Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2015. (IX.15.) önkormányzati rendelete

A taxiállomások létesítéséről, igénybevételének és használatának rendjéről

Hatályos: 2016. 02. 05- 2016. 05. 11

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2015. (IX.15.) önkormányzati rendelete

A taxiállomások létesítéséről, igénybevételének és használatának rendjéről

2016.02.05.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 18. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. §. (3) bekezdése és a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén belüli közterületekre és a közforgalom elől el nem zárt magánterületekre terjed ki.

2. § A rendelet hatálya alá tartozó taxiállomásokat kizárólag taxi szolgáltatás végzésére jogosult jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni vállalkozó (a továbbiakban együtt: vállalkozó) az általa üzemeltetett taxi-személygépkocsival csak a taxiállomások használatára jogosító engedély birtokában használhatja.

3. § E rendelet alkalmazásában: Taxiállomás (közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely): a közterületnek, a közútnak útburkolati jelekkel és táblával kijelölt része, amely a taxi szolgáltatást végző - jogszabályban meghatározott kialakítású és felszereltségű - személygépkocsik utas-felvételi céllal, utasok ki- és beszállására és a gépjárművek ilyen jellegű várakozására szolgál.

A személytaxival végzett személyszállítási tevékenység folytatásának feltételei

4. §1 (1) Hódmezővásárhely közigazgatási területén személytaxival végzett személyszállítási tevékenység kizárólag taxiállomás-használati engedély birtokában végezhető. A taxiállomás-használati engedély kiváltásának feltétele az éves taxiállomás-használati díj megfizetése, valamint a rendeletben meghatározott személytaxi külső megjelenésére vonatkozó követelmények teljesítése.

(2) Személytaxival személyszállítási szolgáltatást kizárólag olyan járművel lehet végezni, amelyen – a külön jogszabályban előírt tartalmú tájékoztató feliraton kívül – az e rendelet 2. mellékletében meghatározott módon, formátumban és tartalommal a személytaxi szolgáltató által alkalmazott árak, valamint a panaszok megtételének lehetőségei is feltüntetésre kerülnek.

(3) A személytaxi üzemeltetője köteles biztosítani, hogy az általa üzemeltetett jármű külső és belső megjelenése esztétikus és tiszta legyen, továbbá megfeleljen az e rendelet 2. mellékletében meghatározott követelményeknek.

(4) Amennyiben a hőmérséklet tartósan +7 Co alá csökken a taxi szolgáltatást teljesíteni kizárólag téli típusú gumiabronccsal felszerelt személytaxival lehet.

(5) Személytaxiban dohányozni tilos és erről a figyelemfelhívást a járműben ki kell helyezni.

(6) A jogszabályi előírásoknak megfelelő reklám kizárólag a 2. mellékletben szereplő módon helyezhető el a személytaxin.

(7) Személytaxi szolgáltatást végezni csak valamennyi vonatkozó jogszabály együttes megtartása mellett lehetséges. Nem végezhet személytaxi szolgáltatást a vállalkozás, vagy az a személytaxija, amelyre vonatkozóan a tevékenység végzésre irányadó jogszabályok valamely rendelkezését nem, vagy csak részben teljesíti.

A taxiállomás létesítése, fenntartása, megszüntetése

5. § (1) Az Önkormányzat közterületén taxiállomás létesítése, fenntartása és megszüntetése Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, mint a közterület tulajdonosának hatáskörébe tartozik, figyelembe véve a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslatát.

(2) Taxiállomás helyének kijelölését a Bizottságnál kell kezdeményezni, kijelölését bárki kezdeményezheti.

(3) A taxiállomás létrehozására irányuló kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az adott területre vonatkozó részletes rendezési tervet, Helyi Építési Szabályzatot, a forgalomszabályozási, a városképi, műemlékvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat, kereskedelmi és turisztikai szempontokat, valamint érvényesíteni kell a más jogszabályokban foglalt előírásokat is.

(4) Bérkocsik, taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából kijelölt várakozóhelyek a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § (1) A Bizottság fontos közérdekből, javítási munkálatok elvégzése okán, vagy balesetveszélyes helyzet elhárítása céljából a taxiállomás-használatának szünetelésére tehet javaslatot.

A taxiállomás-igénybevételének engedélyezése

7. § (1) A város területén a taxi állomáshely igénybevétele bérleti szerződés alapján vehető igénybe. A bérleti díj mértékét e rendelet tartalmazza.

(2) Kizárólagos használat igénybevétele versenytárgyalás útján bírálható el, ez esetben a bérleti díj legkisebb mértéke nem lehet kevesebb a rendeletben meghatározott bérleti díj mértékénél.

(3) A bérleti szerződést az önkormányzat, mint bérbeadó nevében a polgármester köti meg.

A taxiállomás használatáért fizetendő díj

8. § (1) Az Önkormányzat területén taxi szolgáltatás céljára kijelölt állomáshelyek használatához taxiállomás-használati díjat kell fizetni. A díj mértéke: 1000,- + Áfa Ft/gépjármű/hó. (Minden megkezdett hónap egész hónapnak számít.)

(2)2 A taxiállomás használatáért fizetendő éves díjat a tárgyévet megelőző év december 15 napjáig az Önkormányzat illetkes csoportja postai úton megküldi a nyílvántartásában szereplő taxi szolgáltatást végző vállalkozóknak. A vállalkozóknak mindenév december 31 napjáig eleget kell tenni jövő évi díj fizetési kötelezettségüknek. Az éves díjat a vállakozóknak egy összegben kell megfizetnie. Amennyiben nyilvántartásban nem szereplő szolgáltató kíván személytaxival végzett személyszállítási tevékenységet végezni, tevékenységének megkezdését megelőzően köteles kezdeményezni az Önkormányzat illetékes csoportjánál nyilvántartásba vételét és a tárgy évre vonatkozó díjat időarányosan megfizetni. Amennyiben a tárgyév vége előtt megszünteti a taxi szolgáltatást a taxi szolgáltatást végző vállalkozó, a vállalkozó kérelmére a taxiállomás-használati díj időarányosan visszajár. A díj megfizetésének elmaradása esetén a taxi szolgáltatást végző vállalkozó nem végezhet taxi szolgáltatást Hódmezővásárhely közigazgatási területén.

A taxiállomások használatának rendje

9. § (1) A taxi-személygépkocsit üzemeltető vállalkozónak csak olyan taxi-személyigépkocsija tartózkodhat a taxiállomáson, amely érvényes taxiállomás-használati engedéllyel rendelkezik.

(2) A taxiállomásokon a taxi-személygépkocsik kizárólag zárt sorban, érkezési sorrendben, világító szabadjelzővel várakozhatnak.

(3) A taxiállomás használata során az engedéllyel rendelkezőnek a taxiállomás kisajátítása céljából egyéb megkülönböztetést alkalmazni nem lehet, tilos továbbá a taxiállomásra szabályosan érkező taxi-személygépkocsinak a taxiállomás használatában való akadályozása. Ez alól kivétel a kizárólagos használattal igénybe vett várakozóhely.

(4) A taxiállomáson várakozó taxi-személygépkocsit a jármű vezetője nem hagyhatja el.

(5) Az utasokat a várakozó taxi-személygépkocsik érkezési sorrendjében kell elszállítani, kivéve, ha az utas nem a sorrendben első, hanem a hátrább álló taxi-személygépkocsit választja. Ez utóbbi esetben az ott várakozó többi taxi vezetője köteles az utassal közlekedő taxinak az állomás elhagyását elősegíteni.

A taxiállomás jogellenes használatának jogkövetkezménye

10. § (1) E rendeletben meghatározott szabályok betartásának ellenőrzésére az Önkormányzat közterület-felügyelője jogosult.

(2) Aki a taxiállomások használatára vonatkozó előírásokat megszegi, attól a taxiállomás-használati engedélyt az engedély kiadója megvonhatja. Akitől az engedélyt megvonták, attól a megvonást követően - a taxiállomások használatára vonatkozó előírások megszegésének súlyától függő mérlegeléssel - három hónaptól egy évig terjedő időtartamig új engedély kiadása megtagadható.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben, a szerződéssel kapcsolatos vitás esetekben a Ptk., valamint a magyar jog megfelelő rendelkezései az irányadók.

Záró rendelkezés

11. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, mellyel egyidejűleg a taxiállomások létesítéséről, igénybevételének és használatának rendjéről szóló 19/2012. (04.10.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) Jelen rendelet 2. számú mellékletében rögzített követelményeket a személytaxi külső megjelenésére vonatkozóan 2016. 01. 01.-től kell alkalmazni.

1. melléklet

Bérkocsik, taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából kijelölt várakozóhelyek.

1. Kossuth tér (buszöböl) 8 db

2. kizárólagos használattal: Kórház Zrínyi utca felöli oldalán, a Véradó állomás előtt 6 db

3. Andrássy út 8-10. előtt 4 db

2. melléklet

A személytaxiban elhelyezendő tarifa tájékoztatóról

1. Hódmezővásárhely közigazgatási területére kiadott taxiengedéllyel rendelkező személytaxi műszerfalán és a jobb és bal hátsó ablakán jól látható módon tarifa- tájékoztató táblázatot kell feltüntetni.

2. A műszerfalon elhelyezett tarifa tájékoztató táblázattal együtt fel kell tüntetni a szolgáltatással kapcsolatos panaszbejelentés lehetőségéről szóló tájékoztatást. A tarifatáblázata tartalmazza a panaszbejelentés lehetséges címzettjeit (az intézmény nevének és címének feltüntetésével):

Panaszaival kapcsolatosan a következő helyeken tehet bejelentést:

1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

6800 Hódmezővásárhely Kossuth tér. 1.
tel: +36 62 530 100

2. Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség,

6722 Szeged, Rákóczi Tér 1.
tel: +36 62 680 530

3. A bal első ajtón alkalmazni szükséges a Hódmezőváros Megyei Jogú Városa által kiadandó „Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matricát 250x80 mm-es felületen átlátszó fólia kivitelben fekete félkövér betűkkel.

A szelytaxi lső megjelenésére vonatkozó követelnyek

1. Felhasznált színek:

Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín
Fekete: RAL 9017 Traffic Black vagy ezzel megegyező szín

2. Az autó alapszíne:

Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín

3. Felhasznált betűkészlet:

Magyar szövegnél: Frutiger Next Lt / Bold (kövér)

4. Taxi pepita sáv:

Az ablakok alatt a két ajtó szélességében átlátszó fólián fekete-átlátszó (víztiszta) négyzetekből álló sáv fut végig. Látványa a járműre felragasztva fekete-sárga (alapszínnel megegyező kódú).
A sáv mérete:
minimum: 1 négyzet - 40x40 mm; 2 sor négyzet: 80 mm magas optimális: 1 négyzet - 50x50 mm; 2 sor négyzet: 100 mm magas maximum: 1 négyzet - 60x60 mm; 2 sor négyzet: 120mm magas

5. Megjelenítendő elemek színei:

A kötelező információs elemek a kocsi karosszériáján fekete színnel jelennek meg. A belső térben elhelyezett szövegnek jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

6. Kötelező elemek:

a. Jobb első ajtó
Taxi engedélyszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán fekete
Frutiger Next Lt
b. Jobb hátsó ajtó
Nem helyezhető el semmi
c. Jobb hátsó ajtó ablaka
Kilométerdíj + dohányozni tilos piktogram (200x200 mm-es
felületen): Átlátszó matricán fehér Frutiger Next Lt
d. Bal első ajtó
„Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matrica
(250x80 mm-es felületen) átlátszó fólia kivitelben fekete félkövér betűkkel.
e. Bal hátsó ajtó
Nem helyezhető el semmi
f. Bal hátsó ajtó ablaka
Kilométerdíj + dohányozni tilos piktogram (200x200 mm-es
felületen): Átlátszó matricán fehér Frutiger Next Lt
g. Kocsi eleje
Nem helyezhető el semmi
h. Kocsi hátulja
Nem helyezhető el semmi
i. Kocsi oldala
Pepita taxi sáv az ablak alatt, az ajtók elejétől a végéig (A és C oszlop között)

7. Opcionális elemek

a. Jobb első ajtó
a taxi engedélyszáma alatt a személytaxi szolgáltatást szervező és közvetítő szolgálat levédett logója (250x250 mm-es felületen) és telefonszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán, fehér háttér nélkül (ha kiegészítő szöveg szükséges az fekete Frutiger Next Lt)
b Bal hátsó ajtó
Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi
c. Jobb hátsó ajtó ablaka
Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi
d. Bal első ajtó
a „Minősített hódmezővásárhelyi taxi” feliratú matrica alatt a személytaxi szolgáltatást szervező és közvetítő szolgálat közlekedésszervező által jóváhagyott levédett logója (250x250 mm-es felületen) és telefonszáma (250x80 mm-es felületen): Átlátszó matricán (ha kiegészítő szöveg szükséges az fekete Frutiger Next Lt)
e. Bal hátsó ajtó
Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi
f. Bal hátsó ajtó ablaka
Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semmi
g. Kocsi orra
Kötelező elemeken túl nem helyezhető el semi
h. Kocsi hátulja
Opcionálisan felhasználható reklámfelület
1

Kiegészítette az (1) bekezdéssel és a bekezdéseket újra számozta a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2016. (II.5.) önkormányzati rendeletének 1. §-a.

2

A 8. § (2) bekezdésének a szövegét a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/2016. (II.5.) önkormányzati rendeletének 2. §-a állapította meg.