegben kell megfizetnie. Amennyiben nyilvántartásban nem szereplő szolgáltató kíván személytaxival végzett személyszállítási tevékenységet végezni, tevékenységének megkezdését megelőzően köteles kezdeményezni az Önkormányzat illetékes csoportjánál nyilvántartásba vételét és a tárgy évre vonatkozó díjat időarányosan megfizetni. Amennyiben a tárgyév vége előtt megszünteti a taxi szolgáltatást a taxi szolgáltatást végző vállalkozó, a vállalkozó kérelmére a taxiállomás-használati díj időarányosan visszajár. A díj megfizetésének elmaradása esetén a taxi szolgáltatást végző vállalkozó nem végezhet taxi szolgáltatást Hódmezővásárhely közigazgatási területén.

A taxiállomások használatának rendje

9. § (1)8 A taxi-személygépkocsit üzemeltető vállalkozónak csak olyan taxi-személygépkocsija tartózkodhat a taxiállomáson, amely érvényes taxiállomás-használati engedéllyel rendelkezik.

(2) A taxiállomásokon a taxi-személygépkocsik kizárólag zárt sorban, érkezési sorrendben, világító szabadjelzővel várakozhatnak.

(3) A taxiállomás használata során az engedéllyel rendelkezőnek a taxiállomás kisajátítása céljából egyéb megkülönböztetést alkalmazni nem lehet, tilos továbbá a taxiállomásra szabályosan érkező taxi-személygépkocsinak a taxiállomás használatában való akadályozása. Ez alól kivétel a kizárólagos használattal igénybe vett várakozóhely.

(4) A taxiállomáson várakozó taxi-személygépkocsit a jármű vezetője nem hagyhatja el.

(5) Az utasokat a várakozó taxi-személygépkocsik érkezési sorrendjében kell elszállítani, kivéve, ha az utas nem a sorrendben első, hanem a hátrább álló taxi-személygépkocsit választja. Ez utóbbi esetben az ott várakozó többi taxi vezetője köteles az utassal közlekedő taxinak az állomás elhagyását elősegíteni.

A taxiállomás jogellenes használatának jogkövetkezménye

10. §9 (1) E rendeletben meghatározott szabályok betartásának ellenőrzésére az Önkormányzat közterület-felügyelője jogosult.

(2) A taxi szolgáltatást végző személyek a következő iratokat kell a taxi gépjárműben magánál tartania: taxiállomás-használati díj befizetését igazoló csekk eredeti példánya, taxiállomás használati szerződés egy példánya. Az önkormányzat közterület-felügyelője ezen iratokat az ellenőrzés során elkérheti, vizsgálhatja.

(3) Aki a taxiállomások használatára vonatkozó előírásokat megszegi, attól a taxiállomás-használati engedélyt az engedély kiadója megvonhatja. Akitől az engedélyt megvonták, attól a megvonást követően - a taxiállomások használatára vonatkozó előírások megszegésének súlyától függő mérlegeléssel - három hónaptól egy évig terjedő időtartamig új engedély kiadása megtagadható.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben, a szerződéssel kapcsolatos vitás esetekben a Ptk., valamint a magyar jog megfelelő rendelkezései az irányadók.

Záró rendelkezés

11. § (1)10 Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)11

1. melléklet

Bérkocsik, taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából kijelölt várakozóhelyek.

1.12 Kossuth tér 2. előtt, a Kossuth tér felőli oldalon kijelölt helyen 8 db

2.13 kizárólagos használattal: kórház Zrínyi utca felőli oldalán, a Véradó állomás előtt 7 db

3. Andrássy út 8-10. előtt 4 db

4.14 Kistópart utca (Nagyállomás) 5 db

2. melléklet1516

A személytaxiban elhelyezendő tarifa tájékoztatóról és a személytaxi külső megjelenésére vonatkozó követelményekről

1. A személytaxiban elhelyezendő tarifa tájékoztatóról

1.1. Hódmezővásárhely közigazgatási területére kiadott taxiengedéllyel rendelkező személytaxi műszerfalán és a jobb és bal hátsó ablakán jól látható módon tarifa- tájékoztató táblázatot kell feltüntetni.

1.2. A műszerfalon elhelyezett tarifa tájékoztató táblázattal együtt fel kell tüntetni a szolgáltatással kapcsolatos panaszbejelentés lehetőségéről szóló tájékoztatást. A tarifa táblázat tartalmazza a panaszbejelentés lehetséges címzettjeit (az intézmény nevének és címének feltüntetésével):

Panaszaival kapcsolatosan a következő helyeken tehet bejelentést:

1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
6800 Hódmezővásárhely Kossuth tér. 1.
tel: +36 62 530 100

2. Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály
6722 Szeged, Rákóczi Tér 1.
tel: +36 62 680 532

2. A személytaxi külső megjelenésére vonatkozó követelmények

2.1. A bal első ajtón alkalmazni szükséges a „Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matricát 250x80 mm-es felületen átlátszó fólia kivitelben fekete félkövér betűkkel.

2.2. Felhasznált színek:

2.2.1. Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín

2.2.2. Fekete: RAL 9017 Traffic Black vagy ezzel megegyező szín

2.3. A gépjármű alapszíne:

2.3.1. Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín

2.3.2. Fehér: RAL 9016 Traffic White vagy ezzel megegyező szín

2.4. Felhasznált betűkészlet: Magyar szövegnél: Frutiger Next Lt / Bold (kövér)

2.5. Taxi pepita sáv:

2.5.1. Az ablakok alatt a két ajtó szélességében átlátszó fólián fekete-átlátszó (víztiszta) négyzetekből álló sáv fut végig.

2.5.2. A sáv mérete: minimum: 1 négyzet - 40x40 mm; 2 sor négyzet: 80 mm magas; optimális: 1 négyzet - 50x50 mm; 2 sor négyzet: 100 mm magas; maximum: 1 négyzet - 60x60 mm; 2 sor négyzet: 120mm magas

2.6. A kötelező információs elemek a kocsi karosszériáján fekete színnel jelennek meg. A belső térben elhelyezett szövegnek jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

2.7. Kötelező elemek:

2.7.1. Jobb első ajtó :Taxi engedélyszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán fekete, Frutiger Next Lt betűtípussal

2.7.2. Jobb hátsó ajtó: Nem helyezhető el semmi

2.7.3. Jobb hátsó ajtó ablaka: Kilométerdíj + dohányozni tilos piktogram (200x200 mm-es felületen): Átlátszó matricán fehér Frutiger Next Lt betűtípussal

2.7.4. Bal első ajtó: „Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matrica (250x80 mm-es felületen) átlátszó fólia kivitelben fekete félkövér betűkkel.

2.7.5. Bal hátsó ajtó: Nem helyezhető el semmi

2.7.6. Bal hátsó ajtó ablaka: Kilométerdíj + dohányozni tilos piktogram (200x200 mm-es felületen): Átlátszó matricán fehér Frutiger Next Lt betűtípussal

2.7.7. Gépjármű eleje: Nem helyezhető el semmi

2.7.8. Gépjármű hátulja: Nem helyezhető el semmi

2.7.9. Gépjármű oldala: Pepita taxi sáv az ablak alatt, az ajtók elejétől a végéig (A és C oszlop között)

2.8. Opcionális elemek:

2.8.1. Jobb első ajtó: a taxi engedélyszáma alatt a személytaxi szolgáltatást szervező és közvetítő szolgálat levédett logója (250x250 mm-es felületen) és telefonszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán, fehér háttér nélkül (ha kiegészítő szöveg szükséges az fekete Frutiger Next Lt betűtípussal)

2.8.2. Bal hátsó ajtó: Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi

2.8.3. Jobb hátsó ajtó ablaka: Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi

2.8.4. Bal első ajtó: a „Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matrica alatt a személytaxi szolgáltatást szervező és közvetítő szolgálat közlekedésszervező által jóváhagyott levédett logója (250x250 mm-es felületen) és telefonszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán (ha kiegészítő szöveg szükséges az fekete Frutiger Next Lt betűtípussal)

2.8.5. Bal hátsó ajtó: Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi

2.8.6. Bal hátsó ajtó ablaka: Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi

2.8.7. Gépjármű orra: Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi

1

Kiegészítette az (1) bekezdéssel és a bekezdéseket újra számozta a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2016. (II.5.) önkormányzati rendeletének 1. §-a.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdését a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (4) bekezdése a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (2) bekezdésének a szövegét a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2016. (II.5.) önkormányzati rendeletének 2. §-a állapította meg.

7

A 8. § (2) bekezdése a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (1) bekezdése a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

Kiegészítette a (2) bekezdéssel és a szakasz ezt követő bekezdéseit újra számozta a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2016. (V.11.) önkormányzati rendeletének 4. §-a.

10

A 11. § (1) bekezdése a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 11. § (2) bekezdését a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

Az 1. melléklet 1. pontja a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 1. melléklet 2. pontja a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 4. pontját a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése iktatta be.

15

A 2. melléklet szövegét megállapította Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2020. (III.2.) önkormányzati rendeletének 1. §-a. Hatályos 2020. 03.03-tól.

16

A 2. melléklet a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.