Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2016. (II.5.) önkormányzati rendelete

A helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatásáról szóló 25/2015 (XI. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 02. 05- 2016. 02. 05

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 18. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet rendelkezéseinek megfelelően a következőket rendeli el:

1. §

A Rendelet 2. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) A 17. §; 20. § és 21/A.§ szerinti támogatás esetén a rendelet hatálya kiterjed valamennyi Hódmezővásárhely Közigazgatási területén székhellyel rendelkező vállalkozásra.

2. §

A Rendelet 21/A. §-szal egészül ki:

Helyi vállalkozások hosszú távú fejlesztési támogatása

21/A.§ (1) Helyi vállalkozások hosszú távú fejlesztési támogatása állapítható meg a 2.§-ban meghatározott hatály alá tartozó és legalább 10 éve Hódmezővásárhelyen működő és Hódmezővásárhelyen iparűzési adót fizető azon vállalkozás részére, aki:

a.) Hódmezővásárhely közigazgatási területén található székhelyén, telephelyén európai uniós vagy központi állami pályázati forrásból nem támogatott legalább 500 M Ft összeget meghaladó fejlesztést kíván megvalósítani.

b.) a támogatás iránti kérelmét benyújtja Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Jegyzője részére,

c.) vállalja a kérelem benyújtásának időpontjától számított legkésőbb 5 éven belül a fejlesztés megvalósítását és a kérelem benyújtásának időpontjától számított 15 éven keresztül Hódmezővásárhelyen történő működését és a fejlesztés eredményét kizárólag Hódmezővásárhelyen történő tevékenysége során hasznosítja,

d.) a kérelem benyújtásának időpontjától számított elmúlt 3 lezárt üzleti évének eredménye nem negatív.

(2) A hosszú távó fejlesztési támogatás mértéke:

A támogatás vissza nem térítendő támogatás. A beérkezett támogatás iránti kérelemben meghatározott tervezett fejlesztés mértékére figyelemmel kerül a támogatási ciklus száma  megállapításra. Egy támogatási ciklus keretében nyújtott támogatás mértéke maximum 60 millió forint, de legfeljebb a támogatásra jogosult kérelem benyújtásának évét megelőző évben elért nettó árbevételének az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel csökkentett 5%-ig terjedhet. A támogatási ciklus  száma és egy támogatási ciklusban nyújtott támogatás mértékének, valamint folyósításának ütemezésének meghatározásánál a kérelmező minden a fejlesztéssel kapcsolatos, valamint egyéb lényeges gazdasági, pénzügyi helyzetének (különösen a kérelmező város gazdasági életében betöltött szerepe) mérlegelése útján tesz javaslatot a szakbizottság a közgyűlés részére. A támogatási ciklusok számának, egy támogatási ciklusban nyújtott támogatás mértékének, valamint a folyósítás ütemezésének meghatározásánál támogató köteles figyelemmel lenni a támogatási döntés időpontjában hatályos de minimis támogatásokra vonatkozó rendelkezésre, illetve arra, hogy az összes támogatási ciklus során nyújtott támogatás mértéke legfeljebb a kérelmező által tervezett teljes fejlesztés 50%-a lehet. Egyes támogatási ciklusok folyósításának feltétele, hogy kérelmező teljesítse időarányosan a tett vállalásait és megfeleljen a mindenkori de minimis támogatás rendelkezéseinek.

(3) Különösen nem állapítható meg fejlesztési támogatása annak a vállalkozásnak

a.) amely csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt áll;

b.) amelynek az 1407/2013/EU bizottsági rendeletben meghatározott csekély összegű (de minimis) támogatásai elérték az EU bizottsági rendeletben meghatározott mértéket, vagy az EU bizottsági rendelet által tilalmazott ágazatokban tevékenykedik.

(4) A támogatás elbírálása:

A támogatás odaítéléséről és mértékéről a szakbizottság kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése felé javaslatot tesz. A támogatás odaítéléséről és összegéről a szakbizottság javaslata alapján Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a  következő rendes vagy rendkívüli ülésén dönt.

(5) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező rövid bemutatását, tulajdonosi összetételét, gazdálkodási és foglalkoztatási adatait, pénzügyi helyzetének értékelését,

b) a megvalósítani kívánt fejlesztés részletes bemutatását,

c) 30 napnál nem régebbi cégkivonatot, illetőleg vállalkozói igazolvány hiteles másolatát,

d) nyilatkozatot 21/A.§ (1) c) pontban írt feltételek  vállalására vonatkozóan,

e) felhatalmazást azonnali beszedési megbízás benyújtására a támogatott valamennyi jelenlegi és jövőbeli bankszámlájára, arra az esetre, ha a vállalkozást visszatérítési kötelezettség terhelné, illetve a pénzintézeti jelzőszám változásának bejelentési kötelezettségére vonatkozó nyilatkozatot,

f) a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelmező kifejezetten hozzájárul a közölt adatainak nyilvántartásához, illetőleg az adatok valóságtartalmának ellenőrzéséhez,

g) a kérelem benyújtását követő egy évre vonatkozó üzleti tervet

h) megelőző lezárt gazdasági év beszámolóját, amennyiben rendelkezik éves beszámolóval

3. §

A Rendelet 21/B. §-szal egészül ki:

21/B. § (1) A hosszú távú fejlesztési támogatásban részesülővel az Önkormányzat köt megállapodást a támogatási döntést követő 60 napon belül, melynek tartalmazni kell a tervezett fejlesztés lényeges körülményeit, a vállalt határidőket, a jelen rendeletben foglaltak szerinti jogokat és kötelezettségeket.

(2) Amennyiben támogatott jogszabályi és szerződéses kötelezettségeinek nem tesz eleget, úgy a támogatottat a jelen §-ban foglalt szabályok szerint időtartam arányos visszatérítési kötelezettség terheli.

(3) Abban az esetben, amennyiben ellenőrzés során megállapítható, hogy a jelen Rendeletben, illetve a megkötött támogatási szerződésben foglalt feltételeknek nem tett teljes mértékben eleget az adott támogatási ciklus tekintetében a támogatásban részesített vállalkozás, támogatott köteles az adott támogatási ciklus támogatási összegét visszatéríteni az Önkormányzat részére a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelten.

(4) A támogatás feltételeként vállalt kötelezettségek teljesítését a Szakbizottság a Polgármesteri Hivatal szakirodáján keresztül ellenőrzi. Az ellenőrzésre jogosult szervek évente ellenőrzik az esetlegesen felmerült visszafizetési kötelezettségeket, ezek teljesítését.

(5) A támogatásban részesült vállalkozás köteles biztosítani a (4) bekezdésben meghatározott ellenőrzésre jogosultak részére biztosítani az ellenőrzés lehetőségét, annak elvégzéséhez köteles adatot szolgáltatni, segítséget nyújtani.

4. §

Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.